Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Kei campers: klein, maar fijn?

De branche der vrijetijdsvoertuigen is voortdurend in beweging. Constructeurs denken na over bigger, better, stronger. Alhoewel: bigger? Hier en daar ter wereld mag het iets minder big zijn voor bepaalde fabrikanten.

Kei car

Kei car of keijidōsha betekent ‘licht voertuig’ in het Japans. Het concept? Een kleine wagen met een lichte motor, maar groots aan belastingvoordeel. Volgens de huidige Japanse wetgeving mogen de microwagens maximaal 3,4 meter lang, 1,48 meter breed en 2 meter hoog zijn. Je parkeert een kei car dus snel en eenvoudig in bijvoorbeeld het stadscentrum. Het vermogen dient beperkt te blijven tot maximaal 64 pk.

 

Het kei-segment is vrij uitgebreid: van SUV tot familiewagens, sportkarren en bestelwagens tot campers. Veel comfort dien je niet te verwachten in het voertuig (en dat hoéft ook niet altijd), maar aan creativiteit is er zeker en vast geen gebrek. 

© Daihatsu

Daihatsu presenteert op het Tokyo Auto Salon 2022 (dat plaatsvindt aanstaand weekend) een keicamper met opvouwbare daktent: de Daihatsu Atrai Deck Camper. De eerste foto’s zijn opmerkelijk: de kei car heeft vier deuren én is zelfs voorzien van een luifel.  Oorspronkelijk was dit een delivery truck in Japan: ideaal om mee door te smalle straten te rijden. Op het eerste zicht geeft de wagen ons jungle-vibes door het safarirek bovenaan.

Suzuki vs. Daihatsu

Suzuki en Daihatsu strijden om de kroon: ze verkopen allebei jaarlijks net geen 700.000 kei cars in Japan. 
Pour la petite histoire: jaarlijks worden er zo’n 5,5 miljoen wagens verkocht in Japan – zo’n 40% daarvan zijn microwagens. 

Hieronder zie je de Suzuki Every: er passen vier personen in. Achter elk hoekje zit wel iets verscholen: van een wastafel tot een douchekop of microgolfoven. 

© Tokyo Lens

En de lage landen dan?

Door het compacte karakter boet een kei car in aan veiligheid en zouden ze vermoedelijk niet voor de strengere Europese crash tests slagen. Je krijgt maar beter geen zijwind terwijl je over de snelweg scheurt met je bolide die hoger is dan hij breed is… 

Hoe schattig en/of vernuftig ook: de kei car blijft voorlopig een fenomeen in het land van de rijzende zon. Maar wie weet dienen we op deze uitspraak terug te komen binnen x aantal tijd. We zijn alvast wél fan van de Japanse vindingrijkheid. Van hier tot in… jawel, Tokio.

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe