Carado T 448 2015 semi-integraal
facebook campersite

Harz in Duitsland van Paul en Ann

HOME Campersite

campersite
HOME campersite

Nieuw Forum
Kalender
Sitemap
Verdelers Belgie

Links naar nuttige websites over motorhomes

100 Merken
33 VAN Merken
80 merken USA
Clubs MH

motorhomes Te Koop in 5 prijsklassen

onder 25000 €
plus 25000 €

Motorhome verhuur klik

campersite menu Motorhomes klassen

Campervan
VAN upd
6 meter MH

menu Motorhomeparkings

Ideale parking
Duitsland

motorhome parkings camperplaatsen in Belgie

Aalst O-Vl
Antwerpen
Arlon
Assenede

100 reisverhalen met mobilhomes klik

Alle reizen
Benidorm
Cote Fleurie

dusseldorf 2013

Dusseldorf 2001

naar ALDE verwarming klik

Alde verwarming
Banden
Verwarming

Tips

Aankooptips 1
Afschrijving
Nummerplaat

Aanhangwagens voor achter de motorhome

Autotransporter

Toerisme Waarheen

Vlaanderen
Wallonie

YouTube

MH reizen

facebooktwitter

disclaimer klikBelgie gratis wifi

rijbewijs C met medische keuring
C rijbewijs  
dokterattest    

facebook campersite
facebook campersite
3  


android applicaties
android apps    

iPhone applicaties
iPhone apps    

Michelin routeplanner
Routeplanner    

Winnebago Travato Dodge Ram
Dodge Ram  
4_3SURFTIPS    

RondritSpanje
LiFePo4 accu
Campervan
Weer in EU
Zitgroep
Video MH Reizen
Reisemobiltreffen
Kostprijs
6 meter MH new icon
MH Horsetrucks

De Harz : wandel & skiparadijs

op een bezemvlucht van Antwerpen

Laat ik jullie een verhaaltje vertellen over een magisch gebied waar heksen hun thuisbasis hebben en waar mensen wonen in peperkoeken huisjes.

Dit magische land heet De Harz (DL),  een middelgebergte, dat zich op een goede 550 km van Antwerpen bevindt, ± 75 km ten zuidoosten van Hannover.

Het is een prachtig wandel-, moutainbike- en skiparadijs voor zowel jong als oud die wenst te genieten van de mooie natuur op sportief vlak.  Voor hen die minder sportief zijn aangelegd zijn er de UNESCO-werelderfgoedstadjes die je absoluut moet gezien hebben.

Wij starten onze reis per motorhome in het bezoeken van het peperkoeken stadje, GOSLAR, unesco-werelderfgoed uiteraard.  Een prachtige wirwar van straatjes met vakwerkhuizen, het ene al mooier dan het andere.  Ook het ouderlijk huis van Dhr. Siemens, stichter van het elektro-imperium bevindt zich in dit stadje.

Op het traditionele marktplein bevinden zich allerlei leuke restaurantjes met gezellige terrasjes.
We kunnen het niet laten maar trakteren ons zelf op een lekker Duitse groβe bier (1,5 L.) op het terrasje van het brauhaus.

Zicht op de marktplaats van Goslar


We verlaten Goslar en gaan op zoek naar een Noorse kerk (eine stabkirche) die zich bevindt in het kürord Hahnenklee. Een prachtig kerkje, zowel van binnen als van buiten, volledig gebouwd is in de Noorse houtstijl. Het voelt warm aan en is veel mooier dan de kerken die we gewend zijn.


Stabkirche


Het interieur


Voor onze overnachting kiezen we voor een camping, waar we kunnen betalen (midden augustus) met campingcheques., nl. Camping Prahljust (www.prahljust.de). Een xxx-camping met restaurant en overdekt zwembad. De camping ligt aan een meer omringd met dennenbossen in het Clausenthal-zellerfeld in de Oberharz.  Onze mening : ze doet een beetje verouderd aan maar de toiletten zijn schoon, de plaats is OK en het bier smaakt (alweer).

