Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Bed indelingen in motorhomes

Van het oeroude plaatsbesparende dwarsbed tot het moderne Queen’s bed

Alkoofbed boven de motorhome cabine

Alkoof bedden zijn bijna altijd lang en breed, daartegenover staat dat de hoogte in het alkoofbed soms beperkt is. Enig nadeel kan zijn dat het instappen in de alkoof gebeurt met een laddertje of via een opstap op een zetel of een tafel.
De zithoek op bovenstaande indeling begint achter de cabine, de zetels zijn niet draaibaar.
Een natte cel zit hier recht tegenover de inkomdeur.
Een alkoof motorhome kan voor een hoger brandstofverbruik zorgen, tot maximaal 1,5 liter, afhankelijk van de gereden snelheid.

Hefbed in de cabine van een integraal

Een tweepersoons hefbed (rechts op de foto) boven het dashboard is zowel handig als plaatsbesparend.
In veel motorhome indelingen zijn nu hefbedden om te slapen tot 1,6 meter breed.
Als iemand een middagdutje wil doen moeten andere gebruikers van de motorhome niet gestoord worden, want de meeste hefbedden komen niet boven de tafel wanneer ze neergelaten zijn.
Wanneer je met twee personen reist en verder geen vast bed voorzien moet zijn, kan je de lengte van de motorhome beperken. Nadelen zijn er niet, tenzij het gemis aan enkele bovenkastjes tegen het plafond waar nu het bed komt.
Het kan gebeuren dat je redelijk wat kracht moet gebruiken om het hefbed weer omhoog te doen.

Dwarsbed voor twee personen achteraan

Een dwarsbed achteraan in de motorhome bestaat al zo lang of de motorhome zelf. Een dwarsbed bespaart plaats en mits het voldoende breed is, minimaal 1,4 meter, is het comfortabel.
Je moet dan wel over elkaar heen kruipen als de achterste slaper er uit moet. Een dwarsbed versmalt soms aan de achterkant wat niet altijd een nadeel hoeft te zijn. De instapbreedte is beperkt tot de breedte van de gang in de motorhome.

Frans bed of langsbed achteraan

Een Frans bed in de motorhome heeft meer voordelen dan je denkt.

Een Frans bed is laag opgebouwd naast een toilet of douche, je bespaart lengte en gewicht. Er is meer ruimte over voor andere opties zoals een ruimere keuken of een grotere dinette. De instap achteraan en aan de zijkant van het Frans bed is nog ruim voor 2 slapers.
Een douche, WC of een badkamer vindt een plaats naast het bed tegen de achterwand. Hou rekening met een breedte van 1,4 meter want aan beide zijden heb je een rechte wand die de bewegingsruimte in Frans bed wat beperkt. Geen garage mogelijk, af te raden in smallere motorhomes.

Hefbed boven dinette in halfintegraal

Een hefbed boven de dinette in een profile is recent en veel gevraagd. Ideaal om meerdere personen te slapen te leggen en toch de lengte van de motorhome beperkt te houden. Bij sommige profile modellen is bij neergelaten bed de inkomdeur niet meer vrij. De dinette is niet bruikbaar bij neergelaten hefbed in een halfintegraal.

Queen’s bed achteraan niet centraal naast douche

Achteraan niet centraal tweepersoons queen’s bed om te slapen in een 7 meter lange integraal motorhome, info over de breedte van het queen’s bed hebben we niet kunnen krijgen. Deze indeling ziet er anders goed uit met een aparte douche en kleerkast.

Aparte enkele bedden in langsrichting

Tegenwoordig zijn er ook nog aparte ‘enkele’ bedden in langsrichting vooraan in de motorhome.
De voorzetels kunnen bij stilstand niet meer draaien waardoor een grote ruimte niet meer gebruikt kan worden. Douche badkamer en WC bevinden zich in het voorste afgesloten gedeelte.
Achteraan is er dan een zithoek zoals bij veel caravans, de zithoek ligt hoger, trap op, trap af. Ook de garage moet aan ruimte inboeten, en het ruimtegevoel is minder.

Stapelbedden achteraan in mobilhome

Handig voor kortere motorhomes en mobilhomes met veel slaapplaatsen, de indeling op de foto heeft zeven slaapplaatsen. Een ruime natte cel met toilet, WC en wastafel is ingebouwd vóór de stapelbedden.
Je kunt uitrusten in de eenpersoons stapelbedden zonder de andere gebruikers te hinderen.
Nadeel kan zijn dat een garage niet meer mogelijk is.

Queen’s bed centraal achteraan in camper

Een tweepersoons centraal queen’s bed in de camper is tegenwoordig een geliefde bedindeling. Het uitstappen en instappen langs de zijkant van het bed is vrij, en je kunt instappen of uitstappen zonder over de ander te moeten kruipen.
Naast het centraal queen’s bed of vrijstaand bed, tegen de achterwand is zowel links als rechts een kleerkast voorzien. Een queen’s bed kan wat smaller zijn omdat er naast het bed geen wanden staan die de breedte beperken (minimaal 1,4 meter), je kan met armen of voeten zelfs naast het bed liggen.
Een douche en toilet met afgeronde hoeken beginnen dan aan het achtereinde van het queen’s bed.
Tegen het queen’s bed achteraan in het midden staat een lavabo op deze foto, mooi gedaan. Queen’s bedden en aparte “enkele” bedden nemen meer plaats in op de indeling van je motorhome.

Bed boven dinette, maar geen hefbed in de camper

Een bed boven de dinette met neergelaten tafel wordt veel gebruikt door mensen met kinderen of wanneer er iemand occasioneel meereist in de mobilhome. Er is plaats voor 1 volwassen persoon of voor twee kinderen. De slaaplengte hangt af van de breedte van de dinette en is meestal aan de korte kant. Nadeel van deze opstelling is dat de medereizigers niet meer aan tafel kunnen wanneer het bed opgemaakt is. Een oplossing kan een tweede TV zijn aan het achterste bed, of nog beter een draaibare TV op een draaivoet die zowel kan bekeken worden in bed achteraan of aan tafel.

Twee aparte “enkele” bedden

Eenpersoons aparte ‘enkele’ bedden achteraan in de mobilhome zijn geliefd in Duitsland. Maar ook in België en in andere landen zijn liefhebbers te vinden van twee aparte enkel bedden in langsrichting.
Wanneer bij bestellingen tijdens het seizoen de stockmodellen opgevraagd worden bij de constructeurs zijn die dikwijls met aparte bedden uitgerust, wat veel mensen dan toch maar bestellen hoewel ze liever een ander bed indeling zouden willen.
Menig motorhome wordt achteraf weer ingeruild voor een model met queen’s bed of een ander soort slaapplaats. De kleerkast zit bij twee enkele bedden dikwijls verstopt onder de bedden.
Laat je dus als Belg niet verleiden en wacht liever wat langer maar koop de gewenste indeling.
Mensen die dubbele bedden in de mobilhome verdedigen omdat ze die opgedrongen zijn door de constructeur of de verkoper hebben ongelijk.

Enkele bedden voor de badkamer achteraan

Twee enkele bedden vóór de badkamer die achteraan staan in de camper is een specialleke gewild door mensen die geen garage wensen, maar kiezen voor een grote badkamer die achteraan ingebouwd is. Bagageruimte ontstaat dan meestal onder de enkele bedden. Bedbreedte van de enkel bedden is hier in het model op de foto 74 cm breed en 2,14 meter lang. Lange mensen welkom bij deze indeling.

Géén vast bed, wel hefbed in halfintegraal camper

Géén vast bed om te slapen in de camper is ook een bed indeling, deze indeling zonder vast bed heeft dan wel een hefbed over de dinette. Het hefbed kan in dwarsrichting of in langsrichting gemonteerd zijn.

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe