Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Rondrit Spanje 2016

Door: Dirk en Rita

Villars-les-Dombes departement Ain (01) Rhône-Alpes

We overnachten in 01330 Villars-les-Dombes, gemeente in het Franse departement Ain (01) Rhône-Alpes, deel uitmakend van het arrondissement Bourg-en-Bresse, bij Parc des Oiseaux, een van de vroegste dierenparken in Europa met meer dan 3000 vogels uit alle continenten, met een oppervlakte van 35 ha. De motorhomeplaats is gesitueerd achteraan op de parking van het mooie park, gelegen langs de D 1083 (Avenue des Nations) met coördinaten GPS : N=45,99177 en O = 5,02520. (site-code 2256 ACSI). Er zijn geen voorzieningen aanwezig.

Tussen Bourg-en-Bresse en Lyon, Rhône en Saône vinden we er de Dombes, bekend omwille van de vele meren, fauna en flora, aangenaam om te wandelen. Vilars-les-Dombes is gelegen in het hart van de Dombes, regio met een duizendtal vijvers. Er zijn twee toeristische circuits, namelijk twee verschillende lussen met themaborden, waar je volop kan genieten van de wilde vogels. Je geniet er ook van heel wat natuurschatten, het is een ontmoeting met een authentiek gebleven bouwkundig erfgoed dat bestaat uit lemen boerderijen, huizen met vakwerk en kastelen, kerken en versterkte huizen in baksteen. Op 16 juli 2016 was zelfs de aankomst van de Tour de France aan het park, zijnde etappe 14 van 208,5 km vertrekkend in Montélimar en eindigend in Villars-les-Dombes.

Sommières departement Gard

Vandaar gaat de reis verder naar 30251 Sommières, de stad in het Franse departement Gard deel uitmakend van het arrondissement Nïmes. Sommières is gelegen tussen de Middellandse Zee (Le Grau du Roi, Aiges Mortes) en de Cevennes (Mont Aigoual, Uzès), de poort naar de Camargue, én tussen twee grote steden van de Langedoc : Monpellier en Nîmes.

De motorhomeplaats ligt zeer centraal, op de grote parking voor de camping municipal ´Le Garanel´ rue Gabriel Péri met in het verlengde Chemin de la Princesse, N=43,78701 en O = 4,08717. (site-code 22306 ACSI) Euro-Relais aanwezig : betalen met jeton. De oude levendige binnenstad, met verkeersvrije straten, heeft het middeleeuws karakter weten te bewaren. Het is er aangenaam rondslenteren in het stadje met z´n leuke restaurantjes, winkeltjes en verschillende bezienswaardigheden zoals de oude Romeinse brug nabij de oude stadspoort met klokkentoren, een wandelpad loopt langs de wallen en de middeleeuwse tuin van het kasteel, je hebt er nog de arena, de binnenpleinen, de kleine smalle steegjes met op de ramen de teksten van schrijvers en dichters, de eigenzinnige rivier de Vidourle die veel water afvoert uit de Cevennen en Sommières al meer dan eens wateroverlast heeft bezorgd. De meterstanden van de overstromingen staan er nog aangeduid op de muur met als datum 16-10-1907, 27-09-1933, 04-10-1958, 09-09-2002 en 12-12-2002. Elke zaterdag is er markt, vooral voorzien met lokale producten maar ook kraampjes met brocante en allerlei andere oude spullen.

St-André departement Pyrenées-Orientales

We reizen verder en houden halt in 66690 St-André, gemeente in het Franse departement Pyrenées-Orientales, deel uitmakend van het arrondissement Céret. De motorhomeplaats ligt in de rue de Taxo N=42,55310 en O=2,97370. (site-code 2498 ACSI). Euro-Relais aanwezig : betalen met jeton. Het is een korte wandeling naar het centrum van het stadje. De stad werd gebouwd rond de Romaanse abdij van St-André, welke abdij gebouwd werd tussen de tiende en de twaalfde eeuw en is nog steeds majestueus gelegen, in het hart van het historische centrum.

Vilafranca del Penedès

We rijden de grens over en gaan naar Vilafranca del Penedès, in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Barcelona, de hoofdstad van de provincie (comarca, in het Catalaans) Alt Penedès.
De motorhomeplaats is gelegen Eugeni d´Ors, 64 (Avda Tarragona) – 08720 Vilafranca del Penedès, N=41.34028 en O=1.69139 (site-code 18800 ACSI) ; gans het jaar geopend, capaciteit voor 10 campers, gratis parkeren met een verblijf van maximum 72 uur, mogelijkheid tot gratis nemen en lozen van water en ledigen van casettetoilet.
Vilafranca del Penedès is gelegen tussen de vlaktes van de Middellandse zee en de nabijgelegen bergen. De zaterdag is het er de belangrijkste dag van de week, want dan is het marktdag, de kraampjes worden uitgestald in het centrum en de inwoners doen er hun boodschappen, het is er een drukte van jewelste. Hier wordt Catalaans gesproken. Het Catalaans is een Romaanse taal die in meerdere variëteiten en dialecten wordt gesproken in de Spaanse autonome gemeenschap Catalonië, ook in het land Andorra, in het Zuid-Franse Roussillon, in de autonome gemeenschap Valencia, enz. Uiteindelijk spreken meer dan tien miljoen personen Catalaans. De taal vertoont sterke overeenkomsten met het Occitaans, dat in Zuid-Frankrijk gesproken wordt, daarnaast lijkt het ook veel op het Castiliaans (Spaans).
Vrijwel alle Catalanen zijn tweetalig en spreken zowel Catalaans als Castiliaans als moedertaal. In de toeristische dienst bezorgen ze graag een plannetje van de stad met aanduiding van alle monumenten en mooie gebouwen. Hier staat het monument genaamd ´Als Castellers´ zijnde de afbeelding van een menselijke toren in Catalonië. Het is hier een traditie, waarbij zelfs al 65 officieel geregistreerde teams, het hele jaar door, zoveel mogelijke varianten van ´castells´ (menselijke torens) trachten neer te zetten en zo hoog mogelijk trachten te maken. Deze menselijke torens komen voort uit volksdansen van Catalonië. Het motto van de kasteelbouwer (casteller) is : kracht, evenwicht, moed en beredeneren, want elke fout kan leiden tot het in elkaar storten van de toren. (toerismeinspanje.es/castells.html ) Van hieruit is het 62 km rijden om Barcelona te bezoeken.

Barcelona is de grootste stad van Catalonië. Het is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië en van de provincie Barcelona.
Barcelona staat bekend omwille van zijn voetbalploeg, een bezoek aan het voetbalstadion is al indrukwekkend.

Maar het bezoek aan de beroemde Sagrada Familia, de basiliek, is ook een must. Het is Antonio Gaudi´s grote meesterwerk en volgens planning zal de bouw pas in 2026 af zijn. Dat zou precies 100 jaar na Gaudi´s dood zijn en 144 jaar na de start van de bouw. Gaudi 25-06-1852 en +10-06-1926 heeft 16 jaar lang in de kerk gewoond, zo toewijd was hij aan zijn project als Catalaans architect en na zijn overlijden is hij in de crypte onder de kerk begraven. Via Gaudi heeft de stad één van de opvallendste architectuurstijlen in Europa. En hier kan je jezelf zeker ook goed doen aan de typisch Spaanse gerechten.
Tevens meng je je in de drukke sfeer in ´La Boqueria´ een overdekte markt vlakbij La Rambla met een overaanbod voedingsmiddelen. Vandaar ga je verder eens lekker uitwaaien aan zee.
Er is absoluut genoeg om te zien en te doen.

Daimus

Het is tijd om wat te genieten van de kuststreek en we gaan verder naar 46710 Daimus, een gemeente in de Spaanse provincie Valencia in de regio Valencia met het strand op een afstand van slechts 500 m. De camperplaats met naam ´Area Camper Dunes´, ligt langs Carrer Garbi 2 – 46710 Daimus. Er is camerabewaking, gedurende de dag wordt het terrein afgesloten met een barrière en ´s avonds met een hekken ; je krijgt een pasje om binnen en buiten te gaan, er is tevens was- en droogmogelijkheid ; douches, toiletten, enz., alles is er netjes onderhouden. Je betaalt er €8,00 per dag ; douchen, lozen afvalwater, casettetoilet en vers water inbegrepen, stroom €3,00 per 24u. Vandaar is er zicht op de bergen.
Dus prima om de streek van hieruit te ontdekken met de scooter.
De zee is zo vlak bij en de appartementen staan keurig naast elkaar ; de boulevard nodigt je uit tot een wandeling en de tafels op de terrasjes staan keurig gedekt op de grote pleinen. Het strand is mooi breed en je kan de ´puerto de Gandia´ al zien met erover de bergen van Cullera.

Gandia

Gandia is een levendige Spaanse stad met vele restaurants, historische monumenten en winkels in het oude centrum; aan de kust staan veel zomerhuisjes en appartementen voor de internationale toeristen. De bekende badplaats serveert vooral verse visgerechten of de traditionele tapas. De belangrijkste inkomsten zijn toch de sinaasappels en natuurlijk het toerisme.

Cullera

Cullera is een gemeente in de Spaanse provincie Valencia, in de regio Valencia en ligt zowat 53 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. In Cullera staat de Marenyet toren, oorspronkelijk gebouwd in de zestiende eeuw, zijnde de uitkijktoren gericht op de aankomende piraten, later verplaatst en thans mooi gerestaureerd. Cullera is vooral geliefd omwille van de mooie goudgele stranden, fijn zand, schoon helder water, geschikt voor watersport, hier en daar duinen en een lange promenade met veel restaurantjes. Nabij gelegen is het Natuurpark L´Albufera. De lagune is gelegen op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Valencia, waar je een boottochtje kan maken. Een lange duinenrij scheidt het zoetwatermeer van de Middellandse zee. Hier overwinteren unieke watervogelsoorten. De rijke wateren zorgen al van oudsher voor het levensonderhoud van vissers en rijststelers. Vandaar dat paling en rijst keurig op je bord getoverd worden, een typisch gerechtje uit de Valenciaanse keuken. Paling met knoflook en paprikapoeder is immers een streekspecialiteit. In de landelijke omgeving bevinden zich naast de moestuinen, de vele velden met citrusvruchten en sinaasappelboompjes.

De gemeente Cullera met de naam in witgekalkte Hollywood-letters op de bergflank, is beschut door de Sierra de Les Rabosses.

Valencia

Valencia is de derde grootste stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de autonome regio. De comunidad Valenciana bestaat uit drie gedeelten : Castellon, Valencia en Alicante. De stad werd gesticht in het jaar 138 v. Chr. door de Romeinen. Het is tevens de geboorteplaats van de paella, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. De stad wordt ook wel de sinaasappelstad genoemd. Zelfs het eerste boek van heel Spanje werd gedrukt in Valencia, in het jaar 1478. Bij het bekijken van de kathedraal, in de historische binnenstad, zie je dat er verschillende stijlen gebruikt zijn, zoals het Romaans, Gotisch en Moors. Dit komt door de veroveringen door de jaren heen. De haven is de grootste van heel Spanje. Ook cruiseschepen meren er aan. Rondom de haven van Valencia werden van 2008 tot en met 2012 ook wedstrijden van de Formule 1 gereden. Natuurlijk zijn er ook weer de prachtige zandstranden, zalig om uit te blazen!

Valencia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de autonome regio.
De comunidad Valenciana bestaat uit drie gedeelten, Castellon, Valencia en Alicante.

Bergroute CV-715 tussen Oliva en Benidorm

Oliva heeft ruim 10 kilometer strand aan de Middellandse Zee, maar heeft ook nog haar drukke oude centrum met de smalle straatjes, enkel toegankelijk voor voetgangers. Aan zee tref je er nog de villaatjes aan, waarbij je via de voordeur, langs de trap naar beneden, nog lekker kan wandelen, door het mulle zand, onmiddellijk naar zee ; hier zit je werkelijk nog met je voetjes op je privé terras pal aan het strand.

Als je hier woont, zit je werkelijk nog met je voetjes op je privé terras pal aan het strand.

Pego

Pego is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante, in de regio Valencia. Langs de weg komend vanuit Oliva staan de velden vol met sinaasappelbomen en amandelbomen. De stad Pego is typisch voor de streek : een wirwar met smalle straatjes en steegjes. In het centrum wordt een ruim plein omzoomd met bomen voorzien van terrasjes en een prachtige fontein. Dit is er de populairste plaats om elkaar te ontmoeten. De Portal de Sala is nog één van de drie overgebleven oude poorten die in de Middeleeuwen de toegangspoort was naar de moestuintjes. Het metselwerk dateert uit 1291. (www.idealspain.com/pages/places/Pego.html ) Vanuit Pego verlaat je de vlakte, richting bergen met ertussen de kleine dorpjes rondom de natuurgebieden. In de bergachtige gebieden is de gele brem in overvloed aanwezig. Het panoramisch uitzicht is overal fantastisch, hier en daar is een informatiebord aanwezig, zelfs een oriëntatietafel met aanduiding van de hoogtes. De Coll de Rates, langs de weg, is de meest gewaardeerde uitzichtplaats, bij km paal 33 is de hoogte 640 m, tevens een mooie route voor ´gevorderde´ fietsers want holala… als je geen geoefende fietser bent is het … puffen en … afstappen en … regelmatig te voet gaan. Vandaar komen we aan in Benidorm.

Benidorm Costa Blanca

Benidorm was vroeger een klein vissersdorpje, maar nu een van de bekendste badplaatsen aan de Spaanse kust. De hoge gebouwen, vooral hotels en appartementencomplexen zijn in grote getallen aanwezig en domineren er het straatbeeld.

Denia Costa Blanca.

