campersite Belgie
HOME
Links
campersite menu Te Koop mobilhomes
Motorhome verhuur
campersite menu Motorhomes
Motorhomeparkings
Parkings Belgie
100 reisverhalen links klik
dusseldorg 2011
naar ALDE verwarming klik
motorhome Tips
campersite Aanhangwagens menu logo
Waarheen bestemmingen voor motorhomes Vlaanderen, Wallonie, Frankrijk, Duitsland
menu YouTube videos

facebooktwitter

disclaimer klik
Rimor Nemho alkoof motorhome op Ford Transit

Stropke toert door Frankrijk met de motorhome

campersite tips en informatie voor de motorhome

Maandag 18 augustus 2003

Reisverhalen Frankrijk met Stropke De zomer van 2003 zal de warmste van de afgelopen 20 jaar worden.
Stropke reisverhaal met de motorhome Weken lang schijnt nu al de zon, zonder één druppel regen. Het is 11 u, wij kunnen eindelijk op verlof vertrekken met de motorhome, en het gaat regenen... Het weerbericht voorspelt barslecht weer in de Ardennen. Net waar wij naar toe zullen rijden... Maar ach, het is maar een overbruggingsrit.
Onze motorhome reis is grotendeels voorbereid en uitgestippeld, alhoewel we flexibel blijven in de overnachtingsplaatsen en de te bezoeken plaatsen.
 We plannen een reis door de Franse Ardennen, de Champagne streek, Cote d’Or, Bourgogne,
 Ardèche, Cevennes, Auvergne, terug Champagne en tenslotte een stukje Nord. In de Ardèche willen we meerdere dagen rondtoeren.


Stropke Reisverhalen met de motorhome

Via de autostrade rijden we tot Mons (Bergen). Vanaf daar plenst de regen naar beneden. Tijd om de binnenbanen op te zoeken. We passeren Jeumont, Beaumont, Philippeville (N5), Couvin, Rocroi, Charleville-Meziers, Sedan, Verdun, Haudinville, Dreve sur Meuse, om te stoppen in Lacroix-sur-Meuse.

In ons boekje van France Passion staat ´Domaine Piscicole de Loisirs´. Benieuwd wat dit zou zijn. Eénmaal van de grote baan af, rijden we een mooie vallei in. Duidelijke richtingaanwijzers leiden ons naar onze plek. Het is een mooi groot terrein op gras met hoge bomen. Rust en kalmte overheersen.
Er staan nog 3 “collega´s” : een D, een GB en een F.

We zijn nog maar net uitgestapt of onze Duitse buurvrouw begint onmiddellijk een gesprek en weet ons te vertellen dat ze hier forellen gekocht heeft om te barbecuen. Ah, we zijn op een forellenkwekerij aanbeland. Leuk ! We melden ons aan, maar het idee om ook de barbecue aan te steken in de regen bevalt ons niet. De DPdL blijkt een hotel “Logis de France” te zijn met 6 kamers en een goed restaurant. Er zijn kweekvijvers en ook diverse visvijvers voor vissers.Decock carrossereie klik
klik
DCR werkt met verf van BASF Glasurit
een garantie voor optimale kwaliteit


E en P hydraulics
klik
EP hydraulics ABCLacroix-sur-Meuse
Zalmforellen
Reisverslag Stropke toert door Frankrijk
Zalmforellen in de kweekvijver
van "Domaine Piscicole de Loisirs"
Prachtige rustige plaats
Motorhome reizen Reisverhalen
Reisverhalen van Stropke
Het bordje van "France Passion"
en de electriciteitsaansluiting.
De vrouw des huizes is een Waalse.
Het deed haar plezier dat wij er waren.
De forellen smaakten heerlijk !

Wij blijven eten in het restaurant : voorgerecht + een verse forel met amandelnootjes + een nagerecht voor 15 euro. Nog een flesje witte wijn van 12 euro en een koffie (1,5 euro). Méér moet dat niet zijn op onze eerste verlofdag ... En, we slapen zéér rustig.

Méér info op deze website : www.aubergedelapechealatruite.com


Dinsdag 19 aug 2003

De zon schijnt opnieuw in alle hevigheid zoals we de laatste 6 weken al gewoon geworden zijn. We rijden naar Bar-Le-Duc over de weg die in de 1ste wereldoorlog de naam “Voie sacrée", (geheiligde weg) kreeg. Net voor het binnenrijden van de stad zien we diverse borden voor info, camping municipal en nog één voor campingcars (het Franse woord voor mobile homes). We parkeren onze camper op de grote parking er vlak voor en verkennen te voet de stad.

Bar-Le-Duc      Méér info op deze website : www.mairie-bar-le-duc.fr/

loosplaats sanizuil op camperplaats Bar-Le-Duc
reisverhalen Frankrijk motorhome
De camperplaats is niet groot. Je kan er vuil water lozen,
vers water tanken en het WC legen.
Er stonden een 5 tal Franse "campingcaristes",
die op het eerste zicht niet direct op doorreis zijn.

De bovenstad, die haar oude aanzien bewaard heeft,
wordt gedomineerd door het voormalige Château-Neuf
(16de-17de eeuw).


camperreizen Frankrijk met de motorhome
Bar-le-Duc (55-Meuse), is een bedrijvige stad.
Dit is het stadhuis.


top

Foto links De kerk St-Antoine (14de-15de eeuw) is gedeeltelijk
over een kanaal heengebouwd.
Het heeft een speciaal interieur met fresco’s.

