Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Jura Frankrijk 2005

Jura Frankrijk Paasverlof

1 april reisverhalen met Filip en Ria Rots

Een betere dag hadden we niet kunnen uitkiezen. ´s Morgens op het werk vliegen de aprilvissen nog wat over en weer maar eenmaal middag wordt de spreekwoordelijke fiets aan de haak gehangen. Enkele uren later en onder een straalblauwe hemel starten we onze trotter. Het tweede couplet van de werken aan de Antwerpse ring is zopas begonnen en na wat over en weer gerij tussen Wommelgem en Deurne lukt het ons uiteindelijk toch om op het goede spoor te geraken richting Brussel. Enkele doordeweekse, als gemeengoed bestempelde, zinloze en vooral gevaarlijke wegwerkzaamheden in de zuidelijke landhelft zorgen voor wat vertragingsmanoeuvres maar het kan ons lekker niet bommen, we zijn met verlof. In Luxemburg slaan we de nodige brandstof op, de mini-oliecrisis zorgt voor de nodige voorhoofdrimpels, bijna 1 Euro voor een litertje diesel, slik…

Tijdens de verrukkelijke avondmaaltijd, nasigoreng met Babi Panging (van bij de Chinees) nemen we de reisroute even door. Tijdens de voorbereiding van de reis probeer ik met zoveel mogelijk factoren rekening te houden, wegen, bezienswaardigheden, overnachtingsplaatsen, campings, en is het zowat een gewoonte geworden vrouw en dochter bij het verlaten van België van een pak informatie te voorzien.

Thionville, Metz, Nancy zijn zoals gewoonlijk ´gezellig druk´. In Charmes verlaten we de N57 en gaan op zoek naar de motorhome parking bij de jachthaven. Vlaggetjes, BBQ´s, tafeltjes en stoelen, flessen wijn, liters gerstenat maar…geen plaats meer. Verschillende Fransen hebben de grondmat uitgerold om hun ´privé-pelouse´ af te bakenen. Anderen hebben fors wat tuingarnituur meegebracht en die ruim uitgestald. Weer anderen staan dwars op de parkeerrichting. Verschillende motorhomes staan reeds dubbel, kortom geen plaats meer. Niet getreurd, enkele kilometers verder in Thaon is nog een parking, weliswaar met wat minder mogelijkheden, maar die hebben we nu toch nog niet nodig.
Het is er zeer rustig, 2 andere motorhomes kunnen het getuigen. Aan een net speeltuintje, juist naast de Moezel plaatsen we onze trotter op de blokken…

2 april

Rond 10 uur wordt de contactsleutel omgedraaid. Langs Epinal en Remiremont tot le Thillot. Tot hier de nodige doch oninteressante kilometers in Frankrijk. Voorbij ´Le Thillot´ draaien we rechts richting ´Giromagny´. Stilaan stijgt de weg, van zacht golvend tot aardig stijl. Op de flanken van de ´Ballon d´Alsace´ ligt hier en daar nog een pluk sneeuw, vooral in de schaduwpartijen, de laatste getuigen van metershoge winterse neerslag. De top wordt vlotjes bereikt. We houden halt bij een herberg en drinken een mok hete koffie. Het schitterende weer zorgt voor adembenemende uitzichten. De ijle lucht beklemtoont de stilte. Hier en daar doorkruist een wandelend echtpaar de verlaten vlaktes. Na een poos vertrekken we terug, van het drukke Belfort tot Montbeliard. Vanaf ´Pont-de-Roide´ kronkelt de D437 gestaag omhoog. In Maîche draaien we richting ´Gorges du Doubs´ en het Zwitserse ´La Chaux-de-Fonds´. Een prachtig stukje natuur schuift aan ons voorbij. De naald van de hoogtemeter speelt met de 1000-meter. De Franse grenspost is vervallen en verlaten, de Zwitserse…neen, daar zit nog een jonge dertiger die in het aanschijns van zijn vrouwelijke collega ogenschijnlijk wat last heeft van zijn aftakelend testosteron gehalte. Wagen- en identiteitspapieren, tot daar het normale controlepatroon. Een tiental vragen, de onnozelste eerst natuurlijk; ´Wat weer is het in België´, ´Wat is de reden van uw bezoek´? Allemaal vragen die nogal lomp overkomen als je met een motorhome onderweg bent, enfin, een kwartiertje en een pak frustratie later worden we, pseudo-misdadigers dan toch doorgelaten en rijden tot in La Chaux-de-Fonds. De kille, betonnen stad vindt weinig bijval. Een Trolley-bus zigzagt wat onwennig over de brede, bijna verlaten avenue. In ´Le Locle´ draaien we terug richting Frankrijk, de 30 km in het land van de Gruyère waren er 20 teveel. Met opengedraaid raampje en van ver roepend ´rien à déclarer´ passeren we de grenspost. Een kwartiertje later parkeren we de motorhome in ´Villers-le-Lac´. Aan de Info-kiosk van de boottochtafvaarten slagen we onze tenten op en genieten nog wat van het excellente weer.

