zonnepanelen op mobilhomes

Zonnepanelen op motorhomes

campers tips en informatie voor de motorhome gebruiker
zonnepanelen op mobilhomes
motorhomes Concorde
campersite
HOME campersite

Nieuw Forum
Kalender
Sitemap
Verdelers Belgie

Links naar nuttige websites over motorhomes

100 Merken
33 VAN Merken
80 merken USA
Clubs MH

motorhomes Te Koop in 5 prijsklassen

onder 25000 €
plus 25000 €

Motorhome verhuur klik

campersite menu Motorhomes klassen

Campervan
VAN upd
6 meter MH

menu Motorhomeparkings

Ideale parking
Duitsland

motorhome parkings camperplaatsen in Belgie

Aalst O-Vl
Antwerpen
Arlon
Assenede

100 reisverhalen met mobilhomes klik

Alle reizen
Benidorm
Cote Fleurie

dusseldorf 2013

Dusseldorf 2001

naar ALDE verwarming klik

Alde verwarming
Banden
Verwarming

Tips

Aankooptips 1
Afschrijving
Nummerplaat

Aanhangwagens voor achter de motorhome

Autotransporter

Toerisme Waarheen

Vlaanderen
Wallonie

YouTube

MH reizen

facebooktwitter

disclaimer klik


android applicaties
android apps    

iPhone applicaties
iPhone apps    

Michelin routeplanner
Routeplanner    

wegcode Belgie
Wegcode Belgie  
4_3
SURFTIPS    

RondritSpanje
LiFePo4 accu
Campervan
Weer in EU
Zitgroep
Video MH Reizen
Reisemobiltreffen
Kostprijs
6 meter MH new icon
MH Horsetrucks


Voor niets gaat de zon op, Motorhome bezitters maken daar reeds lang gebruik van

Momenteel opteren vele ervaren kampeerautogebruikers voor het bijladen van hun boordaccu´s voor zonnepanelen.
Zonnepanelen van degelijke merken, op het dak van de zwerfauto geplaatst, laden al vanaf het moment dat er daglicht op de cellen valt. Door dit gegeven zijn er nog wat clubs die de term ´lichtpaneel´ in de mond nemen. Echter is en blijft de officiele benaming : ´zonnepaneel´ ! Alle panelen van goede merken zijn zogenaamde ´lichtpanelen´, wat wil zeggen dat er al energieopbrengst is bij lichtinval. En uiteraard, hoe meer licht, hoe meer stroom. En dat in absolute stilte, zonder speciaal onderhoud of toevoeging van brandstoffen. En ook zonder dat je zelf iets moet aan- of afschakelen. Alles gaat bij een goede installatie automatisch en vanzelf. Dit zijn gegronde redenen waarom zonnepanelen zo´n goed alternatief zijn voor motorhomegebruikers. Gewoon ´uit de zorgen´ op je reizen ! Natuurlijk, hoe meer verbruikers je aan boord hebt, hoe meer accuvoorraad en hoe meer zonnepanelen je zal moeten hebben. Hier is zeer de vraag of je met overdreven comfort gelukkiger bent op reis. Misschien is alles eenvoudiger als je hebt wat nodig is, maar dat het zorgeloos werkt.

onderdelen van zonne-energie in de motorhome

Om te beginnen heb je een zonnepaneel nodig voor uw motorhome. Dat komt op het dak van de zwerfauto. Middels aangepaste bevestigingssteunen is de vlakke montage op het dak nog steeds de beste manier. Richtbare panelen staan altijd op een duur en fragiel frame, en geven het motorhomedak een extra mechanische belasting, zeker bij wind. Er kan in bepaalde gevallen wel meer energie gewonnen worden als die panelen loodrecht naar de zon gericht staan, maar de stroomopbrengst gaat teniet als de zon na een uurtje verder is gedraaid. Je moet er bij wijze van spreken de wacht bij optrekken. En zoiets kan nooit de bedoeling zijn van een zwerver. Die wil zonder zorgen op reis. En de automatisch volgende zonnepanelen verbruiken dan weer op hun beurt een stuk van de gewonnen stroom. Ook de prijs is navenant.
In plaats van een duur opklapbaar of draaiframe te kopen, is men meestal veel beter af met gewoon een groter of extra zonnepaneel, wat doorgaans in verhouding nog goedkoper en zorgelozer zal uitkomen.

elektriciteit naar de regelaar

accu motorhome 1 Solar Module motorhome 3 Vanaf het zonnepaneel vertrekken twee stroomdraden, een positieve en een negatieve draad, meestal in een zonbestendige kabel van deugdelijke kwaliteit, gevat. Die lopen naar de regelaar, die de lading van de accu elektronisch reguleert.
De opgewekte elektriciteit loopt dus via de bekabeling naar de regelaar. Die regelaar staat altijd zo dicht mogelijk bij de accu. Dit om diverse redenen: de belangrijkste zijn om spanningsverlies te vermijden en ook opdat de regelaar de temperatuur van de accu zou kennen via de ingebouwde temperatuurssensor.
De regelaar moet de exacte spanningswaarde op enkele millivolt nauwkeurig kennen, opdat de accu niet zou overladen worden, dus om "koken" te vermijden. Dit gebeurt in functie van de temperatuur. Hoe warmer, hoe lager de kookspanning van een accu is, en hoe kouder, hoe hoger de laadspanning mag zijn.
In de zomer mag een accu tot 13.85V geladen worden, en in de winter mag dat zelfs tot 14.3V oplopen.

soorten zonnepanelen voor motorhomes

zonnepaneel 4 Er zijn al naargelang de celkeuze drie soorten zonnepanelen voor motorhomes. Amorfe, polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen.
Ze hebben allemaal goede maar specifieke eigenschappen.
De amorfe panelen hebben wel zeer snel een hoge spanning bij weinig licht, maar een laag rendement, zodat een paneel al snel te groot zou uitvallen op een motorhome. Een groot onderkend voordeel van een amorf paneeltype is dat er al met zeer weinig licht een goede spanning wordt gegenereerd. Daarom gebruikt men dat type zonnepaneel ook in rekenmachientjes. Ze werken al goed bij ´huislicht´. Dit zou zelfs in het voordeel kunnen zijn voor reizigers in grijze weersomstandigheden. De levensduur van amorfe panelen is ook niet zo lang als van kristallijne panelen. Ze worden daarom tot nog toe minder gekozen. Maar op dit moment krijgen amorfe paneeltypes wel steeds meer succes. We zullen ze in de toekomst wellicht meer en meer gaan tegen komen.
De poly- en monokristallijne panelen daarentegen, zijn zeker volledig evenwaardig in zowel kwaliteit en levensduur. Dit zijn de populaire types voor motorhomebezitters. Monokristallijne panelen zijn wat compacter wegens het iets hogere vermogen per cmČ, maar dan ook weer duurder dan polykristallijne. De rendementen liggen zeer dicht bij elkaar.
Een semikristallijn zonnepaneel zal bij schuine lichtinval zelfs iets beter presteren dan een monokristallijn paneel, en is daarom zeer geschikt voor kampeerauto´s.

een wattpiek is een wattpiek

Uiteindelijk is elke opgewekte Wattpiek een Wattpiek? Eender welk type zonnepaneel dit opwekt. De Wattpiek (Wp) is de eenheid waarmede het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt aangegeven. Prijstechnisch gezien is een polykristallijn paneel voor de zwerfautobezitter dan ook een prima optie, maar beide zijn zeer geschikt.

Installateur is belangrijk

Dat zonne-energie voor de motorhome een gespecialiseerde bedrijfstak geworden is staat vast. Er wordt helaas nog door verkopers teveel met de "natte vinger" gewerkt, en wordt ofwel een overgedimensioneerde of te kleine installatie aangeprezen. Dikwijls worden de goedkoopste in prijs panelen door de niet-specialist aan hun motorhome klanten aangeboden. In deze laatste gevallen wordt de klant wel wat belazerd. Zo vinden panelen van mindere kwaliteit helaas ook hun weg naar het zwerfautodak, met na enkele jaren treurnis tot gevolg.

12-volt materie, SPECIAAL

Elektriciteit, en zeker 12Volt materie, is altijd al speciaal geweest. Ondanks deze stelling kunnen sommige doordachte motorhome doe-het-zelvers het echter zeker aan. En als die per installatie een goed advies bekomen van hun verkoper, is de slaagkans maximaal. Zorg als motorhome gebruiker en als doe-het-zelver dat je steeds kan terugvallen op de leverancier. Service is hier belangrijk.
Laat je zonne-energie toch door de motorhomeverkoper installeren, tracht dan uit te zoeken of die een goede ondersteuning heeft van zijn leverancier, of dat hij u iets verkoopt dat enkel maar goedkoper is, en waar je nadien toch spijt van krijgt.

herkennen van goed materiaal

Het is niet altijd eenvoudig om als leek het goede materiaal te herkennen. Uiteraard geven grote merknamen of gedegen merken als moederbedrijf van zonne-energie een goede garantie.
BP salar zonnepanelen Je kan wel snel zien of een frame van deugdelijke sterke kwaliteit is. De manier waarop het laminaat (glas-cellen-achterkant) in het frame zit laat duidelijk de ernst zien waarmee de fabrikant te werk ging. Belangrijkste punt bij een zonnepaneel is de aansluitdoos. Die moet van het "IP"-type zijn. Dit wil zeggen : bestand zijn tegen vochtindringing, zeker waar de kabel via een wartel ingevoerd wordt.
De achterzijde moet een goede beschermlaag zijn tegen vocht en vuil.
Goed zonnepaneelglas heeft een zeer grote lichtdoorlaatbaarheid en uitermate kleine terugkaatsing. Dit wordt zwaar onderschat door veel motorhome gebruikers.
Panelen kunnen zeer goedkoop gemaakt worden met gewoon glas, maar de energieopbrengst zal snel lager worden. Het glas dient ook chemisch gehard en zelfreinigend te zijn. De hardheid is noodzakelijk om bijvoorbeeld hagelinslag te weerstaan. De zelfreiniging moet hechting van vuil vermijden en zorgen dat alle stof snel wegspoelt bij een regen- of wasbui.

welke zonnepanelen voor welke motorhome en periode
paneel van
Motorhome
Gebruik
Verbruikers
Verbruik
Gewicht Kg.
50/60 Wp
Van
Zomer
Radio, Licht, waterpomp
ca 10-15 Ah 15,5 met
montage
75/85 Wp Kleine Lente-Herfst
Radio, Licht, waterpomp, truma
TV ca 1 a 2 uur
ca 15-20
19 kg
gemonteerd
100/120 Wp Middelgroot Lente-Herfst
Radio, Licht, waterpomp, truma
TV/Sat ca 2 tot 3 uur
ca 20-30
25 kg
gemonteerd
150/180 Wp Middelgroot tot Groot Hans het jaar
Radio, Licht, waterpomp, truma
Omvormer, TV/Sat ca 2 tot 4 uur
ca 25-40
35 kg
gemonteerd
200 Wp Groot Hans het jaar
Radio, Licht, waterpomp, truma
Omvormer, TV/Sat ca 3 tot 5 uur
+ 40 Ah
38 kg
gemonteerd

zonnepanelen motorhome Tips bij aankoop
zonnepanelen op campers zonnepanelen op campers pro Koop zonnepanelen die ook uw startaccu bijladen, er bestaan laadregelaars die 10% van de geleverde stroom van uw zonnepanelen naar de startbatterij sturen. Dan blijft de startaccu ook fris bij langere stilstand van de motorhome. vb. thuis.
Kan je slechts 1 zonnepaneel monteren, voorzie dan een inrichting die uw zonnepaneel handmatig of automatisch naar de zon kan richten. Dit verdubbeld de opbrengst van uw zonnepaneel.

Een tweede huishoudbatterij is alleen dan optie wanneeer die ook geladen kan worden vb. met een tweede zonnepaneel of wanneer je stelplaatsen aandoet waar je tijdellijk aan de stroom kan liggen, het monteren van een zwaardere lader (45A) van uw huishoud accu kan in dit geval een redelijk goedkope (250euro) oplossing zijn

Wie heeft geen zonnepanelen nodig ? Iemand die veel en lang rijdt. Iemand die meestal op camping overnacht. Iemand die thuis blijft.

zonnepanelen op campers zonnepanelen camper Zijn er dan geen nadelen aan zonnepanelen ? Jawel : GEEN zon GEEN rendement. Zonder zon is ook (voorlopig nog) de stroomopbrengst van lichtpanelen te verwaarlozen.

Nog een groot nadeel, in Belgie is de prijs veel te hoog, zonnepanelen zijn nog ruim 50% te duur, hopelijk brengen de Chinezen hier een oplossing.

meer energie bronnen, 230V of 12V laadsystemen voor batterijen

Honda laadsystemen klik
naar laadsystemen

campersite belgie
Achteruitrijcamera
Banden
Winterbanden
Batterijen
Batterijen laden
Beveiliging
Brandstofcel
Chassis merken
E Bike
Fiat tuning
GPS navigatie
Herstellers
Keuring
LED verlichting
LPG info
LPG fles of tank
Satelliet
Internet in de MH
Zelfbouw
Zonnepanelen

Alpha Temse logo
klik
Alpha TemseCTM Motorhomes  logo
03 482 28 46


mobilhomes Denys Tielt
klik
Denys Tielt


Dicar motorhomes Geel klik
klik
Dicar Geel


Ruwelka Verzekeringen Gistel West Vlaanderen klik
klik
Ruwelka
Verzekeringen


Geysen interieur vernieuwing klik
klik
Geysen


ABC MOBILE logo mobilhomes
klik
ABC Mobile


Motorhomes Urbano Oostende logo
klik
Urbano Oostende


Vanomobil motorhomes logo klik
klik
Vanomobil


STX motorhomes
klik
STX motorhomes


VEE Motorhomes Werchter
klik
VEE Motorhomes


Decock carrosserie uitdeuken klik
klik
Dent en Car Repair


PhoeniX TOP liner integraal VEE
PhoeniX TOP Liner


Hymer Mercedes Sprinter en ABC Mobile Meeuwen
Hymer op Mercedes en ABC Mobile


Moto Trek Slide out motorhome
Moto Trek Slideout GB


PhoeniX TOP Alkoof iveco cargo
PhoeniX TOP Alkoff op iveco cargo
Motorhome Techniek

alde verwarming
Banden
Batterijen
Batterijen laden
Beveiliging
Brandstofcel
Chassis
Definitie MH
Fiat Motor
GPS
Herstellers
internet Satelliet
Keuring
LED lampen
LPG gas
LPG fles of tank
Sanistations
Towbar
Verwarming
Winterbanden
Zelfbouw
Zonnepanelenwww.efoy.com

techniek
ALDE verwarming

top      HOME
Aankooptips 1
Accu laden
Afschrijving new
Bedden new
Duitsland info
e-Bikes
Herstellers MH
Kerstmarkten
LPG flessen of tank
Opaalkust
Opzetcampers
Parking Aarschot
Keuken
verwarming ALDE
Verkeer
Verzekeringen
Spanje rondrit
YouTube 1  |  2
Zuid Europa
Zitgroep new

dode link of hint melden ?

dode link melden
hint voor zonnepanelen