Na een goede nachtrust vertrekken we de volgende dag voor een stevige wandeling.  Het bijzondere aan deze streek zijn de talloze meertjes en beekjes (108, in totaal).  Deze werden gegraven met de hand in het jaar 1600.  Samen vormen ze het wasserregaal, unesco-werelderfgoed. Zo´n meertje noemen ze hier een teig. Het weer is lekker en droog en we pick-nicken aan één van de vele teigs, midden in de natuur, genietend van de natuurgeluiden en de stilte die ons omringd.

Kerkje Clausenthal
Op  onze wandeling komen we doorheen het stadje Clausenthal,
waar ook de grootste houten kerk, volledig geschilderd in prachtig hemels lichtblauw met typische Duitse ajuintoren, in grijs-zwarte leisteen, schittert in het straatbeeld. Ook het interieur is magnifiek.
Een bezoek is zeker de moeite waard.

We komen enkele prachtige vergezichten tegen en genieten van het moment.  Voldaan komen we veilig en wel terug op de camping.

Voor onze volgende stop kiezen we voor "ein topplatz" (www.topplatz.de) te Braunlage.  De motorhomeplaats bevindt zich op wandelafstand buiten het stadje, maar is wel rustig en mooi gelegen aan de rand van het bos, waar ook meerdere wandelingen starten.  De gastvrouw ontvangt ons hartelijk en geeft je allerlei interessante informatie over de streek.  Prijs van motorhomeplaats : 10€ en ook hier is een broodjesservice.

Het stadje oogt eerder naar een gezellig skioord met allerlei typische restaurantjes.  De magie in de naam van de restaurants is nooit ver weg (de hexenslucht, de hexenflucht, enz…  Op ± 300m wandelafstand van het centrum ligt de kabelbaan die je in een mum van tijd op de top brengt van de Wurmberg (971 m) - (7€/persoon). Het weer is helder, en het uitzicht is fabuleus. Op de top bevindt zich een self-service, maar wij verkiezen onze pick-nick.

Voor hen die op zoek zijn naar fun en avontuur, kan je een step huren en zo de berg al rijdend afrijden. Dit gaat iets sneller dan te voet en is natuurlijk iets meer spectaculairder. Toch houden wij liever onze beide voetjes op de grond en beginnen al wandelend aan de afdaling (12 km) doorheen het prachtig bosrijke gebied. Af en toe kruisen we de skipiste en zien we de jeugdski-schans. Ongelofelijk dat men daar durft van af te springen. Ik bewonder de jonge jumpers voor durf en moed.

In het restaurant-café "die kleine zauberwelt"  drinken we voldaan eine groβe bier. Op onze terugweg naar de motorhomeplaats, komen we voorbij een delicatessewinkel met heerlijk geurende rookworsten en zalig-smakende confituren. Daar kunnen we niet aan voorbij en kopen ons wat lekkers.

Der Harzer schmalspurzug<br>
Der Harzer schmalspurzug

Uitzicht van op den brocken

Gisteren de Wurmberg, vandaag staat een bezoek aan de hoogste top van de Harz op het programma, De Brocken (1300m). Vanuit het stadje Wernigerode, start aan het station "Der Harzer schmalspurzug", een stoomlocomotief van de 19e eeuw die ons naar de top van den Brocken brengt. (2 x 35€). De tocht heen duurt ± 1,5 uur.
De rit trakteert je op enkele mooie natuurbeelden en prachtige vergezichten en is op zich al een sensatie. Echter is het aangeraden om de tocht te ondernemen bij helder en goed weer. Zo heb je tenminste een fenomenaal zicht op de top ; wij hadden pech, het was er koud, regen, mist in augustus. Na de lunch ontvluchtten we helaas de berg met onze stoomlocomotief.

We stonden  op de motorhomeparking van Wernigerode, wat eerder een ordinaire parkeerplaats is voor trucks, niet echt gezellig voor een overnachting maar wel een leuk stadje op wandelafstand met ook hier een heleboel leuke restaurantjes en terrasjes in de typische vakwerkstijl.  Doch besluiten we om  terug te keren naar Braunlage waar we een tweede nacht  verbleven.

Het land van mythen en  sagen heeft zeker zijn naam niet gestolen. We rijden naar het Bodenthal of liever der Sagenharz, nl. naar het stadje Thale waar we staan op een mooie verzorgde kleine camping, nl.klostercamping (www.klostercamping-thale.de). Echter geen campingcheques of ASCI, maar volle pot betalen (1 overnachting met citytaks : 23€)

Het Bodenthal staat bekend als het meest spectaculaire van de Harz en thuisbasis van de heksen.

In het centrum van Thale, ± 2,5 km van de camping, bevindt zich een kabelbaan met glaze bodemplaat en schrijdt je langs de rotswanden de berg omhoog.  Boven op de hexentanzplatz, versierd met dansende duivels, is het echt Vlaamse kermis. De diverse eettentjes bieden voor elk wat wils.  De uitzichten zijn inderdaad spectaculair.  Voor de kinderen is dit hun speelparadijs. We dalen de berg af via één van de vele wandelpaden tot terug in het stadje. Dit is echt een vakantieoord voor jong en oud. Een boomavontuurpark, pretpark, kürschwimhallebad geven beeld aan dit stadje. Per fiets keren we terug naar de camping.


Quedlinburg
Het einde van onze vakantieweek nadert.
Echter vooraleer we definitief afscheid nemen van de Harz,
bezoeken we als laatste het unesco-werelderfgoedstadje, Quedlinburg.


De burcht

Ook hier weer de honderden vakwerkhuisjes & pleintjes, restaurantjes en leuke terrasjes. Boven op de stad oogt de magnifieke sprookjesachtige burcht, helaas gesloten op maandag. We kuieren doorheen de vele straatjes en klimmen via de trappen naar het hoogste punt van het stadje waar je een fabuleus uitzicht hebt op deze burcht, een mooi fotokiekje en prachtige afsluiter.

Het is nog vroeg in de namiddag en we besluiten reeds 140 km huiswaarts te rijden. Onze bestemming is Wahlsburg-Lippolsberg aan de rivier de Weser. Ook hier ""ein topplatz" met vlakbij een restaurantje waar je lekker bourgondisch kan tafelen.  Wij houden het enkel op een biertje.  De Weser wordt bezocht door de vele fietstoeristen die elk jaar met honderden de streek bezoeken.  De overzetpontjes maken het fietsnetwerk uniek, maar dit soort vakantie is een totaal ander verhaal, misschien voor een volgende gelegenheid.

Vol voldoening van het bezoek aan het land van mythen en sagen, De Harz, keren we volgende dag veilig en wel terug naar het platte Belgenland.


Het is een wondermooie streek die zeker voor ieder wat heeft te bieden
en die onterecht amper wordt bezocht door de Belgen.


Voor wie meer info wenst, kan altijd terecht bij Paul & Ann Grieten – De Winter

Alpha Temse logo
klik
Alpha TemseCTM Motorhomes  logo
03 482 28 46


mobilhomes Denys Tielt
klik
Denys Tielt


Dicar motorhomes Geel klik
klik
Dicar Geel


Ruwelka Verzekeringen Gistel West Vlaanderen klik
klik
Ruwelka
Verzekeringen


Geysen interieur vernieuwing klik
klik
Geysen


ABC MOBILE logo mobilhomes
klik
ABC Mobile


Motorhomes Urbano Oostende logo
klik
Urbano Oostende


Vanomobil motorhomes logo klik
klik
Vanomobil


STX motorhomes
klik
STX motorhomes


VEE Motorhomes Werchter
klik
VEE Motorhomes


Decock carrosserie uitdeuken klik
klik
Dent en Car Repair
Wikipedia
De Harz Duitsland

Video icon
Video´s van
motorhomes op reis
Marokko, Spanje,
Noorwegen, Turkije

safeonweb icon
www.safeonweb.be

motorhome en milieu
Milieu Info

YouTube logo
Brand in campers
en ongevallen
op de weg
8


harzer
schmalspurbahnenfacebook logo
campersite.be
op Facebook

Geysen interieur vernieuwing klik
klik
GeysenNoodnummers
Noodnummers  
Belgie  

zitgroep indelingen motorhomes
zitgroep indelingen
zitgroep indelingen

keuken info icon
Keuken info
6
motorhome Pilote Galawy Reference Integraal
klik
Pilote Referenve Integraal


Concorde Charisma III MH
Concorde Charisma 3e generatie


Disclaimer en e-mail campersite
Aankooptips 1
Accu laden
Afschrijving new
Bedden new
Duitsland info
e-Bikes
Herstellers MH
Kerstmarkten
LPG flessen of tank
Opaalkust
Opzetcampers
Parking Aarschot
Keuken
verwarming ALDE
Verkeer
Verzekeringen
Spanje rondrit
YouTube 1  |  2
Zuid Europa
Zitgroep new

reisverhaal

meldenBelgië

Citytrip Doornik
Truckshow Battice
Motorcross Wingene
Onze eerste reis
WE Gent Bakkertje

Canada

Ann uit Canada
Rondie West Canada

Europa

Europa Tour

bel cardstop bij verlies van uw bankkaart

Video met camperreizen


100 reisverhalen klik

Duitsland

Alpenstrasse
Fietsweek in de Eifel
Hemelvaarttreffen
Beieren
Duitslandtour 1
Duitslandtour 2
Duitslandtour 3
Harz in Duitsland Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Moezel Edith Gerald
Hamburg Stropke
Niesmann-Bischoff
Romantische Strasse
Frankenland 2006
Trip langs 4 rivieren
Wijnfeesten Moezel

Caravan Salon
   Düsseldorf 
  2001   2002
  2003   2004
  2005   2006
  2007   2008
  2009   2010
  2011   2012
  2013   2014
  2015   2016
  2017   2018
Frankrijk

3 weken Frankrijk
30 dagen Frankrijk
Ardeche
Bretagne Frankrijk
Bretagne 2
Citytrip Amiens
Citytrip Bergues  Citytrip Bergues Noord Frankrijk
Cote fleurie
Middelandse zee
Frankrijktoer Stropke
Gorges du tarn
Noord Frankrijk
Normandie Stropke
Invasiestranden
Jura Filip en Ria
Tour de France
Tour de France 2
Vallei van de Lot
Weekje Elzassen

top         campersite informatie en tips voor de motorhome

Griekenland

door Griekenland
Evia Grieks eiland
Poleponnessos Chris

Groot-Brittannië

Engeland Demey
Devon Cornwall 1
Devon Cornwall 2

Italië

Toscane Filip Rots
Toscane
Dolomieten Filip
Venetië
Mondo Natura
Sicilië Gon Louis
Sicilia Karel Frieda
Sicilië Italie

Kroatië

Kroatië Chiel de Graaf

campertrips

Marokko

Marokko Margot
Marokko Chiel d/Graaf
Marokko Stefaan

Nederland

Truckshow VMV

Noorwegen

Cruise lysefjord
Kostprijs Noorwegen
Zuid Noorwegen
Noord Noorwegen
Noordkaap Dejonghe

Oostenrijk

Fieberbrunn

Portugal

Portugal Foli

Slovenië

Slovenië Tilano
Slovenie Kroatie
Spanje

Rondrit 2016 Dirk en Rita
Calpe Benidorm  Calpe Benidorm Spanje
Benidorm in cijfers
Campings in Benidorm
Platja d´Aro Modest
Spanje Portugal
Pyreneeën
Appartement huren
Winter Spanje Margot
Andalousië Willy

Turkije

Turkije over land
Turkije 3 Willys deel 1
Turkije 3 Willys deel 2
Turkije 3 Willys deel 3

USA

Droom in Florida
Everglades

Zuid Europa  Zuid Europa overwinteren

Overwinteren Ber Liza
Overwinteren
Noel De Kuyssche