We rijden door naar St-Dizier (D384) richting Troyes om dan af te slaan naar het LAC DU DER - CHANTECOQ. Dit is het grootste artificiële meer van Frankrijk, alwaar in de herfst 10.000den kraanvogels een tussenstop maken op hun trektocht. Het werd aangelegd in 1974. Maar het meer lag grotendeels droog. We zagen enkele reigers en in de verte 6 kraanvogels (denken we, want zelfs met de verrekijker waren ze niet direct herkenbaar). Er was een sani-station op de parking (zonder bomen). We lozen voor de eerste keer ons vuil water (weer wat gewicht minder hé !). We rijden door naar de volgende meren. Daar stond wél water. Niettegenstaande het natuurlijke meren zijn, is alles er zo menselijk artificieel gemaakt : veel hoge draad, fietswegen in asfalt, mooie parkings. Niet direct iets wat we verwachten van natuurlijke meren ...

Meer info op deze website :www.lpochampagneardenne.com/
Lac du Der - Chantecoq

sanistation op camperplaats Lac du Der
Lac der Chantecoq.
De aanlegsteigers liggen op het droge.
Ongelooflijk dat een paar maanden droogte
het meer doet opdrogen.

Sanistation aan het meer.
Achteraan is een supergrote parking
evenwel geen enkel boompje voor wat schaduwVeel vogels waren er niet te zien...
Dit meer moet je in feite in het najaar bezoeken,
wanneer de trekvogels op doortocht zijn.
Nog een steiger op het droge.
We rijden door naar Bligny en vinden het France Passion adres bij champagneboer Laval. De mensen zijn uitermate vriendelijk. We worden voor een TV geplaatst en de video geeft ons uitleg over de groei van de druif, de oogst en de mechanische bewerkingen van de druif. Daarna nemen ze ons mee naar de kelders waar we nog eens alles in 't echt zien mét uitleg en demonstratie. Tof ! We hebben met plezier enkele flessen BRUT en ROSE gekocht (11 en 12 euro/fles). Na proeven natuurlijk ! We waren zelfs een beetje aangeschoten van al dat proeven. Men biedt ons vers water aan, wat we natuurlijk bijtanken.

Méér info op deze website :http://bligny.cc-bar-sur-aube.fr/

Bligny(Champagne)


Prachtige binnenbanen naar Bligny,
een klein dorp met 7 champagneboeren.
Eén ervan is trouwens een "Chateau",
iets wat men niet dikwijls tegenkomt.

Champagneflessen in diverse groottes.
Het kleintje is
een Piccolo (20 cl)
en de grote is een Nebucadnezar (15 L)Onze overnachtingsplaats op het erf.
Niets speciaals hier, maar wel veilig en rustig.
We krijgen in de kelders een rondleiding én demonstratie.


Woensdag 20 aug 2003

Het is opnieuw betrokken en regenachtig. Via binnenbaantjes passeren we Champignol-lez-Mondeville (D70), St-Usage, Fontette, Essoyes, Mussy-sur-Seine, Chatillon-sur-Seine, Sombernon om te stoppen in Autun (71-Saône-et-Loire). We bezoeken de kathedraal van St-Lazare (12de eeuw), welke één van de merkwaardigste Romaanse religieuze bouwwerken is. Boven het hoofdportaal is een prachtige tympaan met voorstelling van het laatste Oordeel. In de kerk vind je gratis folders met nederlandstalige uitleg over de bouw van de kerk, de diverse bas-reliëfs enz.
Er zijn ook diverse overblijfselen van de Romeinse bezetting. Wij bezochten het Romeins theater. De batterij van ons fototoestel valt plat ... geen foto's dus.

Méér informatie over Autun op deze website : http://www.autun.com/

We rijden via Le Creusot (N80) en Buxy naar St-Vallerin, ons eindpunt van deze dag. Ook een adres uit France Passion : Caves Domaine Michel Andreotti. De vrouw des huize Arlette verwelkomt ons. Het is opnieuw beginnen regenen en ze is bang dat op de voorziene plaats onze mobile home in de modder zou zakken. We mogen daarom op het erf staan, maar ze verwittigd ons dat er morgenvroeg nogal wat lawaai zal zijn van opstartende machines. We mogen de batterijtjes van ons fototoestel opladen.
We bezoeken de cave en kopen een enkele flessen Bourgogne, een Pinot Noir druif, gerijpt in eikenhouten vaten (6,2 euro/fles). De flessen moeten nog een paar jaar blijven liggen.
Rond 7 u worden we effectief gewekt door de machines. Door het warme weer in juli en augustus is de druivenoogst een maand vroeger dan normaal begonnen. Te voet gaan we naar St-Vallerin, waar we bij de warme bakker ons brood kopen.

Méér informatie van de cave op deze website : http://membres.lycos.fr/andreotti/


Donderdag 21 aug 2003

De boeren zijn al volop druiven aan 't plukken. Hier gebeurt het machinaal. Een grote tractor die boven de druivenranken rijdt, zuigt de druiven van hun steeltjes. De wijnoogst zal tegenslaan dit jaar, zeggen ze mij. In april had men –9° celcius en nu enkele maanden geen regen en een hittegolf. Veel druiven zijn opengebarsten. De regen is weer weg en de zon schijnt volop. Het gaat warm worden vandaag.

Al gauw bereiken we via St-Boil en Cormatin, Cluny, ons volgend punt. Cluny (71-Saône-et-Loire) was in de middeleeuwen één van de belangrijkste centra van het christendom. Gesticht in 910 breidde het snel zijn invloed uit en in de 13de eeuw stond het aan het hoofd van meer dan 1100 kloosters in Frankrijk en daarbuiten. De binnenstad moet je bezoeken : het is een bedrijvig, toeristisch stadje met veel winkeltjes en terrassen.

Méér info over Cluny op deze website : http://membres.lycos.fr/jlbulber/In Cluny is de parking mooi geregeld : daar de auto´s, ginds de
bussen en hier de "vans". Cluny is ook bekend voor zijn nationaal
´haras´, een immens grote paardenstal (vrij te bezoeken).
reisverhaal Frankrijk
Loopband voor een paard.

Er is nog maar een klein gedeelte over van het oorspronkelijk abdijcomplex : een gotische voorgevel (14de eeuw), grote gebouwen (18de eeuw), het meelpakhuis (13de eeuw), oude overblijfselen van de abdij, en de toren Du Moulin (14de eeuw). De abdijkerk van St-Pierre-et-St-Paul uit de 11de-12de eeuw, de grootste ter wereld voor de St-Pieter werd gebouwd, is eveneens zwaar verminkt. Alleen de rechterzijbeuk van het grote Romaanse transept met 2 kleine absissen, de achthoekige toren ´de l´Eau Bénite´ (van het wijwater), 62 m hoog, en de kapel van Bourbon, bestaan nog. Je ziet nog gedeelten van de fundamenten. Aangebouwde huizen, hotels, restaurants en cafés maken nu op één of andere manier deel uit van de abdij.


Een maquette toont wat het stadje ooit geweest is.De abdij moet gigantisch groot geweest zijn.
top
Via een stukje gratis autoweg staan we snel in Macon, maar we willen naar Villars-Les-Dombes (01-Ain) om 2 redenen : een bezoek aan het vogelpark (Parc des Oiseaux) én om er de plaatselijke specialiteit te eten : kikkerbillen ! De streek “La Dombes” is een nog relatief onbekend gebied met een 10.000 kleine vijvers en meren. Vis en kikkers worden hier volop gekweekt.

Méér info op deze website : http://www.tourisme.fr/villarslesdombes of http://ladombes.free.fr/

De inkom voor het vogelpark bedraagt 10 euro. Het is zijn geld dubbel en dik waard : je loopt in prachtige volières tussen de vogels. Het komt over als een échte ontdekkingstocht in tropische gebieden. Er zijn 3 routes : de Europese, de Aziatische en de Amerikaanse. Bijna 4 uren hebben we rondgelopen in dit prachtige gebied. Voor Franse normen is zelfs het blikje bier in het park niet té duur : 2 euro. Op de parking mag niet met de motorhome overnacht worden.
Villars-Les-Dombes (01-Ain)
De vogels hebben vrije loop in een mooie natuur.
We rijden terug naar Villars-Les-Dombes maar het valt ons wat tegen. We hadden het wat pittoresker verwacht. We besluiten door te rijden naar Perouges (01-Ain / http://www.perouges.org/ ). Maar we hebben een “probleemke” : wc vol ! De plaatselijke, drukke camping in Villars biedt geen oplossing, maar onderweg vinden we een openbaar toilet aan een meertje. Probleem opgelost.

We naderen Perouges en opnieuw een “probleemke” : parking ! De auto´s staan in de berm geparkeerd en dit is een veeg teken. We kunnen met onze 7 meter lange camper niet parkeren zoals de auto's doen. We vervolgen de baan welke zich kronkelt naar Meximieux. Anderhalve kilometer geen parking op een klimmende baan... Terug dan maar. En dan ja, een kleine richtingsaanwijzer P leidt ons naar een parking verscholen achter een grote haag en wat verder nog een wei, ingericht als parking. We staan er gans alleen ! Perouges is PRACHTIG ! Het mooiste wat we tot nu toe gezien hebben.
Perouges
De grote parking is moeilijk te vinden.
Geen voorzieningen. Niet al te horizontaal ook.
De plaatselijke specialiteit : galette, een zoet gebak

Perouges is één van de meest authentieke oude steden van Frankrijk. De wallen, de bochtige straten, de huizen uit 15de en 16de eeuw en de versterkte kerk (13de en 15de eeuw), vormen een sedert de middeleeuwen een onveranderd geheel. De inkom wordt geboden door 2 poorten : de Porte d'En-Haut en de Porte d'En-Bas, vanuit welke men een weids panorama heeft. De voornaamste straat is de rue du Prince met de woning van de prinsen van Savoye. De straat leidt naar de Place du Tilleul, waar zich de 'Ostellerie', een eerste klas hotel-restaurant, en het museum bevinden. We drinken er een verfrissing en betalen 4 euro voor een Orangina... Aan de rue des Rondes zien we huizen met vooruitstekende verdieping of met houten panelen.

Maar we waren ook naar La Dombes gekomen om kikkerbillen te eten. Die vonden we in de auberge Le Coq : 25 euro voor een complete menu met kikkerbillen. Een plaatselijk rood wijntje (een Bugey van 2001), geschonken in stenen bekers en een “galette” als dessert en we kenden ineens de bekendste streekgerechten.

Perouges
Porte-d´En-Haut
Houten beeld teruggevonden in de ruines
Het doet een beetje denken aan Mont-St-Michel


Wijn uit stenen bekers en
kikkerbillen, de plaatselijke specialiteit.

"Porte-d´En-Bas"

Terug op de parking staat een Italiaan met een Arca naast ons. Hij was op terugreis nadat hij de volledige Franse kust afgereisd had, te beginnen vanaf de azurenkust, dan de Landes, Bretagne en een deel Normandië.

Uiterst moe van al dat wandelen, vielen we snel in slaap.


Vrijdag 22 augustus 2003
We wuiven de Italianen uit en doen boodschappen in Meximieux. Ons doel vandaag is de Ardèche bereiken. Maar we staan op 25 km voor Lyon en we besluiten die stad te mijden door er om heen te rijden. Via diverse binnenwegen D65 Cremieu, Bourgoin Jallieu D622, St-Jean de Bournay D502 bereiken we Vienne. Vandaar de N86 naar de Ardèche. Er is weinig verkeer, redelijk mooie baantjes (70 à 90 km/u) en de zon schijnt !
TOP

Aan de kerk in Meysse stoppen we om te middagmalen. Deze plaats staat in geen enkele campergids, maar dit zou een prima overnachtingplaats kunnen zijn : ruime parking achter de kerk, publiek WC en lavabo´s (=water).

Via Condrieu, Serrières, Tournon, Le Teil, Viviers komen we aan in BOURG ST-ANDEOL (07-Ardèche). In onze France Passion staat : wijnboer Goossens, men spreekt Nederlands. Dit trekt ons aan en besluiten het terrein op te rijden. Het is een wildernis en de oprit is nogal hobbelig door grote keien.

Bourg St-Andéol   (07 - Ardèche )

Het landgoed van de famile Goossens.
Ook voor hen zal 2003 een memorabel jaar
worden, maar in de slechte zin :
alle lavendelplantjes waren
verdroogd en de wei waarop hun geiten graasden,
is een grote woestenij geworden...

Een mooi plekje maar weinig
schaduw. We dachten te BBQ-en
maar wegens de grote hitte stond
alles hier kurkdroog. Het is té
gevaarlijk en die avond worden
de brochetten in de pan gebakken.
De eikenhouten vaten waarin
de wijn ligt te rijpen

Grote paniek als we ons aanmelden. We komen wat ongelegen want de wijnketel waar de gisting in gebeurd, staat té warm. Het is buiten 38° C.
Maar de familie Goossens is van geen kleintje vervaard. Met koud water uit een diepvriezer, een pomp en wat waterslangen wordt het dak en de ketels afgekoeld. Rond 19.30 u gaan we terug. We beginnen te babbelen en daar is het eerste raakpunt. Mevr. Goossens en mijn vrouw zijn beiden op de Visitatie in Gent op school geweest. Kent ge die "Soeur" nog ? En Soeur Godelieve van muziek ? Herinneringen worden bovengehaald.
Familie Goossens zit hier al 35 jaar. Hun wijn wordt traditioneel gemaakt en verdient het label bio. Het is bewaarwijn. We kopen enkele flessen en ook een flesje lavendelolie, want dat heeft de familie ook : lavendelvelden, maar het is een vriendin van de familie die er olie van maakt.

Méér info over de Ardèche op deze site : www.ardeche-guide.com


Zaterdag 23 augustus 2003

Via de D4, een panoramische weg, bereiken we het verste punt van onze reis : de Gorges de l'Ardèche. We zijn nu in St-Martin d'Ardèche en we rijden naar VALLON-PONT-D'ARC (07-Ardèche).
Gorges de l´Ardèche
Gorges de l'Ardèche
Gorges de l'Ardèche
Gorges de l'Ardèche
Het is één van Frankrijks mooiste routes, met verschillende uitzichtpunten die op voortreffelijke wijze ingericht zijn om te genieten van
landschappen die een uitzonderlijke schoonheid bezitten. Vooral vanaf de Belvédère van La Madeleine (grot), waar de rivier l´Ardèche
een grote bocht beschrijft, nauw ingesloten tussen de grotten, moet je gezien hebben. Soms rijden we 300 m hoog en zien we
indrukwekkende uitzichten op het kloofdal en de rotswanden.

Pech, aangekomen aan de Pont-dArc, de enorme natuurlijke boog van 34 m hoog en 59 m breed, waar de Ardèche onderdoor stroomt, is het parkeerterrein ´complet´. We zijn verplicht door te rijden naar Vallon-Pont-d´Arc zonder één foto genomen te hebben. Op één of andere manier moeten we terugkomen...

We rijden terug de Gorges binnen en een 2sterren camping "L´Ile" wordt de onze. In de Ardèche mag je trouwens niet vrij kamperen op straf van boete. Het is geklasserd als natuurreservaat.

Vallon-Pont-d´Arc - Ardèche

reisverhaal Frankrijk Ardeche
camperparking Ardèche
In Vallon-Pont-d'Arc besluiten we naar de camperparking te rijden.
Water en WC lozen, water tanken is gratis maar we lezen
in onze gids dat wanneer men hier overnacht, ´s morgensvroeg
een politieagent 7 euro komt collecteren.

De parking is mooi en groot, maar geen vierkante meter schaduw en het is 38° C.Indien het niet zo warm zo zijn, zouden we hier blijven, maar we hebben écht wat schaduw nodig.


Piraten op de Ardèche. Je bent nergens meer veilig ... De camping ligt vlak aan het water. Leuk meegenomen ...


We waren de Pont d´Arc voorbijgereden omdat we niet
konden parkeren. We nemen de fiets om het
natuurwonder te gaan aanschouwen. Het is maar 3 km
terug rijden op een licht golvende weg. Gelukkig maar !

Vallon-Pont-d´Arc is een druk toeristisch plaatsje met veel
winkeltjes, een marktje en véél campings. Het gemeentehuis is
trotse eigenaar van 7 Aubusson wandtapijten (17de eeuw).


Om 22 u is het nog 26° C buiten en 31°C binnen... Er is geen zuchtje wind. Camping l´Ile is redelijk rustig, weinig luxe maar direct aan de oever van de Ardèche met een mooi breed keien- en ´zand´-strand, en dat staat ons wel aan. We betalen 12,5 euro voor de overnachting voor CC + 2 personen + 3 euro voor 220V.

Méér informatie op deze website : http://www.tourisme.fr/


Zondag 24 augustus 2003

Op naar onze volgende wijnbouwer : Caveaux de Cassagnole in Casteljau (ook een adres uit onze France Passion gids). Slechts 50 km rijden we vandaag. Het mag niet meer zijn, want onze dieseltank is ver leeg en het gele lampje begint te branden.
TOP
We misrijden ons een beetje. De Cave is goed aangeduid, maar op het laatste kruispunt staan 2 borden : een voor "poids lourds" (kamions) en het andere welke we een tijdje aan het volgen waren. Hadden we maar de “Poids lourds” gevolgd… We komen in het dorpje aan en de weg versmalt naar 2,5 m met links en rechts muren van huizen én dan nog een bocht. Het wordt zweten geblazen. Met de spiegels dichtgeklapt en wat armwerk en geroep van mijn vrouw geraken we toch door het smalle straatje. Oef ! Blijkt dat we te ver zitten, maar de terugweg kunnen we via de “Poids Lourds” weg doen. Opnieuw oef !

De cave is ’s zondags gesloten, maar we weten de wijnbouwer toch een flesje te “ontfutselen” voor vanavond bij ons avondeten. We komen morgen terug …
Casteljau reisverhalen met motorhomes
Casteljau (Ardèche)

De wijnboer duidt ons een prachtig plekje aan op zijn land : middenin een bos en vlakbij de rivier de Chassezac. We staan er 2 dagen alleen. Pas op de 3de dag komt een zwijgzame Fransman ons vervoegen.

We hadden pas de luifel uitgedraaid, de stoeltjes opgesteld of we hoorden in de verte gedonder. Na een half uurtje ziet de hemel in het westen donker. De luifel was net op tijd terug ingedraaid of daar was de eerste windstoot. Het begint met zachte regen, maar dit veranderde algauw. Bliksems en donder wisselen elkaar af. Ik tel de seconden tussen de bliksem en de donder : eerst 10 secs maar dan 3 secs = 900 m. Gelukkig zijn er geen hagelstenen bij. Het onweer duurt 4 uur en de temperatuur koelt af naar 21° C.

Maar toch kwam de zon terug en konden we nog een fijne avondwandeling maken.
Chassezac reisverhaal Frankrijk
De rivier de Chassezac met op de achtergrond de gorges.

Je kan hier vanalles doen : VTT, wandelingen, klimmen op de rotswanden, zwemmen enz.

Wat verderop zijn er ook campings.


Maandag 25 augustus 2003

Ons doel vandaag is met de mountain bike een bezoek brengen aan het “Bos van Païolive”. Het gehele bos zit vol magnesium-houdende rotsen. Als ze in contact komen met water, slijten ze deels snel en nemen zo de vreemdste vormen aan.

Wij nemen de bewegwijzerde route “Sentier de la Vierge”. De rotsformaties kregen mettertijd allerlei namen, zoals de ‘olifant’, de “ schildpad”, en “de kus van de beer met de leeuw”. Het traject is slechts 1.5 km maar je doet er toch een uurtje over. In het “labyrinthe” kan je écht verloren lopen. De groene pijlen volgen is dus noodzakelijk.

Casteljau : Bos van Païolive (Ardèche)

Casteljau Bos
Casteljau
Casteljau
Bois de Païolive. Respecteer de natuur aub.
De kus van de beer met de leeuw.
Laat uw verbeelding wat werken...
Voor kinderen (ook voor ons) is een
wandeling een avontuur op zich.
normandie
frankrijk camperreizen
frankrijk camperreizen
Bukken om door de doorgang te kunnen
(of rondwandelen)
Dit ziet er een schildpad uit die zijn
kop omhoog steekt. Leuk hé !
De weg naar Casteljau langsheen het
bos de Païolive is gelukkig bijna
verkeersarm. Als je met de motorhome
een tegenligger ontmoet is het wat "werken".

Bekijk ook eens de foto’s op deze site : http://www.chez.com/lieuxinsolites/ardeche/paiolive/paiolive.php

In de namiddag troept zicht weer een onweer samen. Moeten we ons in een tropisch land wanen waar moessonregens elke namiddag een verkwikkende bui laten vallen ? Maar na een uurtje is de hemel weer opgeklaard en stijgt het kwik terug naar 30° C.

We zijn heel tevreden van de gastvrijheid van de wijnboer en we kopen onze wijn : 6 flesjes Vin de Pays Merlot 2002 aan 3.15 € en 6 flesjes Vin de Pays mix (Cabernet met Merlot) aan 3 € per fles. We proeven ook een pure Cabernet, maar deze smaak kan ons niet bekoren. (Spijtig genoeg kochten we te weinig van deze uitstekende landwijn).


Dinsdag 26 augustus 2003

Serviceplaats Casteljau

We lozen vuil water en onze WC inhoud in de serviceplaats van Casteljau.
Je moet wel een slang hebben om je vuil water in het putje te loodsen.
Vers water is mogelijk mits aankoop van een jeton in de nabije Mairie (2 €).
Wij tanken steeds water bij de wijnboeren.

We verlaten de Ardèche en kiezen richting Cevennes. De weg brengt ons naar St-Ambroix – Anduze – Thoiras – St-Hippolyte-du-Fort – Ganges – Le Vigan. Hier start de beklimming van de Mont Aigoual. 57 km lang zal de weg zich langzaam omhoog kronkelen. Pas na 23 km van ons startpunt komen we in de bossen de eerste grote parking tegen. Allerlei wandelpaden en VTT routes starten of passeren hier (circuit VTT du Lingas 31 km / circuit VTT de la Luzette 29 km). Er staat ook een monument ter ere van de Amerikaanse generaal Huntziger : “Le groupement 18 à la mémoire du Général Huntziger et de ses compagnons – 12 nov 1941”, lees ik. We zijn hier op 1.264 meter hoogte en het is 24° C “warm”. Picniccers zitten met een gilet aan. Aan de voet was het nog 33° C. Het is nu 26 augustus en vele bomen hebben reeds driekwart van hun bladeren verloren. Herfst in augustus… de jaargetijden veranderen dan toch !map Frankrijk

Mont Aigoual (Cevennes)De Cevennes. Die berg in de verte is de Mont Aigoual.
Daar rijden we naartoe.
Onderweg : prachtige vergezichten


57 km lang zal de weg zich langzaam omhoog kronkelen
Het meteostation op de top van de Aigoual

Na nog eens 34 km klimmen, bereiken we de top van de Aigoual. De grote parking staat vol auto’s en enkele campers. We bezoeken het meteostation (gratis).
Héél interessant en leerrijk was het. Er hangen honderden foto’s van de omgeving in alle jaargetijden aan de muren. Eerlijk gezegd, in de winter wil ik er niet verblijven. Er viel eens 4.36 m sneeuw in één keer. En de wind moet er verschrikkelijk hard waaien. De kabels waarmee de pilonen recht gehouden worden, zijn een vuist dik !

Voor méér informatie van het weerstation : http://www.meteo.fr/meteonet/decouvr/balade/aigoual/plus.htm

Onze volgende bestemming is Truel, alwaar een grote gierenpopulatie in vrijheid over de Gorges de la Jonte heerst . De inkom voor het “Gierenhuis” kost 6€ . Een bezoek eraan is de moeite waard. Eens binnen krijg je een Nederlandse brochure met alle uitleg over de kweek van deze prachtige dieren. We komen te weten waarom de vale gier aldaar uitstierf (jach en prestige) en hoe natuurliefhebbers met véél moeite en geduld (méér dan 10 jaar) opnieuw de gier introduceerde. In het huis zie je beelden van de camera’s die op diverse plekken op de toppen van de Gorges staan : hun nesten, hun eetplaats worden constant gefilmd. Een film over de kweek van de gieren wordt er vertoond. Wij hadden geluk : een gier was “life” een karkas aan ’t verscheuren.

map Frankrijk

Truel / Gorges de la Jonte (Cevennes)

Foto rechts Na ons verbeeldingrijk bezoek aan het bos van Païolive
zien we in elke rots wel iets. Hier is het een gezicht.


Gieren in Truel
Teintallen gieren cirkelen boven ons hoofd. Het is een prachtig zicht.
Zorg voor een goede verrekijker !
Gieren in Truel

Voor méér informatie over de gieren : www.mescevennes.com/decouvertes/vautours.htm

Rond 18.30 u laten we de gieren en de Cevennes achter ons. We rijden richting Auvergne, naar Monastier, een gastvrij dorp voor campers.

TOP Monastier
reisverhaal
Een kleine parking voor 4 campers en een lozingsplaats ‘Raclet’ (een jeton kost 2.5€ te koop bij de commercanten van het dorp).
reisverhaal
Om 22.00 u begint de ontsteking van de frigo te tikken. De gasfles is leeg ! Nu al ? Terug uit bed en de 2de fles aangekoppeld. In onze vorige motorhome hadden we een LPG tank van 60 liter. Nu moeten we met propaanflessen werken. De eerste fles was na 14 dagen leeg (frigo, diepvriezer, warm water en 2 à 3 maals koken per dag).

Viaduct van Garabit reisverhaal
Woensdag 27 augustus 2003
De nacht in Monastier was rustig, maar rond 6.30 u begint zwaar verkeer op de nabij gelegen weg te rijden. Onze Franse buur start zijn motor om 7 u en vertrekt. Een half uur later zijn ook wij ribbedebie.

Via de A75 (gratis) overbruggen we snel 170 km richting Clermont-Ferrand (Auvergne). We stoppen aan de Aire de Garabit en bewonderen de in roze geschilderde viaduct van Garabit (564 m lang - foto rechts). Het is een gedurfde staalconstructie van architect Gustave Eiffel (1882-1884) ter overspanning van de kloof van de (95 m boven de) Truyère.

In Issoire verlaten we de A75 en nemen we binnenwegen naar Le Mont Dore. We zijn in de Auvergne, Parc Regional des Volcans.
We passeren het ene mooie dorp na het andere. Veel hotels zijn kuuroorden. Het is toeristisch, maar toch niet overdreven.
Opeens zien we een bord “Camping Car”. We zijn in Chambon sur Lac.

Chambon sur Lac (Auvergne)

reisverhaal
reisverhaal
reisverhaal
Wat wil je nog meer op vakantie ? Rust,
zon en ... VTT’ers die regelmatig langs
onze plaats passeren. Leuk. Straks gaan
we ook eens onze VTT-fiets van het rek
halen om de omgeving te verkennen.
De parking is een brokje stille natuur.
We staan naast een kabbelend beekje.
De hoge bomen zullen later schaduw
geven
.
Een Flot Bleu lozingsinstallatie staat te
glimlachen naar ons, maar we loosden
gisteren al bij de Raclet-collega.
Wat is Frankrijk toch een goed
georganiseerd camping car-land.
 


We zitten hier ook op de “Route des
Fromages A.O.C. d’Auvergne”. Een bord lokt ons naar een kaasboerderijtje. Enkel ’s morgens kan je de productie zien. De streekkaas
hier is de “Saint-Nectaire”. Je kan hem gans, of een half of een kwart
kopen. Wij doen het laatste voor 4 €.
De kaas smaakt heerlijk en heeft
een notensmaak als nasmaak.

Het oude dorp heeft een 12de eeuws kerkje.
Diverse ornamenten zijn nog écht middeleeuws.
Op het kleine kerkhofje staat een speciaal gebouwtje : een “Rotonde du Cimetière, ou batistère” uit de 10de eeuw.


We beperken ons VTT tochtje tot 10 km. Het is té warm en de afdalingen te gevaarlijk voor mijn madam. De route is zwart gekleurd en dat is een beetje te hoog gegrepen voor haar.
In de buurt zijn vele wandelpaden. Op haast elke hoek kom je wegwijzers en een omgevingsoverzicht tegen.

Meer informatie over Chambon sur lac op deze website : www.cyber63.com/Communes/chambon_sur_lac/


Donderdag 28 augustus 2003

In Chambon-sur-Lac ledigen we nogmaals ons WC-tje. Het rook onfris. We gebruiken nochtans één zakje + nog een flinke scheut blauw wc-product. Dewarme temperatuur (34° C) is daar niet vreemd aan.

We rijden de Col de Guéry (1.479 m) op tot we aan de Puy de Dome komen. De kaart duidt een wit baantje aan dat doodloopt op de top van de uitgedoofde vulkaan. “Kunnen we met de mobile home omhoog ?”, vragen we ons af. We zetten ons op de parking aan de voet van de berg. We wachten om te zien of er zwaar vervoer of mobile homes op of af rijden. Ondertussen zweven de parapentes ons om de oren. Anders zie je zo veel mobile homes, nu geen één. We zijn niet meer zo scheutig om een “vastrijdertje” tegen te komen. Ooit hebben we eens in Sintra (Portugal) de klim naar het kasteel gedaan. We waren 1 kg vermagerd toen we eindelijk terug beneden stonden. Bolle kasseien, smal, overhangende takken, een kamion als tegenligger …

Auvergne / Puy de Dome / Vulcania
De Auvergne is een prachtig mooi gebied. Ooit waren dit vulkanen.

De voet van de Puy de Dome.
Wel, we zijn op de top niet geweest...


Meer info over Vulcania op deze website : http://www.vulcania.com
We pakken onze biezen en we rijden naar het themapark
Vulcania”. De mobilhomes krijgen een aparte
parking en moeten ’s avonds deze verlaten.
De inkom kost 19 € per volwassene.
We kregen een plattegrond in het Nederlands.
Je ziet er vanalles wat met vulkanisme te maken heeft:
vanaf de oudheid tot nu. Diverse kortdurende
films (8 – 12 min) en 1 van 20 min op een maxischerm
zijn indrukwekkend qua beelden.
Het is heel leerrijk en interessant.
Je moet wel interesse tonen voor het vulkanisme
anders is het 19 € in het water.

De meteo meldt zwaar onweer met windstoten tot 100 km/u, hevige regenval en hagel. Vooral dat laatste bezorgt ons koude rillingen.
Het is nochtans nog steeds 34° C.

We vervolgen onze weg via Riom – Vichy, richting Lapalisse waar we ons eindpunt hebben.
Al snel vinden we de parking municipal voor mobile homes met een Flot Bleu lozingsinstallatie. We staan er rustig met 8 collega’s (2 D en 5 f en 1 NL).
Het onweer begint …

Lapalisse

Ruime rustige parking (er staan wegwijzers)


Sanistation Lapalisse

Pittoresk verlichte straten

Onze avondwandeling doen we tussen 2 onweren in. Lapalisse
heeft een mooi kasteel uit de 12de eeuw en is sindsdien
nog steeds bewoond door dezelfde familie (ik vraag me af
hoe deze adellijke familie de Franse revolutie overleefd heeft).


's Avonds prachtig verlicht.We zien dat er groot feest is
in het kasteel. Om 24 uur worden we gewekt door
harde donderslagen - dachten we – maar het was
vuurwerk dat boven ons losknalde.


Vrijdag 29 augustus 2003
TOP
De grote afkoeling is begonnen. De lange broek en een pull-over worden bovengehaald. We rijden naar Fontenay.

Fontenay
abdij Fontenay
cisterciënzenklooster Fontenay
Fontenay
We stoppen op de eerste parking
van de abdij van Fontenay.
De 2de parking riskeer je ingesloten
te worden door auto´s.
De inkom bedraagt 8€ per volwassene.
Het cisterciënzenklooster uit de 12de eeuw
is prachtig gerestaureerd.
Honderd jaar gelden was dit nog een papierfabriek.

We krijgen een nederlandstalige folder en doorlopen alle vertrekken waar de monniken werkten en leefden.Sfeerrijke verlichting in de stille gangen.
 
 
We worden weer overvallen door hevig onweer. De monniken houden ons als het ware “gevangen” in hun klooster, maar van zodra de regen vermindert, verkennen we de tuinen en de forelvijver. Het bezoek duurt dik 2 uren, want het complex is groot. Je kan nog souvenirs kopen in de shop bij het verlaten van de abdij.
Méér info over klooster van Fontenay op deze website : http://www.abbayedefontenay.com/abbayedefontenay.htm

We rijden richting Troyes – Epernay via kleine binnenbanen. Mareuil sur Ay wordt onze overnachtingplaats. We rijden op de Route Touristique du Champagne. Duizenden mensen zijn bezig de druiventrossen te plukken. We zien vele “nomadenkampen”. Je weet wel, die met hun camionette en een grote Fendt-caravan met paraboolantenne op. In de plaatselijke supermarkt lopen 2 bewakers, type bodyguard, in kostuum, en met kortgeschoren haar. Nog nooit meegemaakt ! De reden zal wel de aanwezigheid zijn van die nomaden en ander volk, die nu als seizoenarbeiders in de streek vertoeven. Een witte camionette stopt en zo’n 8 man springt eruit om te komen winkelen. De bewakers zijn uiterts alert en we komen ze meerdere keren tegen in de supermarkt.

Mareuil sur Ay
met de motorhome naar de champagnestreek motorhome stelplaats in Mareuil sur Ay
Stropke is terug in de champagnestreek... De motorhome plaats voor 4 onder de bomen en het nabije parkje
zijn het mooiste plekje van het dorp. De gereserveerde plaatsen
voor motorhomes zijn bezet (2 NL en 2 F). Wij creëren een 5de plaats
vlakbij. De Nederlanders staan hier al 3 dagen en verkennen
per fiets de streek. Alles is hier gratis, ook de electriciteit.
Mareuil sur Ay Mareuil sur Ay

Er passeren hier 3 VTT routes (zie de 3 pijltjes).
Eén ervan heeft de Nederlander met zijn Hollandse fiets
gedaan. “Bergop en op paden tussen de wijngaarden.
Morgen rij ik met de fiets naar Epernay”, zegt hij, maar
helaas op zaterdag regent het …
Ik vond de foto ook leuk voor de vuilbak van het plaatselijk supermarktje dat vlakbij de camperplaats gelegen is.
"CampingCar c'est là bas".

Mareuil sur Ay ligt dus aan de rivier Ay.
Aan de aanlegsteiger liggen 5 boten waarvan 1 opvallende.

Zaterdag 30 augustus 2003
Guise

2952
De wegen zijn modderig en voorzichtigheid is geboden.
We rijden via Epernay naar Reims. De motorhomes parking in Epernay
is ingenomen door nomaden.

Reisverhalen Frankrijk Stropke 2957


We stoppen nog eens in Guise voor een bezoek aan het kasteel (foto rechts)
“Fort des Ducs de Guise” . Maar verder dan de poort geraken we niet. Het is gesloten tijdens de middagpauze. We rijden dan maar door naar Gent.

Méér info over het kasteel op deze site : home.nordnet.fr/


We zijn écht voldaan van deze prachtige motorhome reis. Deze was onze 4de grote tocht doorheen dit unieke vakantieland. We hebben weer enorm veel gezien, en onze nieuwe MH heeft ons nooit in de steek gelaten. Volgend jaar staan Bretagne en de Landes op ons programma !
kasteel Guise Frankrijk
www.campersite.be dankt   STROPKE  voor het reisverhaal

Tot laters !   Stropke en zijn madam.stroomvreters in de motorhome :

dieselverwarming en
compressor frigo

Zonder extra generator of andere lader
voor de batterij kom je niet vermotorhome depannage Spanje Belgie
klik
Depannage van Spanje naar BelgieDethleffs Trend T halfintegraal
Dethleffs Trend T info Denys Tieltmotorhome Knaus VAN TI plus MAN chassis ook 4x4
Knaus VAN Ti Plus MAN chassis


e-amail van Stropke
reisverhaal Normandie Frankrijk
motorhome zeizen Duitsland Hamburg
Campersite alle reisverhalen
TOP      Campersite tips en informatie voor de motorhome
moncayo van
Aankooptips 1
Accu laden
Afschrijving new
Bedden new
Duitsland info
e-Bikes
Herstellers MH
Kerstmarkten
LPG flessen of tank
Opaalkust
Opzetcampers
Parking Aarschot
Keuken
verwarming ALDE
Verkeer
Verzekeringen
Spanje rondrit
YouTube 1  |  2
Zuid Europa
Zitgroep new
Burstner alkoof motorhome Vervaet Lokeren


België

Citytrip Doornik
Truckshow Battice
Motorcross Wingene
Onze eerste reis
WE Gent Bakkertje

Canada

Ann uit Canada
Rondie West Canada

Europa

Europa Tour

bel cardstop bij verlies van uw bankkaart

Video met camperreizen


100 reisverhalen klik

Duitsland

Alpenstrasse
Fietsweek in de Eifel
Hemelvaarttreffen
Beieren
Duitslandtour 1
Duitslandtour 2
Duitslandtour 3
Harz in Duitsland Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Moezel Edith Gerald
Hamburg Stropke
Niesmann-Bischoff
Romantische Strasse
Frankenland 2006
Trip langs 4 rivieren
Wijnfeesten Moezel

Caravan Salon
   Düsseldorf 
  2001   2002
  2003   2004
  2005   2006
  2007   2008
  2009   2010
  2011   2012
  2013   2014
  2015   2016
  2017   2018
Frankrijk

3 weken Frankrijk
30 dagen Frankrijk
Ardeche
Bretagne Frankrijk
Bretagne 2
Citytrip Amiens
Citytrip Bergues  Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Cote fleurie
Middelandse zee
Frankrijktoer Stropke
Gorges du tarn
Noord Frankrijk
Normandie Stropke
Invasiestranden
Jura Filip en Ria
Tour de France
Tour de France 2
Vallei van de Lot
Weekje Elzassen

top         campersite informatie en tips voor de motorhome

Griekenland

door Griekenland
Evia Grieks eiland
Poleponnessos Chris

Groot-Brittannië

Engeland Demey
Devon Cornwall 1
Devon Cornwall 2

Italië

Toscane Filip Rots
Toscane
Dolomieten Filip
Venetië
Mondo Natura
Sicilië Gon Louis
Sicilia Karel Frieda
SiciliŽ Italie

Kroatië

Kroatië Chiel de Graaf

campertrips

Marokko

Marokko Margot
Marokko Chiel d/Graaf
Marokko Stefaan

Nederland

Truckshow VMV

Noorwegen

Cruise lysefjord
Kostprijs Noorwegen
Zuid Noorwegen
Noord Noorwegen
Noordkaap Dejonghe

Oostenrijk

Fieberbrunn

Portugal

Portugal Foli

Slovenië

SloveniŽ Tilano
Slovenie Kroatie
Spanje

Rondrit 2016 Dirk en Rita
Calpe Benidorm  Calpe Benidorm Spanje
Benidorm in cijfers
Campings in Benidorm
Platja d´Aro Modest
Spanje Portugal
Pyreneeën
Appartement huren
Winter Spanje Margot
Andalousië Willy

Turkije

Turkije over land
Turkije 3 Willys deel 1
Turkije 3 Willys deel 2
Turkije 3 Willys deel 3

USA

Droom in Florida
Everglades

Zuid Europa  Zuid Europa overwinteren

Overwinteren Ber Liza
Overwinteren
Noel De Kuyssche