3 april

Naar de watervallen van de Doubs kan je op twee manieren; vanuit ´Villers-le-Lac´ (700m) vertrekt zeker om het uur (soms zijn de intervallen kleiner, er zijn verschillende bedrijfjes) een handvol pleziervaartuigen richting ´Saut Du Doubs´, de boot meandert er rustig op los om een half uurtje later aan te meren op zowat 300m van de waterval. Een uurtje later vertrekt de boot opnieuw richting vertrekpunt. Prachtig stukje waternatuur, vermoeidheidsfactor 0, kostprijs 11 euro per persoon.

Een tweede mogelijkheid en meteen onze keuze, neem de motorhome en rij ´Villers-le-Lac´ centrum binnen, volg de vrij duidelijke pijlen richting ´Saut du Doubs´ (Franse zijde) en na wat klimwerk vind je na zo´n 5 km en op 875m hoogte een vrij grote parking. Bind het wandelschoeisel aan en vergenoeg jezelf aan een stevige afdaling. Zowat 175m lager en anderhalve km verder ligt de waterval. Wat kraampjes en een restaurant wijzen de weg. De waterval loont alleszins de fysieke inspanning. Over 27m gutst het water naar beneden om kapot te spatten op onzichtbare rotsblokken. Neem de moeite om zowel boven en naast de waterval een kijkje te nemen alsook helemaal beneden. De beklimming richting parking is andere koek. Een halfuurtje staan we puffend en hijgend terug naast onze trotter. Een beetje moe maar zeker voldaan nuttigen we de middagmaaltijd op de parking. Een uurtje later zijn we pleite, we nemen de D437 en volgen de Doubs stroomopwaarts richting ´Pontarlier´. Soms doet het me wat denken aan de ´Gorges du Tarn´, de weg is mooi, de natuur schitterend, het stralende weer zorgt er voor dat de natuur na de lange wintermaanden in een versneld tempo op zomerniveau komt. We placeren ons meermaals op een gelegenheidsparkingske en nemen wat fotootjes.

Pontarlier lijkt ons niet echt noemenswaardig. Bij ´Cluse de Joux´ (met 2 schitterende kastelen op de heuvelflanken) draaien we rechtsaf richting ´Oye-et-Pollet´ en houden nog even halt bij de ´Source Bleue´. Op 200m van de weg spuwt de bron het water naar het ´Lac de St Point´. Mooi zonder meer, maar niet echt uitzonderlijk. We besluiten om bij dit prachtige weer de ´Mont D´Or´ nog mee te pikken. In Metabief (zeer bekend winterskioord) verschijnt alweer de eerste sneeuw langs de wegen. De steile bergflanken met de brede boomloze couloirs verraden de winterse activiteiten. Voorbij ´Longevilles´ volgen we de pijlen ´Mont D´Or´ en slagen linksaf aan een verweerde boerderij. Het smalle wegdek verklaart de verbodsborden voor bussen en vrachtwagens. De 4 km tot de top gaan van steil naar steiler en steilst. Als klap op de vuurpijl verschijnt sneeuw op het asfalt. Het All-Season profiel van onze camperbanden heeft het er wat moeilijk mee en af en toe spinnen de banden even door. Zonder veel erg maar het is toch oppassen geblazen. De laatste 500m stijgt het pad met een gemiddelde van 19% (en meer) en die worden dan ook compleet in de eerste gang afgewerkt. De weg mondt uit op een grote parkeerplaats. De resterende honderden meters dienen te voet afgelegd te worden. Op de top van de ´Mont D´Or´ (1461m) is het schitterend. Op de vlaktes onder ons liggen nog heuse partijen sneeuw. De oostkant van de berg is vrij abrupt afgekapt en een verschrikkelijke afgrond vormt de bijna natuurlijke grens met Zwitserland. Ver weg in het zuiden doemen de Alpen op met in het midden, de altijd besneeuwde kroon van de Mont Blanc. Ondanks de , in vogelvlucht, 110 km is het gebergte goed zichtbaar, wat zeker niet alle dagen het geval is. Na een uurtje wandelen en van de natuur genieten houden we het voor bekeken en zakken af richting ´Malbuisson´. Op een ondermaatse campingstek met een onovertroffen uitzicht op het meer, voldoen we aan de nodige maintenance van lijf en leden, de motorhome wordt gevuld en ontdaan van de nodige vloeistoffen en bij een ondergaande zon schrijven we dit dagboek. Deze dag zit er alweer op, met pijnlijke kuitjes kruipen we onder de wol en slaaaaa…

