Foto´s van dag 20 Noorwegen terug naar Noorwegen reisverhalen met de motorhome

De eerste bezienswaardigheid vandaag is de Laerdalstunnel met een lengte van 24,5km Het is een unieke ervaring om door de tunnel te rijden. De tunnel is nog tolvrij (2008)
motorhome tunnel met 14 campers
motorhome tunnel van 24 km Deze tunnel is met zijn 24,5km lengte niet alleen ´s werelds langste, maar ook ´s werelds meest unieke tunnel, gebouwd met uitzonderlijke beveiligingsfuncties.
De op een na langste tunnel, de St. Gottard in Zwitserland, is 17km lang.

Aan de Lærdal tunnel werd vijf jaar gewerkt van 1995 tot 2000, de kostprijs beloopt ongeveer 125 miljoen Amerikaanse dollars.

Het is de belangrijkste schakel in de ferry-vrije weg verbinding tussen de omgeving Bergen en Oost-Noorwegen, met inbegrip van Oslo, en is zeer belangrijk voor het winter verkeer, wanneer de hoge bergpassen door sneeuw gesloten zijn.
De weg over de bergen, ligt op meer dan 1800m hoogte en is slechts een paar maanden per jaar open.

De ventilatie in de tunnel bevat twee grote blazers die de lucht in een zuiveringsinstallatie trekken, waar stof en roet uit de lucht worden gefilterd.
Om de 6km is een grote grot gebouwd waar voertuigen zelfs bussen en opliggers kunnen omkeren.
Deze tunnel-zalen zijn uitgerust met een speciale verlichting om afwisseling te brengen in de tunnel verlichting, om te beletten dat chauffeurs in slaap vallen.

staafkerk in Oye reisverslag met de camper

Noorwegen 2008 Staafkerk in Øye   De staafkerk van Øye is gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw. De kerk werd vlak naast het meer Vangsmjøsa gebouwd.
Het meer overstroomde echter elk voorjaar en de grafkisten spoelden dan uit de graven. Het resultaat was dat de kerk veplaatst werd naar een plek verder van het meer.
In 1747 werd de kerk afgebroken en er werd een nieuwe gebouwd In 1935 werd de kerk gerenoveerd, hierbij werden onder de vloer delen van de oude kerk gevonden
Een aantal van deze delen werd gebruikt bij de renovatie. In 1965 werd de renovatie afgerond. Oye staafkerk lees verder

Staafkerk in Borgund Noorwegen
Noorwegen 2008 Staafkerk in Borgund

noorwegen reisverslag motorhome
Noorwegen 2008 Geiten op de E16

noorwegen met 14 campers
Geiten hebben voorrang in Noorwegen

oyebakken noorwegen met de motorhome
Ook koeien hebben voorrang. reisverhalen Noorwegen met 14 campers 2008

naar Noorwegen met 14 motorhomes terug naar Noorwegen reisverhaal klik
Foto´s copieren voor privaat gebruik toegestaan

Noorwegen 2008