Denia, genoemd naar de Romeinse godin Diana (een licht- en levensbrengende godin), is een vissersplaats en badplaats aan de Costa Blanca en ligt ten noorden van Benidorm, tussen de steden Valencia op 110 km in het noorden en Alicante op 120 km in het zuiden. De kustlijn is heuvelachtig vandaar dat de kliffen, mooie baaien en brede stranden van fijn zand er ontelbaar zijn

Vanuit de commerciële haven van Denia vetrekken de zeilboten en ferries met passagiers en goederen naar de Balearen. Immers Denia ligt slechts 90 km van het eiland Ibiza verwijderd. Het stadje ligt aan de voet van de 753 meter hoge berg, de Montgo, een imposante reus zo dicht bij zee gelegen en uitgeroepen tot natuurreservaat. De villa´s zijn er als paddestoelen uit de grond geschoten, allemaal dicht aanleunend bij de berg, in het reservaat zelf is er een bouwstop. Aan de andere kant van de berg ligt Javea (Xabia) gemakkelijk bereikbaar via de CV-736 of al over de berg via de CV – 735, wat wij verkiezen met de scooter. De route al over de berg is adembenemend ; je geniet van mooie vergezichten en komt aan in de haven van Javea.

Javea (Xabia) provincie Alicante, regio Valencia

Javea is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia en ligt tussen de kapen Cabo de San Antonio en La Nao beschut door het massief Montgo. Het authentieke vissersdorp bestaat uit drie delen : de oude binnenstad, de haven en het strand. De oude binnenstad nodigt je uit tot een hapje en een drankje in een van de schattige cafeetjes. De traditioneel gebouwde huizen bevinden zich nog steeds rond de typisch Spaanse pleintjes. De haven werd vanaf 1871 belangrijk omdat er van daaruit rozijnen verscheept werden. In de 19e eeuw werd de haven een vissershaven. Momenteel liggen er nog vissersboten en plezierboten. Het strand is 20 kilometer lang, deels zand, deels kiezel, deels rots. De vrijstaande huizen, villa´s, vakantieappartementen, horeca zaken,… zijn gescheiden van het strand door de kustbaan. Er is veel minder hoogbouw dan bijvoorbeeld in Benidorm en er zijn veel meer villa´s en vrijstaande huizen. Doordat Javea eveneens zeer gewild is – vanwege het prettig klimaat en de gunstige ligging bij overwinteraars en andere woningzoekenden, liggen de huizenprijzen hier toch merkelijk hoger dan in de andere nabijgelegen gemeenten.

Simat de la Valldigna

De bergdorpen hebben ons betoverd en we rijden nu alover de CV – 675 naar 46750 Simat de la Valldigna, een gemeente in de Spaanse provincie Valencia in de Regio Valencia, op 20 km van Cullera en Gandia, met het bekende klooster Monastery of Santa Maria de la Valldigna. ´Vall Digna´ = geschikte vallei. Het is een natuurlijk gebied, dat wordt omgeven door bergen van de Serra de Corbera in het noorden, door de Montduver in het zuiden en door de Middellandse Zee in het oosten.

De vallei werd op 15 maart 1297 geschonken door James II van Aragon aan de cisterciënzer Santes Creus, abt, voor het oprichten van het klooster gewijd aan de Maagd Maria.
Het was een van de belangrijkste kloosters van de cisterciënzer orde en werd bewoond door monniken tot 1835. Alle kloosters werden dan in Spanje in beslag genomen door de staat.
Na een opstand werden de monniken gedwongen het klooster te verlaten. Het grootste deel van hun producten en kunstwerken werden verkocht, geplunderd of vernietigd. Een tijd brak aan van verwaarlozing, deels vernietiging, met uiteindelijk het overblijven van ruïnes tot gevolg.
Het klooster bleef uiteindelijk privé-eigendom tot 1991 en werd dan pas aangekocht door de regionale regering, met het doel het te herstellen, hetgeen nog steeds voortduurt.
De kerk is het best bewaard gebleven en is mooi met de vele plafond- en muurschilderijen én de prachtige decoraties;
zeker een bezoekje waard.

Het stadje wordt blijkbaar niet zo druk bezocht door de toeristen, maar diegenen die er komen, genieten van een lekkere paella op een terrasje, van het uitzicht op de bergen rondom en zeker van het spirituele, historische en culturele klooster Santa Maria van het oude Koninkrijk van Valencia. Het is er zeker de moeite waard om even halt te houden.

l´Orxa provincie Alicante

De weg CV 680 brengt ons verder, langs een smal baantje, met steile hellingen maar met prachtige
uitzichten op de bergen, naar L´Orxa.
Af en toe houden we even halt om te genieten van de vergezichten, waw… ´t is er heel mooi. L´Orxa is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia. Dit is het laatste dorp dat door de rivier Serpis wordt doorkruist en rustig door de provincie Alicante naar Gandia kabbelt.