4 april

Dikke mist hangt over het water. Langzaam trekken de nevelslierten onherkenbare patronen tot ze halverwege de voormiddag in alle stilte oplossen door een nadrukkelijk aanwezig zonnetje. Tegen die tijd wordt de motor gestart en vertrekken we richting ´Mouthe´. Kleine D-wegen golven doorheen een prachtig gebied. Van ´Les Pontets´´ en ´Cerniébaud´ tot ´Arsure´ en ´Gillois´. Godvergeten boerendorpjes op het plateau van de ´Haut Joux´ (1000m). We bezoeken de ´Source de l´Ain´. Uit een oneindig gat kolkt onophoudelijk het bronwater van de Ain. In alle rust genieten we van een broodmaaltijd. Het lijkt of we alleen zijn op de wereld, nergens enige vorm van toeristisch gekakel, deze streek is precies onbestaand voor motorhomes en caravans. Daarna gaat het van Sirod en Syam (prachtig) tot ´le Frasnois´. We stoppen nog een halfuurtje bij de ´Cascade de la Billaude´ en zetten daarna onze weg verder tot ´Ilay´, hier volgt de kers op de taart; de ´Cascades du Hérisson´ kan je weeral op twee verschillende manieren gaan bewonderen. De eerste mogelijkheid, je rijdt tot ´Doucier´ en volgt de pijlen ´Relais de l´Eventail´ waarna je na enkele km een vrij grote, betalende parking vindt. Je mag er met de motorhome niet overnachten. Met een iets beter schoeisel dan teensleffers kan je zonder problemen tot de Eventail en de Grand Saut stappen. Er ligt een hoogteverschil van om en bij de 65m tussen de twee watervallen en ze liggen zo´n 300m uit elkaar.
Wij verkozen de tweede mogelijkheid, vanop de parking in Ilay te voet tot de ´Eventail´. Slechts een dikke 3 km maar het zijn er dan wel die aan de botten blijven plakken ! De eerste twee kilometer zijn van vals plat tot licht bergaf, bij de vele watervallen is het wat trappenwerk maar vanaf de ´Belvédère´ van de ´Grand Saut´ is het menens. Langs smalle en soms moeilijk begaanbare bergricheltjes kan je verder tot de ´Eventail´.

De watervallen zijn impressionant en de inspanning meer dan waard. Bij lekker weer kan je zelfs achter de ´Grand Saut´ (60m) doorwandelen, een ijskoude douche en watergordijn trotserend. Het hoogteverschil tot de basis van de ´Eventail´ is zo´n 180m, de laatste honderden meters echter met een stijgings- of afdalingspercentage van 30%. Tijdens de afdaling hebben we genoten van elke centimeter, om het fysiek wat beklijvender (onder aanvoering van de dochter) te maken zetten we op de terugweg wat stoom op de ketel. Na twee uurtjes komen we terug aan onze trotter waar we ons wat verfrissen en liters water achterover gieten.

We rijden door tot Baume-les-Messieurs. Vooraleer ons op de plaatselijke municipal neer te zetten bekijken we het grote keteldal vanaf de Belvédère in Grange s/Baume. Het Middeleeuws dorpje straal rust en oudheid uit. Toch ook iets verontrustend, zo omcirkeld door kalkwanden van meer dan 100m. Samen met twee andere motorhomes delen we de camping en genieten van de zonsondergang…

5 april

Voor de eerste keer deze vakantie laat de zon het wat afweten. Na het ontbijt maken we een ochtendwandeling door het dorp. Het Middeleeuws karakter heeft wel iets, spijtig dat de kerk van de abdij in zo´n verwaarloosde toestand verkeert. Deze tijd van het jaar lijkt gekenmerkt door werkzaamheden en renovatie. Na een halfuurtje starten we de motorhome richting watervallen.

De bestaande literatuur is overduidelijk en correct, het is net een bruidsjurk. De ´Belvédère´ gaat langs verschillende kalkplateaus en is zeker de moeite. (De grotten zijn gesloten wegens onderhoud.)

We verlaten het keteldal en nemen de N83 tot Poligny, vervolgens de N5 en de D469 richting Arbois. Eerst passeren we de Grotte des Moidons, daarna de ´Cirque du Fer à Cheval´ (uitzichtspunt op het keteldal). Vervolgens nemen we de afslag naar Les Planches. De grotten met dezelfde naam zijn indrukwekkend, de prijs van 5.90€ p/p meer dan correct. Een jonge vrouwelijke gids leidt ons op een uurtje door de spectaculaire grot, niet de gewone druipstenen, maar ronde geërodeerde ´marmites´, ongewone vormen, door water en brokstukken uitgehold uit de kalkrotsen. Met veel passie legt de gids de geschiedenis van de ondergrondse tunnels uit en met enige spijt verlaten we Les Planches.

´Arbois´ is de bekendste wijnhoofdstad van de Jura. Het gonst er van de activiteiten, de motorhome parking op het marktplein is dan ook niet het voorbeeld van rust, eerder een ´als-het-echt-niet-anders-kan´ parking. Op de stelplaats uit de FrancePassion gids in ´Les Arsures´ kan je nog geen aanhangwagen kwijt (foei-foei). We rijden terug naar ´Pupillin´, een 3-tal km ten zuiden van ´Arbois´ en vinden er een FP-wijnboer. De vriendelijke patron heet ons welkom en dochterlief wordt direct aangespoord om, op onze vraag, de plaatselijke producten te laten proeven. Een uurtje later verlaten we de zaak, geladen met een vrachtje overheerlijke Jura-specialiteiten. En ik kan je verzekeren, niet alleen ons haar was in de wind….
´s Avonds maken we nog een wandeling door het wijndorpje en genieten van het uitzicht, het plateau biedt schitterende panorama´s.

6 april

Van Arbois gaat het naar Les Arsures en Salins-les-Bains. We plaatsen de motorhome op de vrij grote parking naast de zoutziederij. Binnenin de gebouwen keer je precies 150 jaar terug in de geschiedenis.  De gids legt ons het hele zoutwinningsysteem haarfijn uit.  Met de brochure in de hand staan we even stil bij de verschillende niveaus, de ondergrondse galerijen zijn echt impressionant. De techniek voor het bouwen van kerken vinden we hier terug in de ontelbare steunberen en gewelven.  Na zowat een uurtje eindigt de rondgang in de ziederij. We rijden door tot ´Nans s/s ste Anne´ (ongeveer 15 km, en passeren Le Port de Diable. In het dorp volgen we de aanwijzingen tot de Source de Lison. Op de grote parking staan we helemaal alleen, overal is het behoorlijk kalm.  Na het middagmaal binden we andermaal de wandelschoenen aan en stappen enkele minuutjes tot de bron. Het is al de zoveelste, en steeds is het volledig anders. Op verschillende niveaus genieten we van het uitzicht.

De Creux Billard ligt op een 10 minuutjes stappen van de bron. Een overdrukmeertje geheel omcirkeld door stenen wanden. We wandelen een kwartiertje verder tot de Grotte Sarazine.  Dit vonden we echt ongelooflijk, bijna niet te omschrijven. Als een nietig mensje sta je in de mijl van een gigantisch bergmonster.  Als een kathedraal, zo mooi en gracieus verheft de bergwand zich bijna 150m boven de grot.  Onderin voert een ondergronds kanaal wat water naar buiten. Bij felle regen kan dit kanaaltje op een kwartier tijd omgetoverd worden tot een bruisende en kolkende waterstroom. We verkennen de grot en keren na een 10-tal minuutjes terug naar de motorhome. Bij een bezoek aan de streek mag je deze bron met grot zeker niet vergeten, eenmaal hier zal je weten en voelen waarom…

Het weer is prima, alleen de felle wind maakt het eigenlijk wat frisser dan je zou denken.  Alvorens de terugweg naar België aan te vetten, hadden we toch nog graag de ijsgrotten bezocht. In Nans plunderen we eerste nog een Fromagerie. De Comté kaas is zoooo… lekker.

We rijden door het dal van de Lison en vervolgens van de Loue. Het ene keteldal volgt het andere. Van Ornans gaat het tot Valdahon.  Een 10-tal km verder volgen we de wegbewijzering tot de grote parking van de Grotte de la Glacière. Al is de Jura misschien niet uniek (voor ons wel), deze grotten zijn het zeker (alleszins in Europa). Een open kuil op 550m hoogte. Langzaam volgen we de gids, eerst langs een boswegje, dan langs een houten en vervolgens een ijzeren trap.  Hoe dieper we afdalen in de immense kuil, hoe kouder.  Het angstaanjagende is gewoon dat deze grot niet te betreden is via een deurtje of een gangetje, neen het is gewoon een groot gat in de grond.  Na enkele 10-tallen meters zie je de eerste sneeuw, de ijzeren trap ligt bedekt met een dikke ijslaag. Onder begeleiding van de gids dalen we dieper en dieper de grot in. Ysformaties dringen zich op, gigantische ijsstalactieten, een schitterend ijsspektakel terwijl je, als je naar boven kijkt gewoon de pure, blauwe hemel kan waarnemen, één grote diepvries (-10°) in hartje natuur. Na een half uurtje klauteren we voorzichtig terug naar boven, onze neus heeft al een aardig kleurtje naar het schijnt. De avond begint te vallen, de tijd om een slaapstekje te zoeken  aangebroken. De officiële motorhome parkings liggen hier niet voor het rapen, dus proberen we een camping. In Port-les-Moulins en Huanne zijn de campings gesloten, de motorhome parking in ´Baume-les-Dames´ opgebroken. Tot slot rijden we door tot Villersexel, eindelijk een kampeerplaats open. Na een overheerlijke douche genieten we nog na van de prachtige dag. Tegen bedtijd valt wat regen, dat is lang geleden.

7 april reisverhalen met Filip en Ria Rots

Het mooie weer is voorbij, dikke wolken pakken bijeen. Wat begint met een drupje, eindigt met een urenlange regenbui. We trekken door Noord-Frankrijk. Langs de Vogezen tot in Luxemburg. We schikken nog een nachtje door te brengen in onze eigenste Ardennen. Tot hier het verslagje van een bijzonder geslaagd weekje doorheen de Franche-Comté.

Hierna volgt nog algemene informatie, zowat een korte inhoud van wat op verschillende websites te vinden is. Hopelijk hebben jullie er wat aan. Als samenvatting zou ik willen stellen; Onbekend is onbemind, bekend is zeker bemind !

VAKANTIES IN DE FRANSE JURA (Franche-Comté)

De Jura is een ietwat ongewone streek gelegen aan de grens tussen Frankrijk en Zwitserland, precies ten zuiden van de Vogezen. Alhoewel deze regio reeds behoorlijk bergachtig is, vormt ze slechts een aanzet tot de hogere toppen van de Alpen. Hier vind je werkelijk nog de echte natuur terug: wilde rivieren, hoge watervallen, uitgestrekte meren en wouden met bovenal gezonde lucht.
Massatoerisme is hier niet aanwezig en toch kan je zich hier niet vervelen. De Jura is een streek om van te houden, stil en ingetogen. Genieten van z´n natuur, musea, monumenten en gastronomie is hier de boodschap. De gastvrije inwoners zullen je onthalen met verrukkelijke wijnen en heerlijke kazen. Je merkt het, de Jura bezit een gans pakket vakantie-ingrediënten voor wie klaar staat voor een onvergetelijke ontdekkingstocht.
Wat wij de Jura noemen is eigenlijk Franche-Comté, letterlijk vertaald: ´vrij graafschap´. Een naam die het reeds kreeg in de 15e eeuw. Jura is eigenlijk alleen de naam van een departement in deze regio. In dit dossier is Franche-Comté volledig opgenomen en gemakshalve noemen we deze streek steeds met zijn populaire roepnaam: Jura.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De Jura heeft zoveel te bieden dat we onmogelijk volledig kunnen zijn. Om het overzichtelijk te houden hebben we deze regio ingedeeld in vier delen. Je kan het een vierdaagse noemen, maar als je écht wil genieten is elk voorgesteld gebied een korte vakantie waard.

Het merengebied : Toppers zijn hier de wonderen van de natuur. Niet alleen grote meren maar ook grote en kleine watervallen in de Cascades du Hérisson. En dan is er de prachtige reculée in Baume-les-Messieurs, inclusief een grot en een ‘groene’ waterval.

Je doet er een ganse dag over of je trekt er een paar uren voor uit. In elk geval de watervallen van de Cascades du Hérisson zullen je altijd bijblijven. Je vertrekt het best van de parking in Doucier, aan de voet van de grootste waterval, daar is ook het bezoekerscentrum gelegen. Er staan voldoende wegwijzers langs de weg. Wil je alle watervallen zien en genieten van zijn geluiden dan moet je een niveauverschil van bijna 300 meter overbruggen. Maar het loont de moeite. De wandeling heen en terug neemt 4 uur in beslag. De mooiste waterval is de Eventail (60 meter in trapvorm).
Ook voor deze die liever niet de klim via het wandelpad wagen loont het de moeite. Je krijgt de grootste waterval (Grand Saut) te zien zonder ook maar één meter te klimmen. De Cascades du Hérisson zijn niet voor de niets de mooiste watervallen van de Jura. Meer info en plan vind je op www.juralacs.com (klik op ‘région’ en ‘sites naturels’).
Als je in het zuiden van Franche-Comté verblijft dan moet je zeker ook naar Baume-les-Messieurs. Een romantisch dorpje gelegen in één van de mooiste Reculées van de Jura. Een Reculée is een keteldal met loodrechte kalkwanden. Om dit dorpje te bezoeken daal je via een kronkelende weg tot aan de voormalige abdij, meteen de tweede attractie van Baume-les-Messieurs. Deze abdij kan je vrij bezoeken.
Heb je even de tijd maak dan een wandeling naar het andere eind van het keteldal, daar wachten je nog immers twee verrassingen. Daar kan je een grot bezoeken en een groene waterval zien. Deze laatste ligt achter het restaurant en is duidelijk te zien vanop de parking. Het water stroomt over grote rotsen die begroeid zijn met gras en mos.
Dan is het nog een paar minuutjes lopen tot aan de ingang van de grot. We zijn in een regio met kalkrotsen en het is dan ook logisch dat er vele grotten zijn. De Jura is een paradijs voor spelelogen. Ook de gewone bezoeker kan hier genieten van de ondergrondse natuurwerken. Er zijn talrijke grotten opengesteld voor het publiek, ook deze van Baume-les-Messieurs.

De Gouden Driehoek :
Men noemt deze regio de Gouden Driehoek omwille van zijn wijn en vroeger ook zijn zoutwinning. We stellen voor om deze twee steden zeker te bezoeken: Salins-les-Bains en Arbois, samen met twee mooie stukjes natuur.
Salins-les-Bains is gelegen in het hartje van de Jura, omgeven door de typische landschappen van dit natuurgebied. Het is een stadje van ongeveer 5000 inwoners, gelegen op een hoogte van 345 meter en lang uitgestrekt in het smalle dalletje van de Furieuse. Het is een kuuroord op basis van het zoute water dat ze bovenpompen. Niet minder dan 33 kilo zout op honderd liter water! Tot 1962 werd in de fabriek aan zoutwinning gedaan. Nu wordt het water alleen nog bovengepompt voor het kuuroord. Deze voormalige zoutfabriek kan je bezoeken en is een aanrader! Bij de toeristische dienst kan je een wandeling bekomen om het oude centrum van Salins-les-Bains beter te kennen.

Arbois is een ander gezellig stadje, gedomineerd door het riviertje de Cuissance en de bekende scheikundige en bacterioloog Louis Pasteur. Hij heeft geleefd van 1822 tot 1895 en bracht hier veel van zijn vrije tijd door. Hij heeft het pasteuriseren en een serum tegen hondsdolheid uitgevonden. Zijn ouderlijk huis is nu ingericht als museum met o.m. zijn authentieke laboratorium. Arbois is ook het kloppend hart van de Jurawijnen. Naast de vele degustatiemogelijkheden is er ook een museum ingericht.
Dichtbij Arbois ligt de Reculée des Planches. De loodrechte kalkwanden kan je best zien vanop het uitzichtspunt. Neem de richting Champagnole (D469), éénmaal boven zal je een pijltje zien naar de ´belvédère´.
Heb je even de tijd dan moet je zeker ook de Source du Lison bezoeken. Een massa water komt zomaar uit een grote opening in de rotswand. Dit fenomeen noemt men een ´résurgence´. De bron duikt ergens de grond in en komt pas terug naar buiten wanneer die op een ondoorlaatbare laag stoot. Bij de Source du Lison zou de bron op zo’n 20 km afstand liggen. Om dit mooi natuurfenomeen te aanschouwen hoef je geen berg te beklimmen. Het is op amper een paar honderd meter van de parking gelegen. Je kan in de omgeving ook mooie wandelingen maken. Op de toeristische dienst van Salins-les-Bains geven ze je alle informatie.
Een andere bezienswaardigheid in de omgeving van de Source du Lison is de Pont du Diable. Een 56 meter hoge brug met trap om naar de voet van de brug af te dalen. Prachtig stukje natuur waar stilte alleen verstoord is door de geluiden van het kabbelende water … en een auto die ook dit eenzame plekje heeft gevonden.

Besançon Het is de hoofdstad van Franche-Comté en meteen ook de grootste stad van deze regio, ca. 120.000 inwoners. De Franse en Zwitserse Jura zijn gekend voor hun uurwerkindustrie. Voor de Franse Jura is Besançon het hart van deze industrie. Het Musée International d’Horlogerie ligt wel in de Zwitserse Jura La-Chaux-de-Fonds. Niet getreurd in Besançon kan je heel wat horloges en klokken aantreffen in het Musée des Beaux-Arts. Aan de zijgevel van de kathedraal heb je ook een reusachtig astronomisch uurwerk.
De belangrijkste bezienswaardigheid in Besançon is wellicht zijn citadel. Een aantal musea zijn hier ondergebracht, zoals het folkloremuseum : Musée Populaire Comtoise en het weerstandsmuseum: Musée de la Résistance et de la Déportation. Ook een aquarium en een dierentuin zijn hier aanwezig.

Le Doubs

We volgen het traject van de Doubs vanaf Métabief tot aan de grote waterval : Saut du Doubs in Villers-le-Lac. Dichtbij de Lac Saint-Point ligt het bergdorpje Métabief. Dit is één van de skioorden van de Franse Jura maar ook één van de hoofdsteden van de Comtékaas. Je kan er een kaasmakerij bezoeken en genieten van de hoge bergen met toppen van meer dan 1400 meter hoog. Je kan er talrijke bergwandelingen maken.
We trekken noordwaarts en de eerste grotere stad die op onze route ligt is Pontarlier. Het is een vrij oude stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot het Romeins tijdperk. Veel is er echter niet te beleven.
De volgende stad, Morteau, is wel een toeristische verblijfplaats, zowel voor de zomer als de winter. Ook hier is het de Comtékaas die een ereplaats krijgt in de gastronomie. Morteau ligt nog steeds op een hoogte van meer dan 750 meter.
Uiteindelijk kom je aan in Villers-Le-Lac waar je de boot kan nemen naar de Saut du Doubs, een waterval van 28 meter of ook met de auto tot een kleine kilometer daar vandaan kan rijden. De boottocht brengt je door de prachtige méanders van de Doubs. Deze kan je echter ook bewonderen door langs de weg (tussen Villers en de waterval) even van de weg af te wijken. Dan kan je deze méanders van bovenaf bewonderen. Het vraagt wat kaartleeswerk maar je wordt er voor beloond. Het panorama is onvergetelijk. Ook de waterval is mooi en majestueus, vooral als er voordien een periode met veel regen is geweest. Het is wel een zeer toeristische trekpleister en één van de weinige plaatsen met massatoerisme in de Jura.Comté.
In Villers-Le-Lac is er ook nog een uurwerkmuseum : Musée de la Montre : http://montres.fc-net.fr

GASTRONOMIE
Gruyère de Comté
Een overheerlijke kaas die vooral in het berggebied zijn productie kent. Het centrum van deze kaas is Métabief, meteen ook het skioord van de Jura. De Comté is een gruyèrekaas met kleine gaatjes in tegenstelling tot de Emmenthaler. Elk restaurant heeft deze kaas wel op zijn kaasplank liggen.

