Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Citytrip Amiens Frankrijk

Door Rita en Dirk

Picardië is een toeristisch aantrekkelijke regio tussen Parijs en Arras (Nord-Pas – de – Calais). Op amper een paar uur rijden van bij ons ligt AMIENS, tussen Parijs en Rijsel.
Het is een van de belangrijkste steden in de Picardië. Het is een bestemming die zich uitstekend leent voor een korte vakantie. In de omgeving vind je bossen, kastelen, burchten, kloosters, kathedralen en een prachtige natuur.
Picardië omvat drie departementen : Aisne, Oise en de Somme. De Somme heeft twee bekende plaatsen : de kathedraal van AMIENS en de herdenkingsplaats van het Slagveld van de Somme tijdens de Eerste Wereldoorlog. Picardië wordt de bakermat van de gotiek genoemd. Deze benaming is terug te vinden in de vele kathedralen die de Picardische steden rijk zijn.

Maar vooraleer we doorrijden naar Amiens houden we een stop in DOULLENS langs de N25-Arras-Amiens, Boulevard Ernest Dehée waar een camperplaats is voor vier motorhomes met voorzieningen ; niet zo rustig om te slapen gezien dicht bij de N25.

Doullens is een aangename stad waar we op goed geluk af, door de straten kuieren en er mooie vernieuwde gevels met nog enkel interessante monumenten ontdekken.
De Citadel bevindt zich naast de rivier l´Authie, waar het aangenaam wandelen is. Doullens was een grensstad met de Spaanse Nederlanden gedurende het tijdperk van de verbinding tussen Picardië met Frankrijk (1435) en het Vredesverdrag van Nijmegen (1679) onder Lodewijk XIV. De Citadel werd opgericht om de stad te verdedigen.
Het Belfort werd opgericht in 1363. Het was vroeger de zetel van de gemeenteraad en doet thans dienst als toerismebureau.
De oude Sint-Pieterskerk daterend uit de 13e eeuw is gerangschikt bij de historische monumenten. Deze werd vernietigd tijdens de revolutie. Alleen bleef de middenbeuk over met zijn merkwaardige fijne dubbele zuilen en de bovenste galerij.
Het Lombart Museum heeft een tuin voorzien van grote beelden.
Het stadhuis is bekend omwille van de zeer mooie gelambriseerde zaal op de eerste verdieping zijnde “de zaal van het enig bevel” waar op 26-03-1918 het akkoord werd getekend, gegeven aan Generaal Foch, ten einde het Duitse offensief tegen de houden.
De Onze Lieve Vrouwkerk waarin zich de Kapel van het Heilig Graf bevindt is wegens restauratiewerken echter niet te bezoeken.

We genieten van de eerste zonnestralen (13° met wind) en nemen de scooter om de omgeving te verkennen en rijden reeds na 7 km door de poort van LUCHEUX. Het is een rustig klein middeleeuws dorpje met een Belfort van de 13e eeuw. We rijden voorbij de bruiloftsboom, ongeveer 300 jaar oud, waar volgens het gebruik de bruiloftsgasten toekijken hoe het jonge bruidspaartje door de kleine ruimte tussen de twee bomen passeert : “le premier qui passera Maître sera !”. Het kasteel uit de XIVe eeuw kan, gezien de renovatie, niet bezocht worden. De landbouwers op de grote tractors leggen de laatste hand aan de immense velden zodat alles weer volop kan groeien.

We verlaten Doullens en rijden door naar Amiens. We vinden een plaatsje voor de motorhome aan de Port d´Aval, aan de rand van de stad, met prachtig uitzicht op het water; er blijven negen motorhomes overnachten ; er is zeker plaats genoeg voor 30-tal. Heel rustig is het niet, want de nabij gelegen grote baan wordt ’s nachts druk bereden.

AMIENS was reeds vroeg een welvarende stad dankzij een plant waaruit men de kleurstof pastelblauw haalde. Die plant kon men alleen hier kweken dank zij de speciale ondergrond (vochtige kalkgrond). Hierdoor telde de stad reeds in de 13e eeuw ca. 20.000 inwoners. In de 16e eeuw bloeide de textielindustrie en bracht grote rijkdom. Maar onlusten waren nooit ver weg want Amiens had zich vaak tegen de Franse koningen gekeerd.
De imposante Kathedraal Notre – Dame van Amiens is de grootste kathedraal van Frankrijk (145 m lang en 70 m breed) met het hoogste stenen kerkschip ter wereld en ligt een beetje hoger dan de rest van de stad. Hoog genoeg om ze plots te zien opduiken van op talloze plekken in de stad : achter een rij huizen, tussen twee straatjes door of vanuit een van de gezellige parkjes. Helderheid, perfectie, harmonie van de verhoudingen zijn de typerende kenmerken van deze kathedraal. Er kunnen ca. 12.000 mensen in rechtstaan. De bedoeling was dat de ganse bevolking er terecht kon. De bouw werd gestart in de 13e eeuw en beëindigd in de 15e eeuw. De geestelijken waren erin geslaagd een belangrijke relikwie van St-Jan de Doper in de kerk te bewaren, namelijk zijn schedel. De talrijke bedevaarders brachten veel geld in het laatje en zorgden zo voor het succesrijk afwerken van het prestigieuze bouwwerk.
Als voornaamste bezienswaardigheid in de kathedraal is er het koor met 110 koorstoelen uit de 16e eeuw. 4.000 gebeeldhouwde figuurtjes verhalen de beroepen van vroeger en stellen godsdienstige taferelen voor. Rond dit koor vind je het leven uitgebeeld van St-Jan de Doper in 2 x 4 houten taferelen uit de 16e eeuw en aan de andere zijde van het koor het leven van St-Firmin die als eerste bisschop van Amiens geboekstaafd staat. Ook de bronzen grafbeelden verdienen je aandacht want niet zelden zijn deze tijdens de Franse Revolutie vernietigd. In het midden van de kerk vind je een labyrinth.
Het gebouw is door Unesco in 1981 uitgeroepen tot wereldmonument. Het is een van de belangrijkste voortbrengselen van de Franse Gotische kerkbouw. De kathedraal werd in de 19e eeuw gerestaureerd.
Amiens heeft trouwens nog wel meer imposante, oude gebouwen : het grote Hôtel de Ville, het justitiepaleis, de oude bibliotheek, het Musée de Picardië met archeologische verzamelingen, het belfort en de autovrije winkelstraten maar je je hart kan ophalen.

In Amiens vind je ook de Hortillonnages. Dit is een uitzonderlijk landschap van ongeveer 300 hectaren kleine eilandjes. Deze oude moerassen werden eerst uitgebaat voor het turf en vervolgens voor de tuinbouw : vooral bloemkool maar ook suikerbieten hadden uitzonderlijke opbrengsten. Het gebied werd immers gedraineerd door het graven van 55 km lange kanalen. Het werd oorspronkelijk aangelegd voor de plantenkweek van de plant die de pastelblauwe kleurstof leverde. De eilandjes die ontstonden door het graven van kanalen zijn zeer vruchtbaar doordat het zware slib uit die grachten hierop werd uitgekeerd. Het is vandaag een beschermde plek en het vervoermiddel is een platte traditionele bodemboot met hoorntjes en een geruisloze elektrische motor. Je kan deze kanalen afvaren, de toeristische boten vind je aan de rand van de stad, waar de fauna en de flora van een rustige en beschermde ruimte genieten. De huidige privé eigenaars van de meeste eilandjes doen hun best om hun tuintjes te overladen met kleurrijke bloemenperken of groentetuinen. Te voet is het eveneens gezellig kuieren langs het jaagpad.

Saint-Leu : het kleine Venetië van het Noorden. Het is een pittoreske wijk met kleine huisjes en gekleurde gevels en nodigt je eveneens uit om wat rond te slenteren : pure plattelandssfeer in een grote stad ! Hier vind je het oude Amiens, nauw verbonden met het water dat wordt doorkruist door de vele kanalen.

