Roller Team Pegaso Garage alkoof motorhomes

reisverhaal FRANKRIJK Amiens

Citytrip naar AMIENS

Picardie Amiens

campersite
HOME campersite

Nieuw Forum
Kalender
Sitemap
Verdelers Belgie

Links naar nuttige websites over motorhomes

100 Merken
33 VAN Merken
80 merken USA
Clubs MH

motorhomes Te Koop in 5 prijsklassen

onder 25000 €
plus 25000 €

Motorhome verhuur klik

campersite menu Motorhomes klassen

Campervan
VAN upd
6 meter MH

menu Motorhomeparkings

Ideale parking
Duitsland

motorhome parkings camperplaatsen in Belgie

Aalst O-Vl
Antwerpen
Arlon
Assenede

100 reisverhalen met mobilhomes klik

Alle reizen
Benidorm
Cote Fleurie

dusseldorf 2013

Dusseldorf 2001

naar ALDE verwarming klik

Alde verwarming
Banden
Verwarming

Tips

Aankooptips 1
Afschrijving
Nummerplaat

Aanhangwagens voor achter de motorhome

Autotransporter

Toerisme Waarheen

Vlaanderen
Wallonie

YouTube

MH reizen

facebooktwitter

disclaimer klik


Europa icon
Europa    
reisdocumenten  

reisverhalen met de motorhome op blogs en homepages
reisverhalen    


motorhome reizen

feestdagen B
feestdagen NL
Fietspas
koopzondagen
Belgie

koopzondagen
Nederland

Noodnummers
Packlist
schoolvakanties
Belgie

schoolvakanties Nederland

openen in
nieuw venster

YouTube Videos reizen motorhomes
motorhome reizen 
4 

PicardiŽ is een toeristisch aantrekkelijke regio tussen Parijs en Arras (Nord-Pas - de - Calais). Op amper een paar uur rijden van bij ons ligt AMIENS, tussen Parijs en Rijsel.
Het is een van de belangrijkste steden in de Picardië. Het is een bestemming die zich uitstekend leent voor een korte vakantie. In de omgeving vind je bossen, kastelen, burchten, kloosters, kathedralen en een prachtige natuur.
PicardiŽ omvat drie departementen : Aisne, Oise en de Somme. De Somme heeft twee bekende plaatsen : de kathedraal van AMIENS en de herdenkingsplaats van het Slagveld van de Somme tijdens de Eerste Wereldoorlog. PicardiŽ wordt de bakermat van de gotiek genoemd. Deze benaming is terug te vinden in de vele kathedralen die de Picardische steden rijk zijn.

Reisverhalen met Motorhomes Dirk en Rita

Maar vooraleer we doorrijden naar Amiens houden we een stop in DOULLENS langs de N25-Arras-Amiens, Boulevard Ernest Dehťe waar een camperplaats is voor vier motorhomes met voorzieningen ; niet zo rustig om te slapen gezien dicht bij de N25.

Doullens is een aangename stad waar we op goed geluk af, door de straten kuieren en er mooie vernieuwde gevels met nog enkel interessante monumenten ontdekken.
De Citadel bevindt zich naast de rivier l´Authie, waar het aangenaam wandelen is. Doullens was een grensstad met de Spaanse Nederlanden gedurende het tijdperk van de verbinding tussen PicardiŽ met Frankrijk (1435) en het Vredesverdrag van Nijmegen (1679) onder Lodewijk XIV. De Citadel werd opgericht om de stad te verdedigen.
Het Belfort werd opgericht in 1363. Het was vroeger de zetel van de gemeenteraad en doet thans dienst als toerismebureau.
De oude Sint-Pieterskerk daterend uit de 13e eeuw is gerangschikt bij de historische monumenten. Deze werd vernietigd tijdens de revolutie. Alleen bleef de middenbeuk over met zijn merkwaardige fijne dubbele zuilen en de bovenste galerij.
Het Lombart Museum heeft een tuin voorzien van grote beelden.
Het stadhuis is bekend omwille van de zeer mooie gelambriseerde zaal op de eerste verdieping zijnde ďde zaal van het enig bevelĒ waar op 26-03-1918 het akkoord werd getekend, gegeven aan Generaal Foch, ten einde het Duitse offensief tegen de houden.
De Onze Lieve Vrouwkerk waarin zich de Kapel van het Heilig Graf bevindt is wegens restauratiewerken echter niet te bezoeken.

We genieten van de eerste zonnestralen (13° met wind) en nemen de scooter om de omgeving te verkennen en rijden reeds na 7 km door de poort van LUCHEUX. Het is een rustig klein middeleeuws dorpje met een Belfort van de 13e eeuw. We rijden voorbij de bruiloftsboom, ongeveer 300 jaar oud, waar volgens het gebruik de bruiloftsgasten toekijken hoe het jonge bruidspaartje door de kleine ruimte tussen de twee bomen passeert : "le premier qui passera MaÓtre sera !". Het kasteel uit de XIVe eeuw kan, gezien de renovatie, niet bezocht worden. De landbouwers op de grote tractors leggen de laatste hand aan de immense velden zodat alles weer volop kan groeien.

We verlaten Doullens en rijden door naar Amiens. We vinden een plaatsje voor de motorhome aan de Port d´Aval, aan de rand van de stad, met prachtig uitzicht op het water; er blijven negen motorhomes overnachten ; er is zeker plaats genoeg voor 30-tal. Heel rustig is het niet, want de nabij gelegen grote baan wordt ís nachts druk bereden.

AMIENS was reeds vroeg een welvarende stad dankzij een plant waaruit men de kleurstof pastelblauw haalde. Die plant kon men alleen hier kweken dank zij de speciale ondergrond (vochtige kalkgrond). Hierdoor telde de stad reeds in de 13e eeuw ca. 20.000 inwoners. In de 16e eeuw bloeide de textielindustrie en bracht grote rijkdom. Maar onlusten waren nooit ver weg want Amiens had zich vaak tegen de Franse koningen gekeerd.
De imposante Kathedraal Notre - Dame van Amiens is de grootste kathedraal van Frankrijk (145 m lang en 70 m breed) met het hoogste stenen kerkschip ter wereld en ligt een beetje hoger dan de rest van de stad. Hoog genoeg om ze plots te zien opduiken van op talloze plekken in de stad : achter een rij huizen, tussen twee straatjes door of vanuit een van de gezellige parkjes. Helderheid, perfectie, harmonie van de verhoudingen zijn de typerende kenmerken van deze kathedraal. Er kunnen ca. 12.000 mensen in rechtstaan. De bedoeling was dat de ganse bevolking er terecht kon. De bouw werd gestart in de 13e eeuw en beŽindigd in de 15e eeuw. De geestelijken waren erin geslaagd een belangrijke relikwie van St-Jan de Doper in de kerk te bewaren, namelijk zijn schedel. De talrijke bedevaarders brachten veel geld in het laatje en zorgden zo voor het succesrijk afwerken van het prestigieuze bouwwerk.
Als voornaamste bezienswaardigheid in de kathedraal is er het koor met 110 koorstoelen uit de 16e eeuw. 4.000 gebeeldhouwde figuurtjes verhalen de beroepen van vroeger en stellen godsdienstige taferelen voor. Rond dit koor vind je het leven uitgebeeld van St-Jan de Doper in 2 x 4 houten taferelen uit de 16e eeuw en aan de andere zijde van het koor het leven van St-Firmin die als eerste bisschop van Amiens geboekstaafd staat. Ook de bronzen grafbeelden verdienen je aandacht want niet zelden zijn deze tijdens de Franse Revolutie vernietigd. In het midden van de kerk vind je een labyrinth.
Het gebouw is door Unesco in 1981 uitgeroepen tot wereldmonument. Het is een van de belangrijkste voortbrengselen van de Franse Gotische kerkbouw. De kathedraal werd in de 19e eeuw gerestaureerd.
Amiens heeft trouwens nog wel meer imposante, oude gebouwen : het grote HŰtel de Ville, het justitiepaleis, de oude bibliotheek, het Musťe de PicardiŽ met archeologische verzamelingen, het belfort en de autovrije winkelstraten maar je je hart kan ophalen.

In Amiens vind je ook de Hortillonnages. Dit is een uitzonderlijk landschap van ongeveer 300 hectaren kleine eilandjes. Deze oude moerassen werden eerst uitgebaat voor het turf en vervolgens voor de tuinbouw : vooral bloemkool maar ook suikerbieten hadden uitzonderlijke opbrengsten. Het gebied werd immers gedraineerd door het graven van 55 km lange kanalen. Het werd oorspronkelijk aangelegd voor de plantenkweek van de plant die de pastelblauwe kleurstof leverde. De eilandjes die ontstonden door het graven van kanalen zijn zeer vruchtbaar doordat het zware slib uit die grachten hierop werd uitgekeerd. Het is vandaag een beschermde plek en het vervoermiddel is een platte traditionele bodemboot met hoorntjes en een geruisloze elektrische motor. Je kan deze kanalen afvaren, de toeristische boten vind je aan de rand van de stad, waar de fauna en de flora van een rustige en beschermde ruimte genieten. De huidige privť eigenaars van de meeste eilandjes doen hun best om hun tuintjes te overladen met kleurrijke bloemenperken of groentetuinen. Te voet is het eveneens gezellig kuieren langs het jaagpad.

Saint-Leu : het kleine VenetiŽ van het Noorden. Het is een pittoreske wijk met kleine huisjes en gekleurde gevels en nodigt je eveneens uit om wat rond te slenteren : pure plattelandssfeer in een grote stad ! Hier vind je het oude Amiens, nauw verbonden met het water dat wordt doorkruist door de vele kanalen.

De beroemde schrijver Jules Verne huwde een meisje uit Amiens in 1857 en vestigde zich voorgoed in Amiens in 1871. Hij is dan 43 jaar en begint romans te schrijven waaraan hij zijn succes te danken heeft. Het huis : 2, rue Charles Dubois, waar hij leefde is opengesteld voor bezoeken en bevat getuigenissen van zijn leven en zijn werk. Hij nam actief deel aan het leven in Amiens en opende in 1889 officieel het circus dat zijn naam draagt. Hij werd begraven op het kerkhof van Madeleine.

Bezoeken we nog verder de siertuinen en parken : zoŲlogische park en het park van Hotoie, het park Saint-Pierre, de Plantentuin, de Tuin van het bisdom, het romantische kerkhof van Madeleine, de ommuurde tuin Alexandre of de archeoloische tuin van Saint-Acheul ? Neen, we hebben al zo veel rondgeslenterd en zetten liever de reis verder naar GOURNAY-EN-BRAY (NormandiŽ).

Gournay-en-Bray is een groot dorp met 10 plaatsen voor motorhomes met voorzieningen, heel rustig gelegen ; we overnachten er met drie motorhomes.

Het stadhuis heeft een grote tuin, waar wij ten volle kunnen genieten van de prachtige bloemen. In het restaurant "Au Resto" ontmoeten wij een Antwerpse lady die met haar Franse vriend een heel mooi etablissement uitbaten gelegen : 4, rue Charles de Gaulle, met traditionele keuken www.auresto.fr. Ook bewonderen wij er twee oude poorten genaamd ´porte de Paris´ en een mooi centrum met fonteinen, diverse beelden in de stadstuinen en een grote afbeelding in mozaÔk zijnde de voorstelling van de planeten : heel eigenaardig.
Na dit gezien te hebben komt de scooter boven en leidt ons naar het nabij gelegen middeleeuws dorpje GERBEROY. Hier is de tijd blijven stille staan en rustig dat het er is; echterÖ de bussen leveren er bezoekers af maar anders is niemand te bespeuren; de restaurantjes zijn ook nog niet open en toch is het fijn wandelen op de kasseien : net Brugge maar in het piepkleinÖ zeker eens de moeite waard.

Het verlengd weekend (4 dagen) zit er bijna op en we zakken af naar BERCK-SUR-MER waar een avondwandeling aan zee deugd doet. We brengen er de laatste nacht door vooraleer terug naar huis te vertrekken; helaas worden we wakker van de pletsende regen ! Het mooie weer is voorbij; de plicht roept; we keren huiswaarts en zijn tevreden : we hebben genoten !

stelplaatsen voor mobilhomes in Frankrijk Staanplaatsen van deze citytrip met de motorhome :

motorhome reisverhaal amiens Doullens, langs de
N25 Arras-Amiens, Boulevard Ernest Dehťe (PicardiŽ)
Plaats voor vier motorhomes met voorziening om te lozen, nemen van water en vuilnisbakken,
Niet zo rustig om te overnachten gezien dicht bij de N25.
Het stadje Doullens is heel dichtbij en zeer aangenaam, vele mogelijkheden om te eten, te wandelen, te winkelen.

Amiens, Port d´Aval (PicardiŽ) Prachtig uitzicht op het water
Plaats voor dertig motorhomes - enkel vuilnisbakken gezien Grote drukke stad
Niet rustig om te overnachten gezien nabij grote baan

Gournay-en-Bray, avenue Sadi Carnot (NormandiŽ) Mooi uitzicht op stadspark
Plaats voor tien motorhomes met voorziening om te lozen, nemen van gewoon Ė en drinkbaar water, vuilnisbakken, twee bollen voor glas. Mooi groot dorp Heel rustig om te overnachten

Berck-sur-Mer, route du Phare (Nord - Pas - de - Calais)
Nabij de vuurtoren Ė gelegen aan de zee Ė prachtig breed strand Mogelijk tot plaatsen van zeer veel motorhomes. Tamelijk rustig om te overnachten

Reisverhalen met motorhomes Zuid Frankrijk Dirk en RitaDecock carrossereie klik
DCR herstelt of vervangt
alle autoruiten ongeacht het merk


motorhome Mc Louis Tandy 2014
Mc Louis Carat info Dicar Geel


PhoeniX TOP liner integraal VEE
PhoeniX TOP Liner
Dicar Verhuur motorhomes
klik
Dicar verhuurHymer Exsis i mobilhome ABC Mobile
klik
ABC Mobile RentCTM Berlaar Maldegem logo
+32 03 482 28 46verhuur logo Urbano motorhomes
Urbano verhuur


verhuur
campervan motorhomes
Minicamper
motorhomes bij MH
verdelers Belgie

Campervan mobilhomes
Campervan
Dealers in Belgie


6 meter mobilhomes in Belgie
6 meter MH
Belgische verdelers

YouTube logo
Moterhome reizen
op YouTube
4_4


Amiens Tourisme amiens tourisme
Disclaimer campertsite
Tips
Aankooptips 1
Afschrijving new
Zithoek
Bedden new
MH parkings
Parking Aarschot
Rochehaut
Temse De Zaat
Vleteren
Motorhomes
Campervan
Buscampers
Opzetcampers
Verdelers
Techniek
Accu laden
Fiat motor
verwarming ALDE
Herstellers MH
Diversen
Spanje rondrit
YouTube 1  |  2
Zuid Europa
LPG flessen of tank

dode link of hint melden ?

dode link melden
hint voor Amiens


België

Citytrip Doornik
Truckshow Battice
Motorcross Wingene
Onze eerste reis
WE Gent Bakkertje

Canada

Ann uit Canada
Rondie West Canada

Europa

Europa Tour

bel cardstop bij verlies van uw bankkaart

Video met camperreizen


100 reisverhalen klik

Duitsland

Alpenstrasse
Fietsweek in de Eifel
Hemelvaarttreffen
Beieren
Duitslandtour 1
Duitslandtour 2
Duitslandtour 3
Harz in Duitsland Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Moezel Edith Gerald
Hamburg Stropke
Niesmann-Bischoff
Romantische Strasse
Frankenland 2006
Trip langs 4 rivieren
Wijnfeesten Moezel

Caravan Salon
   Düsseldorf 
  2001   2002
  2003   2004
  2005   2006
  2007   2008
  2009   2010
  2011   2012
  2013   2014
  2015   2016
  2017   2018
Frankrijk

3 weken Frankrijk
30 dagen Frankrijk
Ardeche
Bretagne Frankrijk
Bretagne 2
Citytrip Amiens
Citytrip Bergues  Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Cote fleurie
Middelandse zee
Frankrijktoer Stropke
Gorges du tarn
Noord Frankrijk
Normandie Stropke
Invasiestranden
Jura Filip en Ria
Tour de France
Tour de France 2
Vallei van de Lot
Weekje Elzassen

top         campersite informatie en tips voor de motorhome

Griekenland

door Griekenland
Evia Grieks eiland
Poleponnessos Chris

Groot-Brittannië

Engeland Demey
Devon Cornwall 1
Devon Cornwall 2

Italië

Toscane Filip Rots
Toscane
Dolomieten Filip
Venetië
Mondo Natura
Sicilië Gon Louis
Sicilia Karel Frieda
SiciliŽ Italie

Kroatië

Kroatië Chiel de Graaf

campertrips

Marokko

Marokko Margot
Marokko Chiel d/Graaf
Marokko Stefaan

Nederland

Truckshow VMV

Noorwegen

Cruise lysefjord
Kostprijs Noorwegen
Zuid Noorwegen
Noord Noorwegen
Noordkaap Dejonghe

Oostenrijk

Fieberbrunn

Portugal

Portugal Foli

Slovenië

SloveniŽ Tilano
Slovenie Kroatie
Spanje

Rondrit 2016 Dirk en Rita
Calpe Benidorm  Calpe Benidorm Spanje
Benidorm in cijfers
Campings in Benidorm
Platja d´Aro Modest
Spanje Portugal
Pyreneeën
Appartement huren
Winter Spanje Margot
Andalousië Willy

Turkije

Turkije over land
Turkije 3 Willys deel 1
Turkije 3 Willys deel 2
Turkije 3 Willys deel 3

USA

Droom in Florida
Everglades

Zuid Europa  Zuid Europa overwinteren

Overwinteren Ber Liza
Overwinteren
Noel De Kuyssche