Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Verwarming

Diesel of gas?

Als je de voor en nadelen tussen gas- of dieselverwarming van een motorhome wil vergelijken, is het best om toestellen te kiezen die evenveel rendement geven.

Enkele bedenkingen

De opstartstroom van sommige dieselverwarmingen is 17A gedurende 20 seconden, dit dient om een gloeikaars te doen gloeien waarover de diesel gespoten wordt om hem te laten ontbranden, en dit iedere keer dat de verwarming aanslaat. We zwijgen over lawaai van sommige merken dieselverwarmingen zowel binnen als buiten en, we zwijgen over een sterke stank buiten van een dieselverwarming. De geur is niets anders dan onverbrande diesel die nog niet ontvlamd is omdat de gloeikaars nog niet volledig gloeit.

Diesel moet in tegenstelling van gas gepompt worden, gas zit al onder druk, gas ontvlamt vanzelf, diesel moet verwarmd worden om te verbranden.
Het onderhoud aan een dieselbrander is vele malen duurder dan aan een gasbrander.

Grote motorhomeverhuurders geven toe dat er meer problemen zijn met lege batterijen bij motorhomes die uitgerust zijn met een dieselverwarming. Zijn er dan geen voordelen aan een dieselverwarming in een motorhome?
Sommige motorhomemerken gebruiken terecht een dieselverwarming bij gebrek aan plaats voor een fatsoenlijke gasfles van 26 liter, plaats die dan beter benut kan worden voor iets anders, of voor een grotere leefruimte.

Bij ons weten is geen enkele Belgische motorhomeverdeler is bevoegd voor service van Webasto, of Eberspacher, ze zijn wel allemaal op de hoogte en bevoegd voor gasverwarming van Truma.

Een dieselverwarming is goed in een vrachtwagen die 8 uur per dag rijdt, en twee dikke batterijen van 24 Volt aan boord heeft. Vroeger, maar ook nu nog, heette een dieselverwarming “standverwarming”: een verwarming die diende om de vrachtwagen of auto te verwarmen wanneer hij stilstaat.

Het is evident dat een kleinere dieselverwarming minder rookt en stinkt dan een grotere, oudere toestellen hadden deze ziekte nog veel erger dan nu het geval is. In een > 7 meter motorhome is een gas verwarming de betere optie, en zelfs in een van zijn er betere alternatieven op gas die veel minder stroom verbruiken.

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe