Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

10 geboden bij aankoop van motorhome

Een motorhome aankopen doe je niet in a hurry, en al helemaal niet zonder advies. Je gaat bijvoorbeeld ten rade bij familie of kennissen die al veel ervaring hebben met een camper. Dit gekoppeld aan de informatie van de motorhomedealer leidt je al een heel eind op weg. Maar hou vooral in gedachten dat de motorhome moet voldoen aan jouw eigen wensen… Al zijn er altijd compromissen te sluiten tussen voor- en nadelen.

// Alles is ter informatie, en er zijn geen reclame-inkomsten of commerciële bedoelingen //

Luc Dasseville, organisator van beurzen over reizen met motorhomes en caravans:

“Mensen die zich een motorhome aanschaffen, zijn geen hotelliefhebbers.
Ze hebben de middelen om een dergelijke reis met verblijf in hotels te betalen, maar vinden het een verstikkende gedachte om gebonden te zijn aan één bepaald hotel.
Ze wensen de volledige vrijheid om desnoods dagelijks een nieuwe omgeving op te zoeken.
Een groot voordeel is en blijft natuurlijk wel dat u vooraf nooit hoeft te reserveren voor deze semi-sportieve vakanties.” – Bron: Onze tijd

Uiteraard is bovenstaande quote een mening en geen algemene waarheid. Als ik voor mezelf mag spreken (en dat mag, want wie houdt me hier tegen ;-)), hou ik best wel eens van de luxe van een hotel of van een plek tout court waar het water sowieso uit de kraan stroomt. Een plaats waar je niet hoeft na te denken over het ledigen van een cassettetoilet of waterpas parkeren.

Wat ik het meest fantastisch vind aan een motorhome is echter wel die vrijheid, blijheid. Het voorbije jaar zag ik plaatsen die ik nooit ofte nimmer zou aandoen op een ‘klassieke manier’ van reizen. Denk maar aan Slovenië of Kroatië, of recent nog Zweden.
De luxe om een bestemming te bereiken en je dan de vraag te stellen: blijf ik of blijf ik niet, da’s voor mij het ultieme. De vrijheid om te vertrekken als het te druk is, of als er net te weinig te doen is. De vrijheid om rekening te kunnen houden met de weersomstandigheden en niet dagenlang in een erg nat of misschien net erg droog klimaat te verblijven: I love it.

Algemene tips bij het aankopen van een motorhome of camper

10 concrete tips bij aankoop van een camper

 1. Hou rekening met uw rijbewijs. Is dit een B (tot 3,5 ton) of een C-rijbewijs voor vrachtwagen?
 2. Voorzie een budget.
  Denk aan de financiering, intresten, de toebehoren, eventuele stalling en de verzekering.
 3. Voorzie minimaal 500 kg netto laadvermogen voor 2 personen.
 4. Koop een motorhome voor jezelf en jouw gezin. Een alkoof, semi-integraal of integraal? De ruimte en het aantal bedden moeten alleen voor jouw gezin zijn. Een garage achteraan is soms handig.
 5. Trekkracht 40 kg per PK: het totaal toegelaten gewicht delen door de PK.
 6. Toilet met cassette of tank?
  Een cassette is makkelijk te ledigen en 17 liter groot. Dit is gemiddeld goed voor ongeveer 2 dagen met 2 mensen. Een tank is meestal goed voor ongeveer 5 dagen (80 liter) of een week (120 liter). Met sommige cassettes zijn er veel problemen met afbrekende onderdelen in de cassette.
 7. Voor- of achtertractie: beide hebben voor- en nadelen.
 8. Wintersporter of niet, denk aan een goede isolatie, opslag en vuilwatertanks in de bergruimte of in de dubbele bodem.
 9. Denk aan de veiligheid van de auto en opbouw.
 10. Garage en vast bed? Overweeg achteraan een garage met daarboven een vast bed, indien het schikt voor jouw gezelschap. Aanbevolen bedbreedte bedraagt minimaal 140 cm.

Goed afwegen is de boodschap.
Neem 3 voordelen en 3 nadelen van de motorhome van jouw keuze en zet ze tegen elkaar op.

Nachtrust als ultieme wapen

Wie een huis of een motorhome wil kopen, moet vooral niet staan wikken en wegen in de showroom of bij de makelaar, maar gewoon een nachtje over slapen. Dat meldt het Amerikaanse wetenschappelijk vakblad Science. Dankzij een nachtje slaap, maakt men niet alleen objectief een betere keuze, maar vooral is men achteraf het meest tevreden over de aankoop. En dat leidt dan weer tot een blije koper én verkoper, kortom happy campers!

Lees onze reisverhalen:

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe