Ga je binnenkort voor het eerst met de mobilhome op vakantie? Wij zorgen dat je niet voor gek komt te staan en geven je onze ludieke en minder ludieke tips mee.
We sprokkelden tips door meer dan 30 jaar ervaring op campings en camperplekken. Van kleuter over jongvolwassene tot volwassene-met-gezin: we maakten de verschillende fases door en wij weten nu wel hoe je feilloos elk kampeereuvel countert. Of eh… dat zou moeten. 😉
Gij zult knikken
Ken je de Knikjesstraat-campagne nog? Knikjesstraat is een campagne met straatnaambordjes tegen de verzuring van de maatschappij. Ook op de camping is dé regel: knikken. Gun passanten een knikje of misschien wel een knikje mét hallo?
Voor de minder sociale kampeerders: knikken en wegkijken mag, als je geen zin hebt in een conversatie met je praatgrage campingbuur. Zolang je maar op één of andere manier goeiedag zegt. Deze regel is uiteraard ook buiten de kampeerplaats van toepassing.
Gij zult ontspullen
Je hebt een ruim kampeermiddel ter beschikking? Fijn. Je verliest echter de voordelen van je voertuig als je het gaat volproppen met spullen die je mógelijks zou kunnen gebruiken. 8 borden als je met z’n vieren op pad bent? Niet nodig: een afwasje does the trick. Vier zwembroeken per gezinslid voor één weekje zee? Hoeft niet. Je hebt vaak de mogelijkheid op de camping om een wasje te doen.
Reserve bedlinnen zijn echter een must (je weet nooit of je kind midden in de nacht besluit het teveel aan hapjes van de avond ervoor eruit te gooien) en toegegeven: een extra schotelvod – excuseer: vaatdoek – kan wonderen doen.
Voor wie een voertuig huurt: hou rekening met de MTM. Je weet wel: Maximaal Toegelaten Massa. Vaak weegt een B-rijbewijs mobilhome al een flinke 3100 kg en schiet er al gauw niet meer zo veel over. Opletten geblazen: in vele landen leidt de politie je graag naar een weegbrug in de buurt. De kans bestaat dat je in je portemonnee dient te duiken als je de motorhome iets te enthousiast laadde…
Gij zult rekening houden met de seizoenen
Wat we willen zeggen: bereid je voor op alle seizoenen. Tof hoor, een zomerse bestemming, totdat de weergoden besluiten om regen, wind, onweer en ander onheil al dan niet kortstondig uit de hemel te laten vallen. Maak je voortent of luifel storm-proof als het weerbericht een donkere wolk voorspelt… en zoek alvast je lange broek, fleecetrui en K-Way.
Isolatiedoeken en zonwerende matten zijn dan weer je beste vriend om de temperaturen draaglijk te houden. ’s Morgens vooral niet denken: ik ga enkel even naar hier of daar en doe de luikjes straks wel dicht tegen de zon… Voor je het weet, slaap je in een soort bakoven. Ja. Hier spreekt ervaring.
Gij zult de openingstijden checken
Weet je nog, die keer dat wij naar een kampeerplek gingen voor de aanwezigheid van het restaurant op de camping? Zelden harder gevloekt toen het gesloten bleek. Oké: er zijn uiteraard véél ergere zaken. En ja: voor elk probleem is er een oplossing. De openingsuren van de horeca op voorhand even nagaan bespaart echter knorrende magen en knorrigheid tout court.
Gij zult goed verzekerd vertrekken
Een goed voorbereide kampeerder kent het verschil tussen reisbijstand en reisverzekering. Ga vooral ook even na wat je polis precies inhoudt via website of app. Je verzekeringsmakelaar helpt je hierbij of je kan je polis zelf inkijken op My Broker – het platform dat Ruwelka Verzekeringen gebruikt voor je dossier.
Gij zult ook op de camping goede koffie drinken
Ben jij ook van het type vraag-me-niets-voor-ik-koffie-op-heb? Eerlijkheidshalve: ik ben niet van dat type, maar ik ben er wél van overtuigd dat goede koffie een betere start van de dag forceert dan geen of slechte koffie.
Heb je toegang tot elektriciteit én een Dolce Gusto-toestel mee, een type koffieapparaat dat met capsules werkt? Doe op voorhand wat proevertjes. Mijn ultieme toptip? De Starbucks Caramel Macchiato capsules. Bedank me later maar. Ze zijn hemels lekker, zeker nu het 's ochtends bitterkoud is! 😉
Gij zult uw apotheker raadplegen
De gewone reisapotheek ken je wel: van paracetamol tot blarenpleisters, ontsmettingsalcohol en bloedstelpende watten. Denk je ook aan een speciale tekenpen en DEET? Een middeltje tegen brandwonden?
Enfin: vraag het aan je apotheker… dan weet je het zeker!
Gij zult tijdig arriveren
Te laat aankomen op de kampeerplaats? Een no go voor beginners. De kans bestaat dat de kinderen oververmoeid zijn bij aankomst, dat je zelf te moe bent om bepaalde bordjes nog op te merken (en dan rij je daar met je gevaarte van 3,5 ton door een klein en donker dorpscentrum) en dat je je gereserveerde plek amper vindt, laat staan het stopcontact of het waterkraantje.
Trek je er voor het eerst op uit met een (bijvoorbeeld gehuurde) mobilhome? Hou tijdig halt en maak van je vroege aankomst een deugd: trek op verkenning en geniet van de omgeving!
Gij zult vooral gáán
I don't need therapy... I just need to go camping
Thuisblijven omdat het regent? Niet doen, dit levert vrijwel enkel spijt op. Installeer de Buienradar app op je smartphone en kies je moment wijs om op ontdekking te gaan.
PS: onder “op ontdekking gaan” valt ook de lokale horeca steunen. Je hoeft niet per se bergen te beklimmen of te gaan kitesurfen. Niks moet, niksen mag!
Gij zult op alles voorzien zijn
Een handige Harry-kit is onontbeerlijk. Uiteraard hoef je geen 5 rollen ducttape mee te hebben, noch een gereedschapsset op wieltjes die 100 kg weegt. Een basic gereedschapskist is echter een aanrader. Heb je je koffertje toch vergeten of beschik je over twee linkerhanden? Ga dan op zoek naar de handigste Harry op de camping – met wat geluk vind je er eentje die jouw taal spreekt én jouw probleem al eens voorhad. Hà!