Beniarrés is eveneens een gemeente in de Spaanse provincie Alicante, in de regio Valencia en heeft een stuwmeer. De rivier de Serpis stroomt van het stuwmeer van Beniarrés naar zee. Het landschap is er wonderschoon. De rotsen rijzen er hoog op.

We rijden er door het dorpje Salem langs de CV – 600, kijken ons ogen uit naar de mooie, vele, grote cactussen langs de weg, genieten van het landschap met de fruitplantages en rijden verder naar Beniganim, La Pobla del Duc en Bellus waar het water in het stuwmeer absoluut niet hoog meer staat. We rijden verder tussen de fruitplantages door en genieten nog verder in Algemesi van de kleine steegjes en mooie binnenpleinen en vooral van de wandelboulevard met de mooie palmbomen met riviertjes.
We hebben ontdekt dat Spanje niet alleen te bekoren is vanwege z´n mooie stranden, maar er op heel korte afstand mooie natuurparken te vinden zijn. We verlaten de zee en trekken 170 km het binnenland in, naar Chinchilla de Monte-Aragon, nabij Albacete en komen bijgevolg in de regio Castilië-la-Mancha. Castilië-la-Mancha ligt in het midden van Spanje en heeft uitgestrekte vlaktes, vol met cultureel erfgoed, veel kastelen en mooie natuurgebieden. Het was vroeger het toneel van vele historische gevechten tussen de Christelijke Kruisvaarders en de Islamitische Taifa´s in de periode van de 10e tot de 13e eeuw. De eeuwenlange overheersing door de Moren heeft veel erfgoed met Arabische invloeden achtergelaten. Castilië-la-Mancha is wereldberoemd geworden dankzij Miguel de Cervantes, met zijn beroemde literaire werk ´De vernuftige Edelman Don Quichot van la Mancha´. Don Quichot die ridder wilde zijn in een wereld die niet meer in ridderlijkheid geloofde; die tegen de ´witte reuzen´ (windmolens) vocht en zijn avonturen opdroeg aan zijn geliefde Dulcinea.

Chinchilla de Monte-Aragon

Chinchilla de Monte-Aragon ligt in de provincie Albacete, in de autonome regio Castilië-La-Mancha, en is een van de oudste dorpen uit de provincie, gebouwd op een steile rots op de plek waar eerder een Moorse nederzetting stond. De camperplaats of Area de Chinchilla is gemakkelijk te bereiken : Calle de Cementerio s/n – 02520 Chinchilla de Monte-Aragon nabij A31 Alicante-Madrid, aan de rand van het centrum.

Het is een parking, goed verlicht, ondergrond : kiezelstenen, alles is gratis ook lozen afvalwater, reinigen casettetoilet en vullen van vers water. De bakker is heel dicht bij, 50 treden omhoog het dorp in, indien je geen omweg wenst te maken. Boven het dorp prijkt nog steeds het opmerkelijk kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, door Juan Pacheco, Markies van Vilena. Op het centrale plein : Plaza Mayor vinden we het stadhuis, dat dateert uit de 16e tot 18e eeuw. Het belangrijkste religieuze gebouw is de parochiekerk van Santa Maria del Salvador, uit de 15e eeuw, met overlappende stijlen van gotiek tot barok. Ook zijn Arabische overblijfselen aanwezig. De wijk Hondon heeft nog bewoonde grotwoningen, uitgehouwen in de zachte tufsteen (= sedimentair gesteente van vulkanisch materiaal); sommige grotwoningen worden momenteel opnieuw heel mooi gerestaureerd.

We nemen de scooter en toeren er rond.

Ten noordoosten van Albacete loopt immers 40 km lang de diepe kronkelende kloof : de Hoz des Jucar. De Rio Jucar heeft zich hier zo´n 20 meter in de kalkbodem ingeslepen. We volgen de weg van Chinchilla, naar La Felipe, verder naar Valdeganga om verder de CM – 3218 te volgen, meekronkelend langs de rivier ´Rio Jucar´ voorbij de dorpjes Alcozarejos, Los Malecones, La Recueja, … om uiteindelijk aan te komen in Alcala del Jucar.

Alcala del Jucar

Ver buiten Alcala del Jucar zien we reeds het kasteel van Moorse oorsprong, prijkend op de hoge rots. Diverse grotwoningen langs de weg zijn uitgehouwen in de rotsen. Het centrum met de smalle, steile straatjes is heel toeristisch en de rivier baant er zich tevens een weg door, prachtig met de vele watervalletjes, het is een streling voor het oog. De restaurantjes nodigen je uit tot het eten van een hapje of het nuttigen van een drankje.

