Het trieste weer hoeft geen spelbreker te zijn. We lieten ons niet tegenhouden door kou en mist en ontdekten zo een parel aan de kust in Zeeland. Of toch: we ontdekten wat we konden zien van de parel, door de mist heen. 😉
Het eiland Schouwen-Duiveland
We gingen eigenlijk op weekend naar een eiland. Dat klinkt tropischer dan het is putje winter, maar Schouwen-Duiveland is wel degelijk een eiland en gemeente in Zeeland, Nederland. Wij verbleven in Renesse in Strandpark De Zeeuwse Kust – je raadt het al… vlakbij het strand. We reden er vanuit Brugge een kleine twee uur over – via Zelzate en dan iets later de Westerscheldetunnel.
Over Renesse
Renesse heeft het beste van verschillende werelden te bieden: het is er vlak fietsen (heerlijk als je niet beschikt over klimmerskwaliteiten) en je verblijft op 250 meter van de Noordzee en ook het Grevelingenmeer is vlakbij. Er is rust – of toch op dit moment van het jaar – en er is tegelijk een ruim toeristisch aanbod.
Het eiland verkennen
We arriveerden in het donker, maar gelukkig opende de slagboom dankzij de nummerplaatherkenning.
We werden eveneens wakker op in het pikdonker – met dank aan één van de minder goede slapertjes aan boord. Toen we iets over 8 uur enthousiast de rolluikjes naar beneden deden, was er mist. Dus hoe de omgeving eruit zag? Géén idee. Vermoedelijk landelijk, want we hadden al een tractor gehoord en enkele schapen.
We besloten met kleine oogjes op verkenning te gaan met de fiets. Onvoorbereid gingen we op zoek naar een beetje “vitamin sea” en misschien hier of daar een zeehond. We fietsten een dertigtal kilometer op het gevoel af: van Renesse richting Brouwershaven, vervolgens waren we net op tijd om te aperitieven op de Brouwersdam (scheiding Noordzee – Grevelingenmeer) en fietsten we via Renesse-dorp en Noordwelle terug naar de camping.
Het aantal campings en vakantieparken dat we passeerden, was quasi niet te tellen (ook Roompot, Landal en Center Parcs zijn vertegenwoordigd in de regio) – maar de omgeving is tegelijk nog zo ongerept en mooi. Uiteraard waren er weinig andere gekken in de mist aan het fietsen of wandelen en zo komt het dat we het strand voor ons alleen hadden. We genoten van een aperitiefmoment in Strandclub Zee – een strandpaviljoen op hoge palen met vermoedelijk een fantastisch zicht bij afwezigheid van mist, maar met sowieso een heerlijke (kerst)sfeer, een winkeltje en érg ruim terras.
Wat valt er te beleven op de camping?
De focus in Renesse ligt de laatste jaren op familietoerisme: er wordt echt ingezet op een omvorming van toeristenplaats voor jongeren tot familiebadplaats. In Strandpark De Zeeuwse Kust kan je op allerlei manieren verblijven: er is een familiehotel, er zijn allerlei huuraccommodaties (van chalets tot ‘strandlodges’, jutters [zie foto onderaan]en luxueuze vakantiewoningen) en… een camping. Je kan dus perfect met de hele familie gaan genieten van de Zeeuwse Kust – of je nu een kampeermiddel voorhanden hebt of niet.
Een juistere vraagstelling is eigenlijk: “Wat valt er eigenlijk niét te beleven op de camping?” Het aanbod is heerlijk uitgebreid. Er zijn meerdere outdoor speeltuinen en een indoor speeltuin (inclusief ballenbad en kindercinema); er is een modern sanitairgebouw (mét vaatwassers zelfs), er is een boetiek/supermarkt, er zijn eetgelegenheden, minigolf, een luchtkussen, een overdekt zwembad en een spraypark, …
Op dit moment is er ook een ruim take-away aanbod. Misschien is een bankkaartlezer wel handig om mee te nemen, want voor Vlamingen zijn de betaalmogelijkheden beperkt tot Visa (ofwel dus iDeal, maar dan mét kaartlezer i.p.v. alleen bank-app). Daar sta je dan, met je bank applicaties en je MasterCard. 😉 We hebben er gelukkig geen honger om geleden.
Sanitair én CamperClean
Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt om CamperCleans uit te testen én warempel: in Renesse staat er eentje die wérkt! Voor wie het niet kent: de meeste Thetford toilettanks passen erin. Je betaalt, drukt op start, zet de tank erin en krijgt hem gereinigd terug.
Voor het eerst geen weggegooide 2,5 euro (nou ja – ik kán het toilet in principe gewoon kosteloos ledigen…) of Kroatische kuna of gelijk welke munt die ik al aan een CamperClean uitgaf. Hélemaal 100% clean is de toilettank niet, maar dat beweert het toestel ook niet. Wel fijn is dat je hem met één druk op de knop leeg en voorzien van toiletvloeistof terugkrijgt. Tijdens die 2 à 3 minuten dat het toestel bezig is met de reiniging, ging ik op verkenning in dit hoekje van de camping. Zo ontdekte ik dat er een speciale hondenuitlaatplaats was en dat het sanitair uitermate proper was. Win-win!
(Vooraleer je denkt: die Freya van Campersite heeft aandelen bij CamperClean… nee hoor. Het is wel een uitvinding die ik graag zélf had gedaan. Ideaal voor wie van snufjes houdt én voor elke jonge ouder die al eens graag 3 minuten me-time creëert door op een toilettank te staan wachten. ;-))
Evaluatie De Zeeuwse Kust
We komen graag nog eens terug bij écht strandweer, want een portie zon-zee-strand klinkt als muziek in de oren. Er is meer dan voldoende te doen op de camping voor de kinderen, maar ook de omgeving is goed voorzien van fijne plaatsjes om een rosé en bitterballen te nuttigen.
Wij verbleven er bij een graad of 7 à 8 °C, mistig weer bovendien, maar we genoten zo van de rust, de sfeervolle aankleding overal, het binnenzwembad en de fietsvriendelijke omgeving.
Tot slot nog een video-impressie – helaas iets te snel gefilmd, maar zoals gezegd: het geeft wel een impressie. 😉
Meer weten over de camping? Bekijk hun website hier!