De beroemde schrijver Jules Verne huwde een meisje uit Amiens in 1857 en vestigde zich voorgoed in Amiens in 1871. Hij is dan 43 jaar en begint romans te schrijven waaraan hij zijn succes te danken heeft. Het huis : 2, rue Charles Dubois, waar hij leefde is opengesteld voor bezoeken en bevat getuigenissen van zijn leven en zijn werk. Hij nam actief deel aan het leven in Amiens en opende in 1889 officieel het circus dat zijn naam draagt. Hij werd begraven op het kerkhof van Madeleine.

Bezoeken we nog verder de siertuinen en parken : zoölogische park en het park van Hotoie, het park Saint-Pierre, de Plantentuin, de Tuin van het bisdom, het romantische kerkhof van Madeleine, de ommuurde tuin Alexandre of de archeoloische tuin van Saint-Acheul ? Neen, we hebben al zo veel rondgeslenterd en zetten liever de reis verder naar GOURNAY-EN-BRAY (Normandië).

Gournay-en-Bray is een groot dorp met 10 plaatsen voor motorhomes met voorzieningen, heel rustig gelegen ; we overnachten er met drie motorhomes.

Het stadhuis heeft een grote tuin, waar wij ten volle kunnen genieten van de prachtige bloemen. In het restaurant “Au Resto” ontmoeten wij een Antwerpse lady die met haar Franse vriend een heel mooi etablissement uitbaten gelegen : 4, rue Charles de Gaulle, met traditionele keuken www.auresto.fr. Ook bewonderen wij er twee oude poorten genaamd ´porte de Paris´ en een mooi centrum met fonteinen, diverse beelden in de stadstuinen en een grote afbeelding in mozaïk zijnde de voorstelling van de planeten : heel eigenaardig.
Na dit gezien te hebben komt de scooter boven en leidt ons naar het nabij gelegen middeleeuws dorpje GERBEROY. Hier is de tijd blijven stille staan en rustig dat het er is; echter… de bussen leveren er bezoekers af maar anders is niemand te bespeuren; de restaurantjes zijn ook nog niet open en toch is het fijn wandelen op de kasseien : net Brugge maar in het piepklein… zeker eens de moeite waard.

Het verlengd weekend (4 dagen) zit er bijna op en we zakken af naar BERCK-SUR-MER waar een avondwandeling aan zee deugd doet. We brengen er de laatste nacht door vooraleer terug naar huis te vertrekken; helaas worden we wakker van de pletsende regen ! Het mooie weer is voorbij; de plicht roept; we keren huiswaarts en zijn tevreden : we hebben genoten !


Staanplaatsen van deze citytrip met de motorhome:

Doullens, langs de N25 Arras-Amiens, Boulevard Ernest Dehée (Picardië)
Plaats voor vier motorhomes met voorziening om te lozen, nemen van water en vuilnisbakken, niet zo rustig om te overnachten gezien dicht bij de N25.
Het stadje Doullens is heel dichtbij en zeer aangenaam, vele mogelijkheden om te eten, te wandelen, te winkelen.

Amiens, Port d´Aval (Picardië) Prachtig uitzicht op het water.
Plaats voor dertig motorhomes – enkel vuilnisbakken gezien. Grote drukke stad.
Niet rustig om te overnachten gezien nabij grote baan.

Gournay-en-Bray, avenue Sadi Carnot (Normandië) Mooi uitzicht op stadspark.
Plaats voor tien motorhomes met voorziening om te lozen, nemen van gewoon – en drinkbaar water, vuilnisbakken, twee bollen voor glas. Mooi groot dorp Heel rustig om te overnachten.

Berck-sur-Mer, route du Phare (Nord – Pas – de – Calais)
Nabij de vuurtoren – gelegen aan de zee – prachtig breed strand. Mogelijk tot plaatsen van zeer veel motorhomes. Tamelijk rustig om te overnachten

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe