capereve compact VAN mobilhomes
aiesistem motorhomes

Via De Moezel naar Kroatie en het Balatonmeer

HOME campersite
westfalia sven hedin compact camperbus

campersite Belgie
HOME
Links
campersite menu Te Koop mobilhomes
Motorhome verhuur
campersite menu Motorhomes
Motorhomeparkings
Parkings Belgie
100 reisverhalen links klik
dusseldorg 2011
naar ALDE verwarming klik
motorhome Tips
campersite Aanhangwagens menu logo
Waarheen bestemmingen voor motorhomes Vlaanderen, Wallonie, Frankrijk, Duitsland
menu YouTube videos

facebooktwitter

disclaimer klik

Kroatie camperreizen met campers
 Camperreizen van

Chiel de Graaf


 In dit reisverslag beschrijf ik onze camperreis die ons via Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Slovenië naar Kroatië bracht en die ons via Hongarije, langs de Donau in Oostenrijk en Duitsland weer naar huis voerde.


Bij vertrek op 3 juni 2005 gaan we eerst enkele bezoekjes in eigen land afleggen, we beginnen in Ezinge in Groningen waar we het plaatselijk museum en de kerk bezoeken omdat daar herinneringen liggen aan de voorvaderen van Nel, de familie van Swinderen. We overnachten in St.Annen.
Via Gasselte, waar we familie bezoeken, gaan we naar Hellevoetsluis, waar we Rinus en Gonnie bezoeken. In Galder (bij Breda) bezoeken we Anne and Peter uit Nieuw Zeeland en samen met hen bezoeken we s´avonds in Oosterhout een theater (De Bussel) om de volgende morgen onze echte reis aan te vangen.

Klusserath aan de Moezel Duitsland

Wij kiezen voor een landelijke route en rijden in Duitsland door de Eifel en vinden in Kronenburg voor 6 euro een prima overnachting op de splinternieuwe stellplatz. Door het prachtige landschap van de Eifel rijdend komen uiteindelijk uit aan de Moezel.

De Moezel. Langs de rivier de Moezel is het een waar paradijs voor campers en voor fietsers. In vrijwel iedere plaats langs de Moezel is een camperplaats, soms zelfs gratis, en vaak liggen deze plaatsen prachtig langs de rivier. Voor fietsers is het een paradijs omdat er prachtige fietsroutes zijn kaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV´s aldaar, zelf in onze eigen taal, en langs een rivier is het altijd heerlijk fietsen. Je kunt langs de ene oever heen en dan oversteken, hetzij via een brug of door gebruik te maken van een pontje, en aan de andere zijde weer terug. Voor onze eerste overnachting strijken wij neer op Reimopark Bernkastel Moezel Duitsland met de camper Klüsserath, (4,50), een zeer ruim en fraai gelegen camperplek. In Klüsserath herinneren de hofsteden van de abdij van Echternach, het domkapittel van Trier en de dorpsbron, de Gerichtslinde en de Rudemskapelle aan de feodale tijd. Het leuke plaatsje Piesport (alleen die naam al) is van oorsprong Keltisch-Romeins en bezienswaardig is de barokke St.Michaelkerk uit 1776 met plafondschildering. Piesport is natuurlijk bekend van de wijn maar wereldberoemde werd Piesport door het "Piesporter Goldtröpchen".

Bernkastel-Kues, dat zijn twee plaatsen aan beide zijden van de Moezel die nu tezamen één plaats vormen, is beroemd om de zeer  fotogenieke marktplatz van Bernkastel, waaromheen zich talrijke vakwerkgebouwen bevinden uit de 16e en 17e eeuw, terwijl de burcht Landshut, onder welks bescherming de stad uitgroeide, zich boven de plaats verheft.

motorhome Knaus VAN TI plus MAN chassis ook 4x4
Knaus VAN Ti Plus MAN chassis


CTM Berlaar Maldegem logo
+32 03 482 28 46


Laika integraal 2015
Laika Integraal model 2015
Ook de prachtige plaats Cochem is rijk aan oude vakwerkhuizen met puntgevels, terwijl de burcht met dezelfde naam zich ook hier boven de stad verheft. Ook Traben-Trarbach is zo´n tweelingstad, middelpunt van de wijnbouw en wijnhandel, met levendig toerisme en grote wijnkelders, een luchtkuuroord en een thermale bron.

Bernkastel Duitsland
nog Bernkastel-Kues
Boppard Rijn Duitsland
Boppard aan de Rijn

Punderich is daarentegen heel rustig maar buitengewoon mooi gelegen in een bocht van de Moezel. Al zwervend langs de Moezel genieten we van deze mooie plaatsjes en de mooie vergezichten en strijken neer in Kobern-Gondorf, ook weer zo´n tweelingplaats, op een camperplaats die nogal lawaaiig blijkt te zijn omdat de weg er vlak langs loopt. In Gondorf bevindt zich een uitgestrekt park bij het slot Oberburg dat uit de 14e eeuw stamt. Uiteindelijk belanden we in Koblenz waar bij de Deutsches Eck de Moezel uitmondt in de Rijn. Koblenz is een oude Keltische nederzetting en rijk aan bezienswaardigheden.

Bij Koblenz steken we de Rijn over en rijden langs de Rijnoever zuidwaarts, een prachtige route waarbij we plaatsen als Boppard en Rüdesheim passeren en ook de beroemde Lorelei. Dit is echt een heel mooi stuk om met de camper te rijden met steeds een ruim uitzicht over de Rijn.
Bij Wiesbaden pakken we een stuk autobaan tot voorbij Frankfurt waarna we afslag 57 nemen en langs de Main rijden, opnieuw een mooi stukje Duitsland. In het prachtige stadje Miltenberg vinden we een gratis camperplaats direct aan de Main met prachtig uitzicht over het stadje.

Miltenberg Romantische strasse
Miltenberg Romantische strasse
Rothenburg ob der Tauber Duitsland
Rothenburg ob der Tauber

Belluno Tot Wertheim volgen we de oevers van de Main waarna we de Tauber volgen en in het fraaie Rothenburg ob der Tauber overnachten ( 6 euro) en de volgende dag het prachtige centrum bezoeken. Hier maken we kennis met de Rothenburger schneeballen ,die er heerlijk uitzien maar uiteindelijk toch niet zo geweldig blijken te smaken.

In Creglingen, ongeveer 15 km van Rothenburg, zoeken we camping "Romantische Strasse"op waar we Rita en Arie ontmoeten en waar we met z´n vieren een paar gezellige dagen doorbrengen.
Via de Bodensee (camping in Kressborn 20,70) en Bregenz rijden we Oostenrijk in, rijden over de fraaie Flexenpas naar Landeck en vandaar via Nauders en de Reschenpas  Noord-Italie binnen waar we dwars door het zogenaamde Sud Tirol rijden en uiteindelijk in Belluno (foto rechts) een overnachtingsplaats vinden (1,70)

Via de kustweg naar Triëst op zondag blijkt er veel drukte te geven want het is mooi weer en de mensen gaan massaal naar het strand en de auto´s staan rijendik langs deze weg geparkeerd.

Istrie.

In Triëst missen we de afslag naar Slovenië omdat ik verwacht dat er wel een aanduiding met de stad Koper zal staan maar er staat Capodistria, wat ik niet herken als Koper, maar na wat omzwervingen passeren we de grens met Sloveniè en zoeken een camping op in Iszola. Dat we hier geld moeten wisselen hebben we helemaal vergeten maar met euro´s kun je hier overal betalen. De volgende morgen toch eerst maar even een geldautomaat opgezocht.

Istrie Kroatie
Istrie Kroatie

We gaan nu langs de kust rijden en komen eerst in de fraaie stad Koper, een levendig havenstadje op een schiereiland. Bezienswaardig is het centrum rond het hoofdplein (Titov trg) met mooie doorkijkjes. Het verderop langs de kust gelegen Piran  is schilderachtig en terrasvormig gebouwd rond de haven, die zeker een foto waard is. In Portoroz is het druk toeristsch en hierna passeren we de grens naar Kroatië of Hrvatska in het Kroaats.   Savudria ligt op het meest westelijke puntje van Istrië en hier is het duidelijk wat rustiger dan in de voorgaande plaatsen. Het is hier aangenaam toeven omdat de warmte getemperd wordt door een heerlijk zeewindje.  Umag zelf is een mooi stadje maar de omgeving is geheel bezet door een paar grote campings die tot over de doorgaande weg reiken. Vrij staan met de camper zie je hier niet veel, op een enkel plaatsje na maar dan betreft het meestal vrij ruw en moeilijk begaanbaar terrein.  Wij strijken neer op camping Mareda bij Novigrad, een nette camping aan het strand en niet overvol. Novigrad (foto onder) is een heel aardig stadje met een Italiaans verleden en dat is duidelijk te merken ,de taal hier lijkt erg veel op het italiaans. Na een paar daagjes luieren hebben wij het hier wel bekeken en zetten onze trektocht langs de kust voort en passeren de plaatsen Porec, dat een heel belangrijke toeristenplaats is en een zeer bezienswaardige byzantijnse basiliek heeft  de Basilika Eufrasiana  die uit de 4e-6e eeuw stamt,en Vrsar ,een oud visresstadje dat zich heeft ontwikkelt tot een moderne badplaats. Rovinj is ook zo´n mooi schilderachtig stadje uit het verleden dat zich heeft ontwikkeld tot een toeristisch centrum.

Novigrad Kroatie
Novigrad Kroatie
Pula Kroatie
Pula Kroatie

Ons belangrijkste doel is Pula (foto rechts boven) en met name de arena van Pula die zeer fraai is. Maar naast de arena heeft Pula veel overblijfselen uit de Romeinse tijd, zoals poorten ,een triomfboog, een tempel van Augustus en Roma, een kathedraal en een citadel op de heuvel achter de kathedraal. Wij vervolgen onze weg via Medulin en de oost-kust van Istrië waar het veel minder druk is maar dat is te verklaren uit het feit dat er aan deze kant van Istrië vrijwel geen bruikbare stranden zijn. Rabac is daar een uitzondering op, het heeft een soort strand en er is veel toerisme. Wij overnachten er om de volgende dag van daaruit naar Brestova te rijden en de veerboot naar Cres te nemen, die ons voor 216 kuna ( ongeveer 30 euro) naar de overkant brengt. Cres (foto onder) en Mali Losinj zijn twee eilanden die door een brug met elkaar verbonden zijn. Grote delen van deze eilanden zijn bebost maar er zijn ook hele kale stukken.

Cres Kroatie
Cres
Krk Kroatie
Krk

kroatië camperreizen Naar de zuidpunt van Mali Losinj is bijna 100 km en daar overnachten we op één van de vele campings die daar blijken te zijn. Wij hadden niet verwacht dat er zoveel toerisme op deze eilanden zou zijn, het blijkt er op een aantal plaatsen gewoon druk te zijn met grote campings maar er zijn ook plaatsen onderweg waar het absoluut uitgestorven lijkt te zijn. In Merag nemen we het veer naar Krk (ook weer voor 216 km, foto boven) waar we ook op ons gemak gaan rondkijken. Er zijn verschillende leuke plaatsjes maar Vrbnik was wat ons betreft een uitschieter zo mooi. In Silo vinden we op camping Tiha een heerlijk plekje met uitzicht op het "vaste land" waar we een paar dagen heerlijk genieten van het strandleven op Krk.

Via de tolbrug verlaten we Krk na een paar dagen en rijden over de prachtige kustweg, de Jadranska Magistrala, (foto rechts) oostwaarts en omdat we het eilandhoppen nu te pakken hebben nemen we de veerboot naar Pag ( 174 kn) om dit eiland, dat we 30 jaar geleden ook al eens bezocht hebben, weer eens in ons op te nemen. We herkennen er bijna niets meer, de ontwikkelingen blijken ook hier niet stil te hebben gestaan, de campings zijn duidelijk groter en drukker dan 30 jaar geleden.
Omdat de temperaturen hier overdag boven de 35 graden gaan en we dit toch wel een beetje teveel van het goede vinden besluiten we de zon de rug toe te keren en noordwaarts te gaan. Na een mooie rit via Karlovac en langs Zagreb rijden we via de grensovergang Gorican-Letenye Hongarije binnen.

Balatonmeer.

Omdat we veel van het Balatonmeer, ook wel de Hongaarse Zee genaamd, gehoord hebben maar er nog nooit geweest zijn besluiten we daar een tijdje neer te strijken.

Balatonmeer
Balatonmeer met de camper

Onze eerste stopplaats is Keszthely, dit blijkt de grootste en oudste bewoonde plaats aan het meer te zijn. Er is een prachtig kasteel, het Festetics-kasteel, het derde grootste kasteel van Hongarije.  Het Balatonmeer is ongeveer 75 km lang en de breedte varieert van 6 km tot ongeveer 14 km. We besluiten een rondje Balatonmeer te doen, linksom en dat blijkt prima te doen. Overal langs het meer vinden we leuke toeristenplaatsjes en plaatsen die uitnodigen om een stop in te lassen wat we dan ook regelmatig doen.

Hongarije Hongarije met campers Campings blijken er in overvloed te zijn en wat opvalt is dan het er nog niet druk is. Er is overal heel veel ruimte. Eén van de mooiste plekjes is Tihany, te herkennen aan de kerk (foto rechts) met twee torens op een schiereiland dat vijf kilometer het Balatonmeer in steekt en 3 km breed is. Als we weer bij Keszthely zijn zit ons rondje er op en gaan via Zalaegerszeg naar Szalafö, een uit zeven karakteristieke nederzettingen bestaand dorp.
De nederzetting Pityeszer is als openluchtmuseum te bezoeken (toegang 800 HF voor 2 personen) en hier kun je de oorspronkelijke huizen en schuren van binnen en van buiten bekijken.
In Ják staat de monumentale Sint Joriskerk uit de Romaanse tijd, gebouwd tussen 1214 en 1256, waarvan een verkleinde versie in Boedapest staat in de Vajdahunyad burcht. We blijven in noordelijke richting rijden en bezoeken het prachtige Köszeg met,naar men zegt, de mooiste binnenstad van het land. Rondom het Jurisicsplein staan prachtige monumenten, vrijwel elk huis is hier een monument. We vinden gemakkelijk een parkeerplaats, het is hier namelijk helemaal niet toeristisch druk, en maken een heerlijke wandeling langs alle fraaie monumenten die hier te bewonderen zijn. Absoluut de moeite meer dan waard. We verlaten bij Köszeg, dat dicht bij de grens met Oostenrijk ligt, Hongarije met een gevoel dat dit een land is waar nog veel meer te zien moet zijn en waar we zeker nog eens terug komen.

Na ons laatste Hongaarse geld bij de grens te hebben omgewisseld in euro´s rijden we door het prachtig glooiende land van Oostenrijk naar de Neusiedler See. Omdat het die dag zondag blijkt te zijn is het daar nogal druk en rijden we langs de westoever noordwaarts tot we de Donau tegen komen en deze westwaarts volgen.

Donau reizen motorhome
Donau
Donau motorhome reizen
Donau

In Hainburg gaan we naar het prachtige uitkijkpunt op de Hainberg en kunnen een heel stuk van de Donau overzien en zien aan de overkant Bratislava liggen. We steken de Donau over en langs de noordkant gaan we richting Wenen en hopen onderweg een overnachtingsplaats te vinden. Dat lukt niet en uiteindelijk komen, wat later dan de bedoeling was, terecht op camping "Neue Donau" waar we overnachten. Via Krems vervolgen we onze route langs de Donau en in Au is een leuke kleine camping die massaal gebruikt wordt door fietsers die langs de Donau fietsen. Dit lijkt heel populair te zijn want we komen er tolloze tegen. Niet verwonderlijk want het is een prachtige rivier om langs te fietsen.

mauthausen camperreizen De volgende dag bezoeken we het nabijgelegen voormalige concentratiekamp Mauthausen (entree 1 euro pp) dat als museum is ingericht.
Camperreizen Kroatie Ook de beruchte "Steinbruch", waar de krijgsgevangen vaak vanaf werden geduwd en te pletter vielen, bezoeken we en het geheel is zeer indrukwekkend maar niet erg opwekkend. Verder langs de Donau komen we uiteindelijk in Passau, de driestromenstad, waar de Inn in de Donau uitkomt. Hier komen we Duitsland weer binnen en kunnen we weer gebruik gaan maken van de "wohnmobil-stellplatzen" waar Duitsland er vele van heeft. We rijden noordwaarts via de N 85 via Cham, overnachten in Oberviechtal (gratis incl. sani) door het Fichtelgebergte naar Kronach een prachtig stadje met camperplaats ( 2 euro incl.sani) waar een wijnfeest gaande is. Als we later ongemerkt, Thuringen, dat vroeger in Oost-Duitsland lag, binnen rijden valt ons op dat de wegen wat slechter zijn maar vooral, dat de huizen er over het algemeen slordig en grauw uit zien, de verschillen met het westen zijn nog langs niet uitgewist. Via Kassel komen we op een prachtige nieuwe camperplaats in Wolfhagen terecht waar een vrijwillige bijdrage de overnachtingskosten zijn. Na nog een overnachting in Bocholt bij het textielmuseum (gratis), familiebezoek in Winterswijk en nog een rondritje door Twente met een overnachting op camperplaats "De Heurne" in Wierden komen we weer behouden thuis.

meer reisverhalen van Chiel de Graaf Marokko van Chiel de Graaf


mail campersite
Aankooptips 1
Accu laden
Afschrijving new
Bedden new
Duitsland info
e-Bikes
Herstellers MH
Kerstmarkten
LPG flessen of tank
Opaalkust
Opzetcampers
Parking Aarschot
Keuken
verwarming ALDE
Verkeer
Verzekeringen
Spanje rondrit
YouTube 1  |  2
Zuid Europa
Zitgroep new
top

Home


België

Citytrip Doornik
Truckshow Battice
Motorcross Wingene
Onze eerste reis
WE Gent Bakkertje

Canada

Ann uit Canada
Rondie West Canada

Europa

Europa Tour

bel cardstop bij verlies van uw bankkaart

Video met camperreizen


100 reisverhalen klik

Duitsland

Alpenstrasse
Fietsweek in de Eifel
Hemelvaarttreffen
Beieren
Duitslandtour 1
Duitslandtour 2
Duitslandtour 3
Harz in Duitsland Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Moezel Edith Gerald
Hamburg Stropke
Niesmann-Bischoff
Romantische Strasse
Frankenland 2006
Trip langs 4 rivieren
Wijnfeesten Moezel

Caravan Salon
   Düsseldorf 
  2001   2002
  2003   2004
  2005   2006
  2007   2008
  2009   2010
  2011   2012
  2013   2014
  2015   2016
  2017   2018
Frankrijk

3 weken Frankrijk
30 dagen Frankrijk
Ardeche
Bretagne Frankrijk
Bretagne 2
Citytrip Amiens
Citytrip Bergues  Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Cote fleurie
Middelandse zee
Frankrijktoer Stropke
Gorges du tarn
Noord Frankrijk
Normandie Stropke
Invasiestranden
Jura Filip en Ria
Tour de France
Tour de France 2
Vallei van de Lot
Weekje Elzassen

top         campersite informatie en tips voor de motorhome

Griekenland

door Griekenland
Evia Grieks eiland
Poleponnessos Chris

Groot-Brittannië

Engeland Demey
Devon Cornwall 1
Devon Cornwall 2

Italië

Toscane Filip Rots
Toscane
Dolomieten Filip
Venetië
Mondo Natura
Sicilië Gon Louis
Sicilia Karel Frieda
Sicilië Italie

Kroatië

Kroatië Chiel de Graaf

campertrips

Marokko

Marokko Margot
Marokko Chiel d/Graaf
Marokko Stefaan

Nederland

Truckshow VMV

Noorwegen

Cruise lysefjord
Kostprijs Noorwegen
Zuid Noorwegen
Noord Noorwegen
Noordkaap Dejonghe

Oostenrijk

Fieberbrunn

Portugal

Portugal Foli

Slovenië

Slovenië Tilano
Slovenie Kroatie
Spanje

Rondrit 2016 Dirk en Rita
Calpe Benidorm  Calpe Benidorm Spanje
Benidorm in cijfers
Campings in Benidorm
Platja d´Aro Modest
Spanje Portugal
Pyreneeën
Appartement huren
Winter Spanje Margot
Andalousië Willy

Turkije

Turkije over land
Turkije 3 Willys deel 1
Turkije 3 Willys deel 2
Turkije 3 Willys deel 3

USA

Droom in Florida
Everglades

Zuid Europa  Zuid Europa overwinteren

Overwinteren Ber Liza
Overwinteren
Noel De Kuyssche