Kaasfondue
Heel populair is de kaasfondue. Dit is gesmolten Comté en Emmenthaler die je warm worden opgediend samen met brood. Het is de bedoeling dat je die stukken brood in de warme kaas dopt. Dit gerecht combineer je met een witte Jurawijn.
Jurawijnen
De plaatsen om kennis te maken met de Franse Jurawijnen zijn Arbois, Salins en Poligny. Dit wijnbouwgebied heeft vele soorten wijnen en loont zeker de moeite om ze even te degusteren. Ze onderscheiden zich vooral door hun aparte smaak. Er is een rosé die eerder een rode wijn is, een witte wijn (Chardonnay en Savagnin), een gele wijn die zich uitstekend leent bij de Comtékaas en een paar aperitiefwijnen, inclusief een crémant.
Meer info: www.jura-vins.com  – ter plaatse kan je een Nederlandstalige folder bekomen over deze wijnen in elk toeristisch infokantoor.

ZOUTWINNINGIn de drie departementen van Franche-Comté werd er aan zoutwinning gedaan. Nu nog kan je twee voormalige bedrijven bezoeken. In Arc-et-Senans vind je een prachtig architecturaal gebouwencomplex, in Salins-les-Bains krijg je een goede indruk van de moeilijke winning van zout.
Zout werd in de Jura gewonnen uit waterbronnen die langs zoutlagen lopen. De zoutlaag in Salins ligt op een diepte van 246 meter. Water kan er niet doordringen en het regenwater komt dan als zout bronwater terug naar de oppervlakte. In de vroegste periode werd het opgevangen in putten. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werd het water door de zoutlaag gepompt om dan terug naar boven gebracht te worden.
Het opgevangen water dient dan op zijn beurt opgewarmd te worden om zo het zout te winnen. Hoe hoger de concentratie aan zout in het water, hoe productiever de exploitatie was. Doordat er enorm veel energie nodig was (opwarmen van het water) werd de productie te duur. Uiteindelijk sloten de zoutmijnen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Links:
Arc-et-Senans, Saline Royal : www.salineroyale.com
Les Salines de Salins-les-Bains : www.musees-des-techniques.org

Een korte video waarin je kan kennismaken met de zoutfabriek van Salins-les-Bains.
Klik hier: Salins-les-Bains en de Source du Lison (duur: 3 min – 4,9 MB)

LINKS

Regionale en departementale toeristische diensten:
Comité régional: www.franche-comte.org  
Jura: www.jura-tourism.com
Doubs: www.doubs.org
Haut-Saône: www.cdt-tourisme-haute-saone.fr
Territoire de Belfort: www.cg90.fr

Steden en gemeenten :
Arbois: www.arbois.com
Arc-et-Senans: www.ot-arcetsenans.fr
Besançon: www.besancon-tourisme.com
Lons-le-Saunier: www.ville-lons-le-saunier.fr
Morteau: www.morteau.org
Pontarlier: www.pontarlier.org
Salins-les-Bains : www.salins-les-bains.com
Villers-Le-Lac: www.villers-le-lac-info.org

Bezienswaardigheden:
Musées des techniques et cultures comtoises : www.musees-des-techniques.org
Musea in de Jura : www.juramusees.com
Cascades du Hérisson: www.juralacs.com
Arc-et-Senans, Saline Royal: www.salineroyale.com
Besançon, Citadel: www.citadelle.com
Montbeliard, Musée de l’Aventure Peugeot-Sochaux: www.musee-peugeot.com
 
Villers-Le-Lac, Le Saut du Doubs: www.sautdudoubs.fr  

Andere :
Jurawijnen : www.jura-vins.com
Kuuroord Salins-les-Bains: www.thermes-salins.com
Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe