Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Wat te doen na een ongeval?

Verzamel onmiddellijk bewijzen

Door de aanrijding met de mobilhome is men geschrokken, mogelijk zelfs verward. Nochtans zijn de eerste paar minuten na het ongeval van het grootste belang om later te kunnen bewijzen hoe het ongeval is verlopen en wie aansprakelijk is voor dit ongeval.

Dit bewijs van het ongevalverloop kan vooral als volgt worden geleverd:

  • Via getuigen, door de nummerplaten van de wegrijdende bestuurders te noteren en door de adressen te verzamelen van de toekijkende getuigen, vooraleer deze verdwijnen.
  • Blijft er discussie bestaan over de juiste omstandigheden, dan dient de politie te tussen beide te komen. Dit dient in elk geval te gebeuren wanneer een van de betrokkenen gewond is.
  • Het is aangeraden dat het Europees aanrijdingformulier steeds wordt ingevuld, ook als er politie tussenkomt. De gegevens van dit formulier laten immers toe om reeds de dag van het ongeval, of kort nadien, contact te nemen met de B.A.-verzekeraar van de andere bestuurder.
  • Voor zover mogelijk worden de voertuigen niet verplaatst totdat de politie ter plaatse is of eventueel tot dat je de nodige foto’s hebt genomen, dergelijke foto’s van de twee betrokken voertuigen en van de plaats van het ongeval zijn in elk geval nuttig om achteraf de omstandigheden duidelijker te maken en om de juiste voertuigschade en andere schade (vernield brilglas, beschadigde muziekinstallatie, …) ingevolge het ongeval te kunnen bewijzen. Vanzelfsprekend zal je binnen de 24 uur na het ongeval contact nemen met de makelaar of rechtstreeks met je BA-verzekeraar, om zo de nodige informatie over het ongeval te verstrekken. In voorkomend geval ook verwittigen: jouw ziekenfonds, werkgever, plus arbeidsongevallenverzekeraar, de andere betrokken verzekeringsmaatschappijen (verzekeraar voor eigen schade / schoolongeval / hospitalisatie / inkomstenverlies / gezin etc…)

De schets op het Europees aanrijdingformulier

De politierechtbanken hechten een zeer groot belang aan deze schets om te bepalen wie van de twee bestuurders aansprakelijk is. Maak dus na het ongeval zeer nauwkeurig de schets op van het aanrijdingsformulier. Dit wordt immers beschouwd als het enige gemeenschappelijke deel van het aanrijdingsformulier en het heeft dan ook een grote bewijswaarde.
Zo is het reeds meermaals gebeurd dat bestuurder B aansprakelijk wordt geacht, omdat op de tekening te zien is dat de neus van zijn auto reeds op het kruispunt is gekomen of dat zijn auto niet volledig aan de rechterzijde van de weg aan het rijden was.

Wachten op de politie

In vele gevallen zal u moeten wachten totdat de politie ter plaatse komt om een proces-verbaal op te maken. De meest voorkomende gevallen zijn: je rijdt een verkeersbord omver, of je rijdt een geparkeerde auto aan en de eigenaar van deze auto daagt niet op. Mocht je in een dergelijk geval wegrijden, bijvoorbeeld omdat de schade zeer licht is, dan kan je achteraf worden veroordeeld wegens vluchtmisdrijf.

Heb je belangrijke niet-evidente stoffelijke schade opgelopen (een gebroken uurwerk, een niet meer spelende muziekinstallatie, een gebroken vaas, …) dan is het aangeraden deze te laten beschrijven door de politie.

Indien er een persoon werd verwond, moet de politie eveneens ter plaatse een proces-verbaal opstellen. Voel je bijvoorbeeld hoofd- of nekpijn, laat dit dan door de politie noteren. Dit is ten slotte ook zo indien jij en de andere bestuurder een sterk afwijkende feitenversie verdedigen, zodat geen gemeenschappelijke schets op het aanrijdingsformulier kan worden gemaakt.

De vaststellingen door de politie

Aangaande deze vaststellingen eerst de volgende bemerking: ze hebben volgens de wet een bijzondere bewijswaarde.

Voorbeeld van een Europees aanrijdingsformulier: model.

Tip van verzekeringsmakelaar Ruwelka

“Na een auto-ongeval wordt vaak de politie opgebeld. Als die ter plaatse komt – wat in een grote stad niet evident is wanneer het een ongeval betreft zonder gewonden – laten de betrokken partijen een PV opstellen. De betrokkenen denken dan niet meer aan het invullen van een Europees aanrijdingsformulier. Ze zijn ervan overtuigd dat ze door het opstellen van een PV even snel zullen vergoed worden. Dat is meestal niet het geval, laat een schadebeheerder van een belangrijke verzekeringsonderneming ons weten.”

“Nadat de betrokkenen ons hebben gemeld dat er een ongeval heeft plaatsgevonden en zij vernemen dat de schadevergoeding op zich laat wachten omdat de verzekeringsmaatschappij eerst het PV wensen in te kijken, worden de schadelijders soms boos of zijn ze ontgoocheld.

“Vul dus steeds een aanrijdingsformulier in, ook wanneer de politie ter plaatse kwam. Het zal de afhandeling van het schadedossier versnellen. Vraag aan de politiemensen ook het nummer van het PV en geef het door aan uw verzekeraar. En vergeet niet dat u steeds uw makelaar kunt contacteren als er problemen zijn.”

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe