Vanomobil
GoBoony
Urbano
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile

Inhoud

Campersite op Instagram

Alles verkopen en in de motorhome wonen?

Door Jovami

Beslissen om alles te verkopen en in een motorhome te gaan wonen, niet gemakkelijk, dat kan ik u wel zeggen.

Vanwaar deze beslissing? We hebben altijd van reizen gehouden, beide, want daar moet je met twee voor zijn. We hebben al andere vakantie vormen gedaan, tent, caravan, hotel, kamers, enz., maar de mobilhome bevalt ons het beste.

Waarom, hoor ik u denken? Wel, vanwege de vrijheid die men heeft. Men staat op wanneer men wil, eet of gaat uit eten, in je poedel aan tafel, gaan staan waar het mooi is, rustig, druk, aan een natuurpark, in de stad, het strand, de haven, zeg maar waar je wilt staan.
Vrij zijn en niet gebonden aan een uur, dag, maand.
Voor ons is dit de formule waar we ons het best in voelen.

Dus groot overleg met de kinderen, broer en zus. Wat met gezondheid, ongeval, opname in ziekenhuis, we hebben alles overwogen en beseffen maar al te goed dat je niet alles kan voorzien. Nog voordat we begonnen met bouwen, begin 2005, valt de beslissing, eind van dat jaar zal alles verkocht worden met uitzondering van die zaken waaraan goede herinneringen hangen. Het gemakkelijkst was de woning; Op dat ogenblik waren we huurders en een huurhuis achter laten is anders dan een eigen woning.
Eind 2005 en na 6 maand hard werken zijn we uit het huis getrokken en in de motorhome. Wat een rommel en dat heeft allemaal geld gekost, veel geld en nu gaat het richting kringloop, stort, kinderen, familie en kennissen. Doet soms pijn, maar met een mooie tijd in het vooruitzicht doet het ook weer goed. Oef, bijna van alles af. Het valt reuze mee om in een kleine ruimte te wonen. Nu nog afwachten of dit ook voor lange periode klopt!

Nu nog een adres regelen en we kunnen vertrekken.

Domicilie of referentie-adres?

Domicilie adres

Kan bij de kinderen, maar kan voor de nodige problemen zorgen, inkomsten, belastingen, toelating door de gemeente, enz. Ook blijven dan de kosten lopen van huisvuil, milieutaksen, enz.

Referentie-adres

Dit is minder gekend maar is voor ons de beste oplossing. Deze vorm is bedoeld voor mensen die in een mobile woning wonen, zoals zigeuners, kermismensen, en wij, motorhome bewoners.

Je kunt het adres vestigen bij iedereen, je kinderen, familie en vrienden. De persoon die hiermee akkoord gaat moet mee naar de gemeente of stad, bij de dienst bevolking en daar word je dan ingeschreven op het adres van je kind, b.v. Enige vereiste is dat deze persoon weet waar je bent en hoe je te bereiken bent. Nu is dit makkelijk met de GSM. Hij ontvangt je post en houdt deze bij tot je weer eens langs komt. Vrij simpel dus.
Geen verzekeringen, geen taksen, geen huisvuil. Je woont er niet dus ook geen probleem voor de persoon die het je toestaat. Wel heb je een officieel adres en paspoort.
Zo, dat is al weer opgelost.

Comfort in de motorhome

Eigenlijk is bijna alles in de mobilhome. Grote koelkast met aparte diepvries, Combi oven met grill en hetelucht en micro, radio, dvd, surround, TV lcd, satelliet schotel met TV Vlaanderen, verwarming, koeling, comfort zetels, toilet en douche, garage voor fietsen of scooter, zonnepanelen, watertank en afvaltank en natuurlijk de normale dingen zoals kook, afwas en was gelegenheid. Warm en koud water. 220 Volt. Stroomgenerator.

In de zomer kunnen we onbeperkt vrij staan zonder stroomaansluiting. In de winter ofwel stroomaansluiting 220 V of 1 uur per dag de stroomgenerator.

We missen niets van onze vorige woning, het enige is het wassen van kleding. Regelmatig een wassalon opzoeken en de kleine zaken kunnen in een emmer.

Dit jaar, 2006, hebben we vele kleine reizen gedaan met de mobilhome, in totaal zo’n 20.000 km, maar van midden december beginnen we aan de grotere van 2 à 3 maanden en dan 14 dagen terug voor de kinderen en de kleinkinderen.

Evaluatie na 3 jaar wonen in de motorhome

Wij wonen nu reeds 3 jaren in de mobilhome en hebben eens een evaluatie gemaakt.
We hebben nog geen minuut spijt van onze beslissing en voor andere die deze stap overwegen maar nog twijfelen, kan ik zeggen: doen…

Ja maar, zo iedere dag in een motorhome leven, op elkaars lip, geeft dit geen spanning?

Eigenlijk niet. Tot nu toe verstaan we ons zeer goed en zijn er zelden donderwolken. Natuurlijk zijn er dagen dat het al eens wat tegenzit, maar wie heeft dat niet.
Het voordeel van leven in een mobilhome is zeker de korte periode op een vreemde plaats. Soms alle dagen en soms ook een week op een zelfde plaats is nooit vervelend omdat we er zolang blijven tot we het moe zijn en (bijna) alles gezien hebben, en er is nog zo veel te zien in Europa.

Enkele positieve en negatieve zaken op een rij

Negatief aan wonen in een motorhome

  • Veel toebehoren in de motorhome zijn niet gemaakt voor een permanent gebruik en zijn aan slijtage onderhevig, zoals, de cassette van het toilet, deuren (scharnieren), trap, koepels, enz.
  • In België zijn er weinig plaatsen waar men het toilet kan lozen en water kan tanken.
  • We missen onze kinderen en zeker onze kleinkinderen.
  • Dat we nog steeds motorhome gebruikers tegen komen die het niet zo nauw nemen met afval. Ze laten afval achter en laten zelfs afvalwater lopen en ledigen hun toilet waar het zeker niet kan … Gelukkig zijn dit uitzonderingen.
  • Minder contact met vrienden en familie.

Positief aan wonen in een motorhome

  • Steeds contact onderweg met andere gelijkgezinde en al herhaaldelijk een prachtige dag beleefd, zo samen met een fles wijn, ik zou het niet willen missen.
  • We zien zoveel dat we alles moeten opschrijven om niets te vergeten. Prachtige steden en contacten met bewoners. Prachtige landschappen, bergen, meren en bossen.
  • We komen vaak gebruikers tegen die afval, dat niet van hun is, op de parking opruimen en zelfs hun sigaretten stompjes NIET op de parking werpen. Zo moet het!
  • De kosten van reizen zijn beperkt omdat we vaak voor langere perioden onderweg zijn. Het is de reis naar en van een land/plaats dat vaak veel km zijn, maar eenmaal ter plaatsen rijden we misschien maar 1000 km op 3 maanden. Voorbeeld : Portugal 2.500 km x 2 + 1000 km = 6000 km op 4 maanden.
    Dat is 50 km per dag. We hebben op 3 jaar 58.000 km gereden en ook dat komt neer op 53 km per dag. Dit is 9.860 euro ( aan 1 euro /liter) aan diesel op 3 jaar = 10 euro per dag. Verbruik onze motorhome is 17 L: L/100 km.
  • Geen brandverzekering of andere kosten van een huis.
  • Maar één auto (motorhome)
  • We kopen veel minder prullen, geen behoefte en geen plaats om dit te laten.

Waarschijnlijk vergeet ik er nog een aantal. Onze motorhome werkt, wat het stroomverbruik betreft, volledig op 220 Volt. We hebben een gewone huishoud koelkast/diepvries en een microgolf oven, radio en tv werken ook op 220 V. Onze grootste verbruikers zijn de tv en de microgolf. Uitrusting stroom 12 en 220 volt: 3 x 160 A AGM batterijen, omvormer/lader 2500 W, 3 x solar panelen 120 watt = 360 watt. Geen stroomgenerator meer (wel gehad): problemen met stroom hebben we vooral in de winter maar dan zijn we of in Oostenrijk (aansluiting 220 V) of in het zuiden (zon).

Vanomobil
Vanomobil
GoBoony
GoBoony
Urbano
Urbano
SEC Construction
SEC Construction
Ruwelka Verzekeringen
Ruwelka Verzekeringen
Dicar Motorhomes
Dicar Motorhomes
Alpha Motorhomes
Alpha Motorhomes
ABC Mobile
ABC Mobile

Campersite.be

Account registreren

Gebruikersnaam *
E-mailadres *
Wachtwoord *
Bevestig uw wachtwoord *
Telefoonnummer
Verberg mijn telefoonnummer
Zakelijk account
Heeft uw onderneming betrekking tot kampeerauto's?
Bedrijfsnaam
Btw-nummer
Website
Contactpersoon naam
Contactpersoon E-mail
Contactpersoon telefoon
Facturatie straat en huisnummer
Facturatie postcode en gemeente
Voeg uw winkel/toonzaal toe