Villavaliente

Op de terugweg zien we nabij Villavaliente voor het eerst een schaapherder op stap, met paard en hond, en een hele grote kudde schapen en geiten die grazen op de velden.

Pétrola Provincie Albacete Spanje

Pétrola wordt bezocht omwille van de Laguna waar de flamingo terug te vinden is; de groep van steltlopers is er een beschermde soort. Van hieruit heb je mooie wandelpaden, ook naar het kleine dorpje toe. Hier tref je ook de wijndorpen aan : Almansa, Bonete, Pétrola, Alpera en Higurueda. Van oudsher worden hier krachtige rode wijnen gemaakt, veel minder witte wijnen ; ook een beetje rosado. De belangrijkste druif voor de rode en roséwijnen is de monastrell, verder de garnacha en de merseguera. Langs de CM – 3211 bevinden de wijnstokken zich op een rode ondergrond, net een schilderijtje. En weerom ook hier treffen we een herder aan met zo´n grote kudde schapen en geiten.

Motilleja

Verder komen we aan in Motilleja en treffen we ´s morgens opnieuw een schaapherder aan met z´n hond, ezeltje en een super grote kudde schapen, die door het dorp wandelt naar de graasplaats om er hun voedsel te zoeken … maar amaai al die keutels op de rijweg. Per toeval zien we s´ avonds dezelfde kudde terug door het dorp Motilleja marcheren, terug naar hun thuisbasis. In Morilleja gebruiken we ons middagmaal van vandaar uit vertrekken we langs Madrigueras naar Tarazona de la Mancha.

Bij het binnenkomen van het centrum in Tarazona de la Mancha valt het prachtige Plaza Mayor van de 17e eeuw onmiddellijk op. Iedereen loopt hier met z´n fototoestel in de aanslag. Je komt er door een van de bogen binnen en treft er een harmonieus geheel : allemaal witte gebouwen, maximum een gelijkvloers en erop twee verdiepingen, met houten balustrades aan de balkonnetjes, een herinnering aan de populaire koloniale architectuur ; centraal in een vierkant gebouwd op het plein, de kerk van St. Bartholomeus inbegrepen, ook het stadhuis met de arcaden is er nog aanwezig en in het midden staat de fontein van 1928. De terrasjes lonken dan ook tot het lessen van de dorstigen. Karnaval is voor de inwoners het beste gekende en meest gevierde feest in het jaar.

In de groene omgeving, waar ook de Jucar stroomt, en de toeristen aantrekt tot het nemen van een foto,
tref je het kasteel Vilar de Pozo Rubio aan met wijnveld, het ligt rechtover de golfclub en nabij een veld met vliegtuigjes, zo komen we terug nabij de hoofdstad Albacete van de provincie Albacete,
om verder te rijden naar Chinchilla.

Vandaar vertrekken we 400 kilometer verder, in de noordelijke richting, om een nieuwe streek te verkennen en houden halt in …

Medinaceli

Medinaceli ligt op een heuvel en is een gemeente in de Spaanse provincie Soria, in de regio Castilië en Léon. De provincie Soria is de minst dichtbevolkte Spaanse provincie maar is beroemd om z´n schapenvlees, lamsvlees en worsten (embutidos). Veel bewoners zijn weggetrokken naar andere delen van Spanje om gemakkelijker werk te vinden. Toch is het een populair vakantiegebied vanwege de bossen en de bergen voor wie de rust verkiest. Vroegere bewoners hebben er zelfs een tweede woning aangeschaft.

De heel rustige camperplaats Campo de San Nicolas, 42240 Medinaceli ligt onmiddellijk rechts na het omhoogrijden, bij het binnenkomen van het dorp, pal naast het geel geschilderde gemeentelijk opslaggebouw, naast het voetbalveldje en de watertoren. Coördinaten gps : N = 41.17134 en O = 2.43147 (site-code 27920 ACSI). gratis parkeren ; mogelijkheid tot gratis nemen en lozen van water en ledigen van casettetoilet.

Je treft er bij het oprijden van de heuvel reeds de ´Arco Romano´ of de Romeinse boog met drie arcades aan, zonder decoratie maar wel mooi gerestaureerd met zicht op de vallei. Je hebt geen idee bij het binnenkomen van het dorp dat er zo´n groot centraal plein aanwezig is, de Plaza Mayor met diverse monumenten rondom, je wandelt door de aangelegde straatjes en kleine steegjes tussen de mooi gerestaureerde huizen, treft er de Arabische poort aan, alsook de overblijfselen van een oud Arabisch kasteel, de overgebleven mozaïeken van de Kerk San Pedro tentoongesteld onder een glaskoepel, en geniet ondertussen van de uitgestrekte vallei, waar de vrachtwagens in de verte langs de laag gelegen A2 voorbijrazen. Er is één winkeltje in het dorp, bijna onzichtbaar, zonder venster, enkel een deur vooraan en een deur achteraan op een pleintje, dus … toch aanwezig ter plaatse. Hier kan je alle levensmiddelen vinden, zelfs souveniertjes. Je kan je er wel bijna niet in draaien noch keren en moet zelfs goed oppassen dat je niets omver werpt ! Toch kan je er heel lekkere dingen kopen, zelfs brood. De scooter wordt bovengehaald en we gaan op ontdekkingstoer in de nabije omgeving. Via Ambrona komen we door Torralba voorbij het super mooi rust- en verzorgingstehuis Residencia Nuestra Senora de La Luz, gelegen dicht bij het station, verrassend dit hier te vinden te midden van alle heuvels en valleien. In Romanillos de Medinacli zien we de herten huppelen tussen de weidse velden. In het centrum staat nog de Romaanse parochiekerk van San Miguel, gebouwd op een rots, maar er is weinig beweging in het dorp ; in het jaar 2015 waren er slechts nog 45 inwoners vandaar dat deze gemeente werd geïntegreerd bij Barahona, dat slechts ook maar 335 inwoners heeft in 88 huishoudens. En raar maar waar, ook hier komt een herder voorbij, met z´n grote kudde schapen, om te grazen op de landerijen.

De gerestaureerde muren, met aangelegd wandelpad rond het centrum, en met inrijpoort van het kasteel, loodsen je binnen in het centrum, voorzien van diverse pleintjes. Je treft er onder andere een beeld aan van Diego Lainez (1512-1565). Hij kwam uit een Engelse familie van Joodse afkomst, studeerde aan de gerenommeerde Universiteit van Alcala de Henares, Madrid én Parijs en werd één van de eerste Jezuiënten. Daarnaast vinden we ook een bronzen beeld van een Zarron : de Zarron vertegenwoordigt geschiedenis, traditie en plezier en lijkt de magische en irrationele krachten te belichamen. 

De Zarronnes, vrijwilligers van de Broederschap van San Pascual Bailon, zorgen jaarlijks voor een feestelijk gebeuren op 17 mei, met onder andere een processie op straat. Zij vertegenwoordigen de herders die de zorg voor de kudde op zich namen. Zij worden afgebeeld met baard, gezien de lange afwezigheid van huis ; dragen een brede hoed met veren van een gier of adelaar; de vosstaarten hangen opgeknoopt over de rug, (afschrikkingsmiddel) én zijn gekleed met een broek van schapenleer, beenkappen en sandalen. Nu worden er zelfs lekkernijen gemaakt met boter, kokos, kaneel en olijfolie genaamd de ´pastas del Zarron´ en zijn te koop in het huis “Yemas”.

Eenmaal we het centrum van Almazan verlaten hebben rijden we tussen de heuvels en komen aan in Villasayas waar de Romaanse tempel Iglesia de La Asuncion een nationaal monument is sinds 1993. Hier vinden we nog een opmerkelijke collectie sculpturen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Op de ingang van de grote boog, gelegen tussen de vier kleinere bogen rechts en de vier kleinere bogen links, is het reliëf nog duidelijk zichtbaar, waarbij de Heilige Gabriël knielt voor de Maagd Maria en de Heilige José, de toeschouwer, lijkt in slaap te vallen.

Verder gaan we naar Mezquetillas en Alcubilla de las Penas om halt te houden in Somaen. Hier vliegt de vale gier nog in het rond met een vleugelspanwijdte van meer dan 2,5 m. Ook de steenarend vliegt hier hoog boven de rotsen heen en weer op zoek naar een prooi. We horen hun geluid maar dichtbij krijgen we ze niet te zien. (en.wikipedia.org/wiki/Griffon_vulture ) We rijden verder naar Arcos de Jalon en bevinden ons nu tussen de witte bergen vanwege de kalksteen. Via Sagides, Maranchon, Ciruelos des Pinar, Riba de Saelices, Alcolea del Pinar en Cast komen we aan in Siguenza.

Siguenza

Siguenza ligt op ongeveer een uur rijden ten oosten van Madrid, in de Provincie Guadalajara. Het is een prachtig stadje met een middeleeuwse stadskern en een oud kasteel boven op een bergtop.

Siguenza is een prachtig stadje met een middeleeuwse stadskern en een oud kasteel boven op een bergtop

Het kasteel is aanvankelijk door de Moren gebouwd, dienend als fort en uitkijktoren, begin van de 8° eeuw. In 1123 werd het kasteel veroverd en omgebouwd tot bisschoppelijk paleis ; het werd de residentie van bisschoppen, kardinalen en koningen. Vanaf ca. 1800 stond het leeg tot 1964, waarna het gerestaureerd werd en omgetoverd tot een luxe hotel : ´Parador National´ (Parador = luxueus staatshotel in Spanje). De indrukwekkende muren van het kasteel zijn nog steeds voor een groot deel bewaard gebleven. De stad werd in 1965 tot Kunsthistorisch Monument uitgeroepen dankzij het rijke monumentaal erfgoed. De stad staat immers vol kerken en kloosters door het feit dat er in Siguenza, na de overwinning van de Christenen op de Moren, vele bisschoppen hebben gezeteld en het altijd een belangrijke plaats is gebleven. Vanaf het kasteel loopt een mooi oud straatje naar beneden tot op het binnenplein, met restaurantjes, winkeltjes met streekproducten en allerlei snufjes, zeker de moeite waard. Verder volgen de Route ´Don Quichot´ van Alcuneza, naar Palazuelos gekend vanwege het oud kasteel, Carabias met de aanwezigheid van de waterbron ´Fuente de la Escopeta´ van 1905 alsook het kerkje met veranda voorzien van mooie zuilen, en dan nog Omeda de Jadraque en Azcamellas waar vooral de mooie omgeving, bergen en valleien de aandacht trekken. Van hieruit is het nog 360 km richting Franse grens (Hendaye), tot in Hondarribia (Spanje), alover Pamplona, vanwaar we de autobaan A15 nemen en waarvoor we slechts €12,82 betalen.

Nu alover Frankrijk naar huis

La Celle-Saint-Avant

We overnachten op de campingplaats, plan d´eau de Longueville 37160 La Celle Saint Avant met
gps coördinaten N = 47.01139 en O = 0.60845 ligt in een groene omgeving, bij een meer, in het département 37 Indre-et-Loire (Centre) (site-code 47377 ACSI). De prijs bedraagt € 5,00 voor twee personen voor 24 u om er te overnachten, er is mogelijkheid tot lozen van water en ledigen van casettetoilet mits € 2,00 alsook nemen van water en elektriciteit mits € 4,00 voor 24 u. Er staat een automaat (verschillende talen : Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans) om te betalen met de bankkaart en je krijgt een code zodat je altijd binnen en buiten kan, want het terrein is afgesloten.

Esvres s/ Indre

Vandaar rijden we verder naar 37320 Esvres, Aire Municipale, Place Auguste Noyant, met gps coördinaten
N 47.28262 – O = 0.78459; P4, La Quintaine, rustige plaats in het centrum, naast een parking voor personenwagens, (site-code 14768 ACSI) ; gratis parkeren; mogelijkheid tot gratis nemen en lozen van
water en ledigen van casettetoilet; afgesloten tijdens vorstperiode, dép. 37, Indre-et-Loire (Centre) en zijn nog ongeveer 16 km ten zuidoosten van Tours.
Langs de rivier Indre loopt de D17 en we profiteren er van om met de scooter nog even te genieten van de mooie natuur én de rustige dorpjes, om uiteindelijk in Loches toe te komen.

Loches

Loches ligt op een rots, heeft uitzicht op de vallei van de Indre, ligt 30 minuten ten zuiden van Tours,

en is een middeleeuwse Franse stad, die nog bijna alle muren van de 12e eeuw bezit. De Citadel is een parel in de stad maar de benedenstad is eveneens het zien waard, hier zijn de straten bewaard door het behoud van kleine winkels, restaurantjes en de markt, zeer aangenaam om er door te slenteren.

Van hieruit rijden we verder en houden nog halt in Nonancourt,
een prachtige gemeente in het Franse departement Eure,
gevestigd in de regio Haute-Normandie.
We zijn nog 85 km van Parijs verwijderd. Diverse huizen zijn nog opgetrokken in klei, hout en baksteen, typisch voor de streek.

De camperplaats 27320 Nonancourt, Aire Municipale, Rue de l´Arsenal, met gps coördinaten N = 48.77260 – O = 1.19259 ligt
achter de brandweerkazerne en naast het park met gemeentehuis (site-code 25434 ACSI) ; gratis parkeren ; mogelijkheid tot gratis nemen en lozen van water en ledigen van casettetoilet, ook gratis elektriciteit, water afgesloten tussen 01-10 en 31-03.

Dit was onze laatste overnachtingplaats vooraleer terug te keren naar ons nestje ´thuis´.

We hebben genoten van een aangename vakantie, van de vele mooie uitstappen zowel aan zee, als tussen de vlakten en bergen. We hebben geproefd van een totaal andere keuken. Het was super

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe