Het afgelopen jaar reisden we 15 000 kilometer in onze mobilhome. Op zowat 100 kilometer na, waren de kinderen altijd mee. Ik kan inmiddels wel het één en ander vertellen over reizen in een motorhome met kleuters.
De waarheid gebiedt me te zeggen: we hebben het afgelopen jaar heel was “reisschade” ingehaald. Redenen om reizen tijdelijk op non-actief te zetten zijn: het virus dat de wereld stillegde én het feit dat we twee kinderen in twee jaar tijd kregen. Heuglijke momenten (die kinderen dan toch), en tegelijk een heuse aanval op onze staat van paraatheid. Nu is het gelukkig zo dat elke fase voorbij gaat en dat je op een dag plots twee kleuters hebt. Het lijstje in ons hoofd getiteld “droombestemmingen” stond echter nooit op non-actief.
10 landen in 10 maanden
De baby’s werden dus peuters en intussen kleuters. Slaap is nog altijd een issue, maar reizen werd het voorbije jaar toch iets makkelijker. We sliepen (nou ja) het afgelopen jaar in 10 verschillende landen. Van de Noorse Lofoten (reisverhaal is in de maak!) tot de kust in Kroatië: check.
Dankzij een overload aan foto’s en verhalen blijven de herinneringen ook levendig nà de reis. Hoe geweldig is het als een kind in gedachten kan terugreizen naar dat ene ijsje aan een Sloveens meer? Of als het plots praat over “die ene koeienglijbaan in Zwitserland” (voor de liefhebbers: die staat in Männlichen – zie linkje onderaan).
We gaan trouwens niet per se op zoek naar kindvriendelijke bestemmingen. De nabijheid van de zee of een landschap dat aanspreekt is vaak al genoeg. Wat niet wil zeggen dat een XXL speeltuin af en toe geen welkome afwisseling is. Tijdens onze laatste vakantie gingen de kinderen mee vissen, lange wandelingen maken (moet ik dit tegenwoordig “hikes” noemen?), gletsjers en watervallen bekijken en we bezochten twee kleine musea.
Men vraagt men wel eens: hoe doe je dat? Hoe reis je in een motorhome (met al bij al toch beperkte ruimte) met kinderen? Zeker als je verder gaat dan de “aanvaardbare afstand” voor een weekendje weg.
Het antwoord: gewoon. Dat antwoord is even eenvoudig als complex: gewoon gaan. Je kan ook op vakantie uitgeteld zijn, en vaak is het uitzicht daar mooier dan thuis. Dus ook al voelt het soms een beetje als verliezen… uiteindelijk win je nog steeds.
Tips voor superjonge globetrotters
Verwacht vooral geen stappenplan met succesgarantie… Wij doen ook maar iets. En dat gaat helemaal niet altijd zoals gehoopt. Wat we echter wél proberen te doen: moed houden. We zijn blij op vakantie te kunnen gaan. We zijn dankbaar dat ons kroost de mooiste uithoekjes van Europa leert kennen.
Het motto “wat we gehad hebben, pakken ze ons niet meer af” is zeker en vast aan ons besteed. Want… moeten we wachten tot de kinderen ouder zijn om te reizen? Wie weet is er dan weer iets anders dat roet in het eten gooit. Als ik ergens schrik van heb, dan is het van spijt. Ik wil geen spijt hebben. Of al helemaal niet van iets wat ik niet ondernomen heb. Vandaar: gààn. Just do it, zouden ze bij een niet nader genoemd sportmerk zeggen. En ze hebben verdorie gelijk.
Eenmaal ter plaatse zijn er wel bepaalde zaken die voor ons werken. De jongste (3 jaar) gaat af en toe in de Minimeis drager (ofte: een rugzak, veelal op de nek van mijn echtgenoot). Bij langere uitstappen dragen de kinderen hun eigen rugzakje met drank/koek/knuffel. Werkt wonderwel, net als “het rondje op het horloge voltooien”. Mijn sporthorloge toont namelijk aan met cirkels hoe actief ik nog dien te zijn… “Is het rondje al vol, mama?” werkt motiverend voor klein en groot.
Als we op pad gaan met de Thule kar (ook een aanrader trouwens – deze kan achter de fiets hangen of als wandelwagen), gaat het mobiele toiletpotje ook mee. Scheelt weer in tijd/stress/effort om naar een toilet te zoeken voor de jongste.
Stenen gooien als therapie
Naast kledij voor zowat elk weertype, gaat er ook wat speelgoed voor de kinderen mee. De regel is: er gaat één kleine plooibox mee waarin speelgoed moet passen voor twee kinderen. De helft kiezen ze zelf, de andere helft vul ik aan met zaken die geen vuiligheid maken (plasticine komt er niet in!), makkelijk mee te nemen zijn op bijvoorbeeld een ferry (stickerboeken zijn de grote favoriet) en die soms al even onaangeraakt werden (hallo bijna-nieuw speelgoed!).
Verbazingwekkend genoeg werd er nog nooit gemopperd over een tekort aan speelgoed. De kinderen zijn dol op steentjes gooien in de zee. Onlangs pikten we iets op uit het (trouwens fantastische) tv-programma Viva la Feta met Jani Kazaltsis en Otto-Jan Ham. Ze hadden actrice Barbara Sarafian te gast op een Grieks eiland, waar ze stenen in zee gooiden waar ze iets op schreven. Dat “iets” is iets waar je vanaf wil. Piekeren, bijvoorbeeld.
Voor u uitgetest én goedgekeurd: stenen gooien werkt dus psychologisch. Onze kinderen weten nog perfect waar ze hun “slechte manieren” in zee gooiden. (Sorry Trondheimfjord voor de slechte manieren die daar nu op de bodem liggen. ;-))
Tijdens lange ritten doen we beroep op tablets. Er staan enkele Netflix tekenfilmpjes offline op de tablet, net als enkele eenvoudige spelletjes en de standaard kleurapplicaties. (Disney+ blijkt trouwens een minder goeie match voor ons gezin, ondanks hun geweldige aanbod aan series en films. Om één of andere reden staan de fragmenten maar beperkte tijd offline.)
Let it go
Qua eten en slapen proberen we ’t op vakantie een beetje los te laten. Het aantal groenten en fruit van thuis belandt meestal niet op het vakantiebord. Kindermenu’s in restaurants zijn vaak eentonig: pizza – kipnuggets met frieten – pasta bolognaise. Meestal wordt er echter gekookt in de mobilhome, maar dan nog hang je af van het aanbod in de plaatselijke winkels. Bijvoorbeeld in Noord-Noorwegen valt het aanbod aan (betaalbare én verse) groenten nog wel ‘ns tegen.
En ja: ik zeg we “proberen” het los te laten. On purpose. Want team Mild Ouderschap neemt ook al eens een dag vrijaf en blijft bovenal menselijk…
Wat nog niet lukt: écht citytrippen. Dan bedoel ik: citytrippen zoals ik het wil. Slenteren, mezelf verliezen in onbekende stadsdelen en op zoek gaan naar fancy koffieplaatsjes. Elk standbeeldplaatje lezen, elke hotspot fotograferen (zonder zeurpietjes op de achtergrond). Kopenhagen-met-mobilhome staat zó hoog op de bucket list!
Wat echter wél al lukt: kort de stad in als tussendoortje tussen enkele dagen in de natuur. Mijn kinderen zijn omkoopbaar met ijsjes. Oef! 😉
Omdat we niet vies zijn van een beetje zelfspot, hierbij een bloemlezing van de meest geroepen zaken wanneer het potje van deze mobilhomemama net wel/net niet overkookt:
– Er zijn hier nóg mensen op de camping, hé! (Begrijpt het kind soms als “Herhaal de boodschap, en nu nog luider!”)
– Kom niet aan de knopjes van het dashboard! (Waarna het kind toch even de 4 pinkers aansteekt.)
– Pas op voor: die deur/dat kastje/het vliegenraam!
– Pas op met je fiets/bal!
– Hou je pet op, de zon brandt!
– Néé, je mag niet op de tafel kleuren. Daar hebben we papier voor! (Voor u uitgetest: alles alles alles krijg je snel verwijderd met WaterWipes. #geenreclame)
– Mama moet nu écht voor zich kijken, want ze is wagenziek! (Geen excuus trouwens. Af en toe hang ik al eens lijkbleek uit het raampje.)
– Heb je dat nu wéér laten vallen? (Het antwoord is altijd: ik kan er niet aan doen.)
Op de bucket list
De plaatsen waarvan ik terloops zeg “oh, daar wil ik nog wel eens naartoe” zijn quasi niet te tellen. Van Schotland tot Lapland, Toscane en Portugal… geen idee waar de volgende verre reis heen gaat.
Reizen met kleuters in een notendop
Net zoals alles met kleuters of misschien zelfs met kinderen tout court: het is een fase. Terwijl de fase er is, proberen we er het beste van te maken. En het betert inderdaad per afgelegde kilometer… Waar 100 km vorig jaar nog een aaneenschakeling van “is het nog vèèèèèr” was, gaat het nu prima bij écht lange afstanden.
We hopen zaadjes te planten om mini globetrotters van onze kinderen te maken. We hopen ervaringen op te doen en ze te koesteren voor het leven. En dat ze hun pet op houden in de brandende zon, dat ook.