Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Vallei van de Lot 2012

Vallei van de Dordogne en de Lot met de motorhome in Zuid Frankrijk

VALLEI VAN DE LOT : Van Sainte-Eulalie-d´Olt naar Puy-L´Evêque. De Lot trekt door de departementen van de Aveyron en de Lot, een traject van meer dan 200 km. Enkele voorname dorpen of steden : Ste-Eulalie-d´Olt, Espalion, Estaing, Decazeville, Capdenac, Cajarc, St-Cirq-Lapopie, Cahors, Luzech en Puy-L’Evêque.

Na dat we onze plichten voor Vlaanderen volbracht hebben vertrekken we naar Zuid Frankrijk, het is een spannende dag, op 14 oktober zijn er verkiezingen voor de gemeenten en voor de provincies.
Het zou beter geweest zijn moesten we deze reis in de tweede helft van september of in de eerste helft van oktober konden maken, maar het is niet anders.
Oradour foto’s klik
Oradour-sur-Glane en Limousin

We rijden naar de Franse grens in Rekkem, en dan via de A1 naar Parijs. Het weer is zonnig maar het is slechts 10 graden warm. Na Parijs volgen we Orleans en dan Vierzon, onderweg krijgen we veel plensbuien en het is 12,5 graden koud. Na Vierzon nemen we de tolvrije autoweg A20 richting Limoges en zodra we Oradour-sur-Glane zien staan volgen we de aanwijzingen. Het was ondertussen droger en warmer weer geworden, de temperatuur klimt naar 14,5 graden. We arriveren in Oradour om 18.00 uur.

Het nieuwe dorp Oradour ligt er vredig bij net zoals het oude dorp Oradour vóór 1944. Oradour die op een zeer wrede manier vernietigd werd in 1944. Vrouwen en kinderen werden opgesloten in de kerk en levend verbrand, de mannen werden eerst in de benen geschoten zodat ze niet konden vluchten en daarna afgemaakt.
De camperplaats in Oradour-sur-Glane is een van de mooiste in de Limousin

s´Morgens worden we wakker van het fluitconcert van de verwarming van onze gebuur, maar het is 8 uur en we willen vandaag verder naar Saint Leonard de Noblat.

Onze motorhome is een Hymer op een Sprinter chassis van 5 ton, en met een manuele versnellingsbak.
Op deze reis naar Frankrijk hebben wij geen aanhangwagen mee, over het verbruik van onze Sprinter zijn we tevreden, alleen wanneer de omstandigheden wat verzwaren zoals slecht weer, bergachtige streek of bij het slepen van een aanhangwagen loopt het diesel verbruik hoger op dan bij een Iveco of een Fiat Ducato.
Misschien ligt dat aan onze rijstijl. We rijden op de autoweg aan 90 km/u GPS, op de teller is dat 93km/u.

Afstand Gent Oradour-sur-Glane : 700 km. Gemiddelde snelheid : 78km/u Verbruik : 13,2 l/100

Vallei van de Lot en de Dordogne
het afgelegde parkoers, de groene lijn op de foto is 900 km lang Beaugency onze vaste camperplaats
op onze reizen van en naar Zuid Frankrijk staat er niet bij, maar staat wel als laatste op dit reisverslag.
direct naar

Saint Leonard de Noblat
Brantome
Perigueux
Montignac
Sarlat La Caneda
La Roque-Gageac
Domme
Vers
Sain-Cirq Lapopie
Figeac
Conques
Entraygues
Estaing
Bozouls
Espalion
Sainte Eulalie d´Olt
Puy en Velay
Brioude

Saint Leonard de Noblat ligt op 25 km ten oosten van Limoges.

Saint Leonard de Noblat kan u verleiden met zijn rijke erfgoed van middeleeuwse oorsprong.

Er is geen motorhome parking aanwezig maar op meerdere plaatsen worden motorhomes gedoogd.

Dat gedoogd is niets voor ons, waar je wel mag staan en waar de motorhomes zich wel gevoelen staan tientallen motorhomes, hier in Saint Leonard de Noblat staat er bij onze aankomst 1 motorhome, en later staan wij alleen Wij hebben onze matten ook opgerold en zijn vertrokken naar Brantome.

Brantôme, het Venetië van de Périgord : Gelegen op een eiland, tegen de poorten van het Natuurpark Brantome foto’s klik”Perigord Limousin”, is de charmante stad Brantôme een van de mooiste steden in de Perigord Vert.

Zijn grote Benedictijner abdij gelegen aan de oever van de Dronne, beschermd door een hoge rots, maakt dit gebouw tot een van de mooiste in de regio.

Een van de belangrijkste pluspunten van de stad Brantôme is haar natuurlijke omgeving, midden in het heuvelachtige landschap van de Perigord Vert. Het oude centrum van Brantôme is ingesloten tussen twee zijarmen van de Dronne, beschermd door een klif waar het prachtige klooster staat. Er is nu een motorhomeparking met sanistation in Brantome voor 49 motorhomes

Afstand Oradour-sur-Glane naar Brantome : 200 km. Gemiddelde snelheid : 43 km/u Verbruik : 14,4 l/100

Périgueux is een stad in het departement Dordogne in het Zuid-Westen van Frankrijk.
Perigueux is net als de Perigord genoemd naar de Gallische stam Petrocorii wat ´volk met de vier legers of stammen´ betekent en die op deze plek woonde voordat de Romeinen de streek veroverden in 122 – 51 vChr.
De Romeinen hadden moeite met de Petrocorii, die toen al 500 jaar in de smalle vallei woonden. Ze hadden zich aangesloten bij het verzet van Vercingetorix tegen Caesar (bekend uit de boeken van Asterix), maar moesten zich uiteindelijk gewonnen geven aan de machtige Romeinse legers. Na de vijandigheden volgde de pax Romana, een tijd waarin de Gallo-Romaanse maatschappij bloeide en de stad Perigueux een van de mooiste werd van de Romeinse provincie Aquitania. De stad heet dan nog Vesuna, naar de heilige bron van Vesunna die op de linkeroever van de Isle ligt. U kunt er nu de imposante ´Tour de Vesonne´ bewonderen uit de Romeinse tijd met erachter de fraai geconserveerde resten van een Romeinse villa. lees de volledige tekst op vakantie Perigord

Een nieuwe mooi aangelegde camperplaats in Perigueux, met sanistation, speelplein voor kinderen, en een hondenweide.

Afstand : km. Gemiddelde snelheid : km/u Verbruik : 1, l/100

Montignac Dordogne, Aquitanië, Frankrijk
Mooi staan met de motorhome aan het water, heerlijk om eens een dagje te niksen of te relaxen. Het water en de omgeving stralen rust uit.
Je merkt ook dat er in Montignac nog geen grote criminaliteit is, alles wordt achtergelaten zonder slot op.

Dat veilige gevoel hebben wij op de meeste plaatsen langs de Perigord.

Sarlat is de hoofdstad van de Perigord Noir, en een historische stad die bijzonder goed bewaard is gebleven. 1000 jaar architectuur is er te bewonderen.

Op zaterdag is er een grote markt. Sarlat is dan vrij van autoverkeer, maar met zowat de hele streek op de been. Er wordt eten, kledij, kunst en heel veel artisanaat verkocht. Overal spelen muzikanten en er is ook veel straattheater.

Op de camperplaats in Sarlat is alles aanwezig, sanistation, en vers water tegen betaling van twee euro, stroom voor 1 uur 2 euro

Afstand van Perigueux naar Sarlat : 74 km. Gemiddelde snelheid : 36 km/u Verbruik : 13,6 l/100

La Roque Gageac ligt in een van de mooiste streken van Frankrijk, de vallei van de La Dordogne, en de gelijknamige rivier de La Dordogne is een van de langste rivieren van Frankrijk, 490km.

Wanneer u aankomt in La Roque Gageac komt u op een wel zeer spectaculaire plaats. Hier zijn huizen dicht tegen elkaar tegen een steile rots gebouwd. De rots eindigt in de Dordogne rivier.

Er is een camperplaats in La Roque Gageac met sanistation maar … ze zijn niet motorhome vriendelijk in La Roque Gageac, u moet 2 maal per dag parking betalen, wij hebben maar 1 keer betaald en zijn dan verder gereden, overnachten kost 7 euro extra.

Er is een camping www.camping-laplage.fr, een leuke, niet al te grote camping, gelegen direct aan de Dordogne en op loopafstand van La Roque Cageac. De camping Laplage is open van april tot einde september, in voor en naseizoen, april en mai, juni en september, is het niet duurder op Laplage dan op de motorhome parking.

Domme is een van de mooiste dorpen in Frankrijk, Domme ligt een tiental kilometer ten zuiden van Sarlat. Domme is gelegen op een adembenemend hoge klif die het mogelijk maakt om te genieten van een uitzonderlijk uitzicht op de Dordogne-vallei en de aangrenzende ´Mooiste Dorpen van La Roque-Gageac en Beynac-et-Cazenac´.

Dit romige-stoned ´bastide´ of versterkte dorp Domme heeft een geslaagde combinatie van architectuur, natuur en gastronomisch erfgoed typisch voor de Perigord Noir.

De betalende camperplaats in Domme heeft een sanistation, er zijn plaatsen voor grotere motorhomes met aanhangwagens.

Vers is een gemeente in het Franse departement Lot (regio Midi-Pyrénées) en telt 398 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Cahors.
De oppervlakte van Vers bedraagt 17,7 km², de bevolkingsdichtheid is 22,5 inwoners per km² (27 keer minder dan in Belgie). bron

Vers ligt aan de samenvloeiing van de Lot en de Vers in een site opmerkelijk voor zijn kalkstenen klippen met buitengewone grijs-wit en oker getinte kleurenschema´s.

Vers heeft een Romeinse aquaduct uitgehouwen in de rots, onder Jules Caesar gebouwd en afgewerkt onder Augustus in het jaar 50 van onze jaartelling.
Vers heeft ook een rustige camperplaats met sanistation, in de zomer vijf euro, en vanaf oktober gratis.

Afstand van Sarlat naar Vers : 112 km. Gemiddelde snelheid : 33 km/u Verbruik : 13,8 l/100

Saint-Cirq Lapopie wordt beschouwd als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, en is een belangrijke toeristische attractie. Met de motorhome ben je best af als je op een parking stopt onderaan de berg, in minder drukke periodes kan je naar boven rijden en parkeren voorbij het dorp.
Op de camperplaats St Cirq Lapopie staat een sanizuil, maar je mag er niet overnachten. Wij hebben Saint Cirq la Popie bezocht en zijn doorgereden.

Afstand : 64 km. Gemiddelde snelheid : 33 km/u Verbruik : 13,8 l/100

Tweede grootste gemeente in het departement Lot. Figeac is een Franse gemeente in de regio Midi-Pyrénées. Het is met ongeveer 10.000 inwoners de op één na grootste gemeente in het departement Lot.

Figeac heeft zich in de Middeleeuwen, op het kruispunt van Auvergne, Rouergue en Quercy ontwikkeld tot een van de meest florerende middeleeuwse steden.

Wat bijzonder is aan Figeac is dat een relatief groot deel van de oude bebouwing bewaard is gebleven, de stad heeft veel oude monumenten.
Figeac is gelegen aan de rivier de Célé, een zijrivier van de Lot. bron Wikipedia

Figeac heeft een motorhome parking met sanistation, plus twee uitwijk campeplaatsen van samen nog eens 100 motorhomes.

Afstand : km. Gemiddelde snelheid : km/u Verbruik : 1, l/100

Bezienswaardigheden Conques : abdijkerk van Sainte Foy, en de brug over de Dourdou.
Conques is een belangrijke halte op de pelgrimstocht naar Santiago de compostela voor de mensen die vanuit Zwitserland of Zuid Duitsland vertrekken.

Er is geen motorhome parking met sanistation in Conques maar wel in Saint Cyprien sur Dourdou. Adres La Citarelle, 12320 St-Cyprien-sur-Dourdou op de baan van Conques naar St Cyprien sur Dourdou, nieuwe in 2012 geopende luxe camperplaats met stroom en loosplaats.

Entraygues heeft een 13de-eeuwse Gotische brug over de Truyère, een geklasseerd historisch monument, de brug werd gebouwd door de broers pontifices

Entraygues heeft eveneens prachtige vakwerkhuizen daterend uit de 15e en 16e eeuw

Motorhome vriendelijk zijn ze daar niet, ze rekenen wel op hun mooie gemeentelijke camping
www.camping-valdesaures.com/

Afstand van Vers naar Entraygues : 146 km. Gemiddelde snelheid : 33 km/u Verbruik : 14,9 l/100

Estaing bevindt zich 36 km ten noorden van Rodez, in het departement van de Aveyron.
Het dorp is omringd met groen en nestelde zich in de vallei van de Lot. Het behoort nu bij de mooiste dorpen van Frankrijk en het was de wieg van de beroemde familie d’Estaing.

Er is een motorhome parking maar die gelijkt meer op een gedoogplaats, je kan echter altijd terecht op de camping om gratis gebruik te maken van het sanistation van de camping.

Afstand : 17 km. Gemiddelde snelheid : 30 km/u Verbruik : 14 l/100

Bozouls is gelegen in het hart van de Causse (kalksteenplateau) in Aveyron, Ontdek hier het ICT geologisch patrimonium : ´Hole Bozouls´ het verbazingwekkende Bozouls gat.

Wanneer je in Bozouls aankomt en je parkeert op de camperplaats, vraag je je af wat hier zal te zien zijn, niets wijst er op dat hier een gat in de grond is genaamd ´Trou de Bozouls´, een ongelooflijk tafereel.

Afstand : 12 km. Gemiddelde snelheid : 25 km/u Verbruik : 16,3 l/100

Espalion klik
Espalion

Espalion ligt in het zuiden van Frankrijk, tussen Millau en Rodez Aurillac. De stad en de omgeving bieden een prachtig uitzicht en er zijn veel dingen te doen, zoals wandelen, mountainbiken, kanoën, vissen of een bezoek aan een van de vele kastelen.

Op de rechteroever van de Lot staan pittoreske huizen met houten overhangende balkons, dit zijn de overblijfselen van oude leerlooierijen. Platte stenen die in de muren zijn verwerkt dicht tegen het water, zijn ´gandoulières´ genaamd, en gebruikt om de huiden te wassen in het water van de Lot.

Afstand : 11 km. Gemiddelde snelheid : 25 km/u Verbruik : 15 l/100


Sainte-Eulalie d´Olt is een van de 10 plaatsjes in de Aveyron die deel uitmaken van de vereniging van mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp ligt in de vallei van de Lot, 43 km ten noordoosten van Rodez.

Sainte-Eulalie d´Olt ligt aan de vallei van de Lot, maar aan dit gedeelte geeft men de naam Olt aan de Lot.

De motorhome parking van Sainte-Eulalie d´Olt is nieuw en ligt aan de ingang van de camping. Het was donker toen we er aankwamen en het was niet gemakkelijk om binnen te geraken, de automatische bareel ging niet open met munten maar met jetons, er was een automaat aan de muur met jetons maar wij wisten dat niet. Het is niet onze gewoonte om nog in het donker een plaats te zoeken, maar in Espalion durfden wij niet slapen op de motorhome parking omdat die afgelegen is en wij stonden er alleen. Het was trouwens de eerste keer op deze rondrit dat wij een gevoel van onveiligheid hadden daar in Espalion.

van Entruygues tot Ste-Eulalie-d´Olt Afstand : 75 km. Gemiddelde snelheid : 26 km/u Verbruik : 15,4 l/100

In Ste-Eulalie-d´Olt waar we nu zijn, maar ook al van in Vers hoorden we waarschuwingen op de radio om niet naar de Tarn te gaan, er was metoalarm, storm en regen. Ook in Lourdes was het prijs, alles stond onder water. Maar naar Lourdes wilden we niet gaan, maar wel naar Millau en dat was dus niet mogelijk. We zijn dan maar naar Le Puy en Velay gereden, zonder voorbereiding, met gevolg dat we veel narigheden ondervonden, we mochten hier maar 24 uur staan en de camping was gesloten tot volgend jaar.

Er is zeer veel te zien in Le Puy en Velay, de kathedraal, het middeleeuwse klooster, het muzeum Crozatier, de restaurants, de weekmarkten, de steegjes, de terrasjes, de kloskant ateliers.

Le Puy en Velay is van kilomers ver te zien door zijn vulkaankegel Aiguilhe met op de spits de St. Michel kerk, gebouwd in 962 door bisschop Gothescalk als dank voor behouden terugkeer van zijn pelgrimstocht naar St. Jaques de compostela. zie kaart

Afstand : 157 km. Gemiddelde snelheid : 44 km/u Verbruik : 14,4 l/100

De Basilique Saint-Julien in Vieille Brioude is de grootste kerk uit de romaanse tijd van de Auvergne. De bouw ervan duurde van de 11de eeuw tot de 13de eeuw.

De stad Brioude is een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de compostela.

In Brioude is er een camperplaats met loodplaats en je kan ook vers water tanken.

Afstand : 64 km. Gemiddelde snelheid : 50 km/u Verbruik : 12,2 l/100

Deze eeuwenoude stad Beaugency, die in de Vallée des Rois ligt, staat op de lijst lijst van ´Les 100 Plus Beaux Détours de France´ (de 100 mooiste omgevingen van Frankrijk) dit is een gids uitgegeven door Michelin, en heeft de aantrekkingskracht van een prestigieuze middeleeuwse stad.

Maar het is vooral aan het begin van de 12e eeuw, wanneer er een brug over de Loire wordt gebouwd, dat de stad een echte bloeitijd kent.

De ´Pont de Beaugeny´ die er nu nog ligt, werd in de 14e eeuw gebouwd, heeft een lengte van 460 meter en heeft 24 bogen.
De prachtige oude brug is diverse malen veroverd door de engelsen in de 100 jarige oorlog. In 1429 was het Jeanne d´Arc die met haar leger over de brug trok om Beaugency te bevrijden. Haar standbeeld staat dan ook in het stadje.

Camperplaats Beaugency is altijd onze laatste plaats als we van het zuiden van Frankrijk naar huis rijden.
Deze mooie plaats ligt op een paar kilometer van de autoweg A10, tussen Orleans en Blois, en je staat er nooit alleen.

Onderweg naar huis is het mooi zonnig en rustig weer en 19,5 graden warm.

Afstand : 470 km. Gemiddelde snelheid : 69 km/u Verbruik : 12,7 l/100

De volgende keer willen we nog eens starten in Sarlat (6) en eindigen in Figeac (11) zes prachtige plaatsen meestal met mooie aires-de-camping-car en het is te doen met een minimum aan kilometers op twee a drie weken.

Mensen die geen motorhome hebben kunnen altijd terecht in deze mooie streek bij Luc en Tine. Luc en Tine hebben nu een B&B ´abcdaire´ gelegen tegen Sarlat, ideale uitvalbasis voor een vakantie zoals hierboven.
Luc was 10 jaar Moderator bij Campersite tot aan zijn vertrek naar Frankrijk département Lot waar hij nu abcdaire uitbaat

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe